Frenológia, a viktoriánus őrület


Busai Hajnalka Lilla  2015.9.5. 1:02

Egy viktoriánus elmélet szerint a koponyán lévő dudorokból pontosan következtetni lehet az ember természetére.

Mint az közismert, a 19. század rengeteg nagyszerű találmányt, és tudóst adott nekünk. Gőzgép, villanykörte, vonat, fotográfia, Charles Darwin, Marie Curie, Bolyai János – a sor hosszú. De mint minden kornak, ennek is megvoltak a maga őrületei, melyek közül talán az egyik legelképesztőbb a frenológia, más néven koponyadudortan.


Az egész dr. Franz Galltól, egy bécsi orvostól ered, aki 1796-ban jelentette be, hogy a koponyán lévő dudorokból, a fej formájából nagyon pontosan következtetni lehet az ember természetére, hajlamaira. Elgondolásának lényege az volt, hogy a gondolkodásunk hat az agyunk formájára, az agyunk formája pedig a koponyánk formájára. Így játszi könnyedséggel kideríthetjük az épp vizsgált személy valódi énjét.

Dr. Gall elmélete azonban az 1890-es évekig szunnyadt, mikor is dr. H. S. Drayton és Nelson Sizer megjelentették a Fejek és arcok, azok értelmezése – a frenológia és fiziognómia kézikönyve című írásukat. Könyvük, melyben bőségesen szerepeltek ábrák is szemléltetésképpen, akkora sikert aratott, hogy sok munkáltató ezen kézikönyv nyomán választotta ki alkalmazottait. Maga az eljárás igen egyszerű volt: először is, a vizsgált személyt leültették egy székre, majd egy frenológus a fej méretét vizsgálta meg. Ha az illetőnek kerek feje volt, azt bátor, magabiztos, konok embernek vélték. Ha inkább négyszögletes volt a feje, azt lojális, céltudatos, szolid, kreatív embernek minősítették. A keskeny fej introvertáltságot, míg a széles extrovertáltságot feltételezett. A tojásdad alakú fej pedig magas intelligenciáról tanúskodott.


Miután a fej formáját meghatározták, finom, de határozott mozdulatokkal végigtapogatták az illető fejét, koponyájának ívét, illetve a rajta található dudorokat – a dudorok keménységének és a koponyához viszonyított nagyságának is nagy jelentőséget tulajdonítottak. Mivel az agy két részből, féltekéből áll, ezért a frenológusok a koponyát is két részre osztották, így mást jelentett, ha a koponya jobb, illetőleg bal felén helyezkedik el. Ha a dudor fejlett, kemény, az a dudorhoz társított tulajdonság erős, domináns voltát feltételezte. Ha viszont kicsi, fejletlen volt, épp az ellenkezőjét – ahhoz a dudorhoz rendelt tulajdonság nem, vagy csak kevésbé található meg az alanyban. Hogy csak egy példát említsek: az „étkezési dudor” fejletlensége finnyás, válogatós embert, míg a nagy, túlfejlett dudor iszákosságot, mértéktelenséget jelzett.

Arról nem szól a fáma, hogy ha mondjuk a szerencsétlen alkalmazott jelölt kiskorában sokszor leesett a fáról, vagy egyéb módon sérült meg a koponyája, azt is valamilyen intő jelnek vélték-e, vagy elhittek neki, hogy az „gyári tartozék”.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8