Ismét elkezdődött a csoda


Angyal Sándor  2012.6.5. 17:29

A gyerekek idén már harminchetedszer vették be Dunaszerdahely városát...

Reggel fél nyolckor még csak ébredezett a város. De valami már terjengett a levegőben. Sokan várták, hogy az óra elüsse a nyolcat és újra kezdetét vegye a varázslat, mely már harminchetedik éve lengi körül a várost.

S végre megtörtént! Elkezdődött a 37. Duna Menti Tavasz – Gyermek Bábosok és Színjátszók Országos Seregszemléje. Sokan nem is tudják, hogy milyen csodálatos dolog az, amikor a gyerekek kézbe vehetik a város kulcsát a polgármestertől és ezzel „uralmuk alá hajtják” a várost egy hétre. Mert értük van ez a rendezvény, róluk szól. De a felnőttek is épp úgy jól szórakozhatnak, visszatérhetnek gyerekkorukba, ha nem is teljesen, ám erre a pár napra újra kicsinek érezhetik magukat. Együtt kacaghatnak a bábelőadások vicces történetein, együtt csodálkozhatnak a színjátszók komolyabb műsorain a gyerekekkel és velük közösen izgulhatnak a díjkiosztás pillanatain.

Ma, az első napon a bábosoké volt a színpad, ők mutathatták be tudásukat társaiknak és az idelátogató gyerkőcöknek. A megnyitó és a király megkoronázása után, fél tízkor a Virgoncok léptek a színre, akik a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola tanulói közül kerülnek ki. A kilenc évvel ezelőtt alakult csoportban jelenleg 16 kis „virgonc” tevékenykedik, akik az Aranytulipán című mesét adták elő.

Utánuk a feledi Szombathy Viktor Alapiskola Meseláda Bábcsoportja lépett fel, akik A két aranyhajú fiú meséjét mutatták be a közönségnek. Ez a kicsit komolyabb hangvételű előadás mindenkit elvarázsolt, sokszor oldalra pillantva észre lehetett venni, hogy a gyerkőcök állva és tátott szájjal figyelik a történéseket. A csoport már öt éve működik és tagjai az iskola felsőtagozatos diákjai, valószínűleg ezért is volt komolyabb a műsor.

Őket a felsővámosi alapiskolások TIKIRIKI bábcsoportja követte, akik A rátóti csikótojás című népmesét dolgozták fel és vitték színre. A csapat tagjai minden évben szívesen jönnek a Duna Menti Tavaszra, sőt, egyöntetű vallják: „…inkább a déemté, mint az osztálykirándulás.”

Ők alkották az első blokk fellépőit, majd rövid szünet után ismét megelevenedett a színpad és a Gömörfalvai Alapiskola Harkácsi Pimpó Bábcsoportja A rút kiskacsával lépett fel. Andersen meséjét szintén tátott szájjal nézte a közönség, s néhol nem csak a csodálkozó gyermeki tekinteteket lehetett felfedezni, de a felnőttek is beleélték magukat a történésekbe. A darab érdekessége volt, hogy a bábokat legyezőkkel helyettesítették, de így is nyomon lehetett követni a kiskacsák kikelését és a rút kiskacsa hattyúvá válását.

A pozsonyeperjesi Ugri-Bugri Bábcsoport már szinte hozzánőtt a „dunamentihez”, hiszen huszonkét évvel ezelőtt léptek fel rajta először. Azóta természetesen számos díjat és elismerést vittek haza, bár számukra nem ez a legfontosabb, inkább a játék öröme. A mai napon a Mindentlátó királylány című Grimm-mesét dolgozták fel.

A kíváncsi kiselefánt című mesejátékot a dunaszerdahelyi Gézengúzok mutatták be, akik többször részt vettek már a rendezvényen és különdíjat, bábpedagógiai elismerést, valamit legutóbb bronzsávos minősítést kaptak.
Az utolsó produkció a kicsik és nagyok által egyaránt ismert fiú történetét dolgozta fel, aki szárnyasáról kapta a nevét. A Matyi a Ludas! című játékot a pozsonyi Duna utcai iskola diákjai, az Iciri-Piciri Bábcsoport tagjai elevenítették meg a színpadon.

De természetesen ezzel még nem ért véget a varázslat a keddi napra, hiszen délután kettőkor kezdetét vette a program a Mesevárosban, ahol már javában zajlott a készülődés. A csallóközi gyermek néptánccsoportok fellépésével kezdődött a műsor, majd verséneklők és tekerőlantosok követték egymást. A Ki játszik ilyet? címet viselő produkciót szerkesztett népi játékokból, népdalokból, mondókákból Szabó Éva állította össze. Előadta a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola Kerekecske csoportja. Aki azon kívül, hogy az előadásokat figyelte, még mindig unatkozott, az részt vehetett bármilyen kézműves foglalkozáson, ugyanis lehetett gyöngyöt fűzni, képeslapot készíteni, kosarat fonni, vagy éppen a hatalmas ugrálóvárban ugrándozni. Aki pedig kíváncsi volt a délelőtti versenyműsorokra újra, vagy éppen lemaradt róluk, az felvételről újranézhette azokat a MaNDA moziban, ahol Mátyás királyról szóló meséket is vetítettek.

De természetesen ez a rengeteg program és előadás még csak a kezdet, hiszen csak az első napnak lett vége. Holnap újra folytatódik a csoda, amikor reggel fél nyolckor ismét csend honol majd a városi művelődési központban, de kilencre megtelik a színházterem és ismét kezdetét veszi az előadások, a báb- és szerkesztett játékok sorozata.

A csoda pedig folytatódik...


A szerző felvételeiHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Vége a csodának – de nem örökre!

Angyal Sándor

Véget ért hát a Duna Menti Tavasz, kiosztották a díjakat.

2012.6.8.   


A harmadik nap: ismét csoda

Angyal Sándor

A Duna Menti Tavasz versenyműsorainak vége, a csapatok várják a holnapi díjkiosztást.

2012.6.7.   


És a csoda folytatódik

Angyal Sándor

Beszámoló a Duna Menti Tavasz második napjáról

2012.6.6.   

A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1