Kontrolláld az agyad!


Halász Kata  2013.3.1. 5:22

Egyre nagyobb teret hódít az az elmélet, hogy a gondolatnak teremtő ereje van.

Két hipnotizőr versenyzik:
– Figyelj, ott a 2 emeleti lakásból ki fog nézni valaki és integetni fog. Rövid koncentrálás után meg is jelent valaki az ablakban és integetett.
– Ez mind semmi! – mondja a másik. – A negyedik emeletről az ott lakó kidobja majd a tévéjét az erkélyről.
Koncentrál.
Kimegy a lakó, megfordul visszamegy. Megint kijön megint visszamegy. Harmadszor kijön vörös fejjel és elkezd dühösen kiabálni. – Hagyjon már békén, nekem nincs is tévém!!!


Egyre nagyobb teret hódít az az elmélet, hogy a gondolatnak teremtő ereje van. A Tiitok néhány évvel ezelőtt fenekestől felforgatta a közvéleményt, majd pedig lassan megfeledkeztek róla a tömegek és minden visszatért a rendes kerékvágásba.

A ma ismert tudományos kutatások alapján agyunknak szinte elhanyagolható, pár százaléknyi részét használjuk csak. Az agykontroll technikája a követők szerint egy olyan önfejlesztő módszer, melynek köszönhetően lehetőségeinket hatékonyabban és nagyobb arányban tudjuk kihasználni.

Az agykontroll legfontosabb eszköze a relaxáció, azaz lazítás, ennek a módszerét tanítják és erősítik, mélyítik el a tréning négy napja alatt. A módszer szerint a relaxáció által alfaállapotba kerülhetünk (ez az elalvás előtti állapot, amikor szunyókálunk), és ha ott egy kötéltáncos egyensúlyérzékével képesek vagyunk balanszírozni, akkor tartósan hathatunk tudatalattinkra. Így rengeteg reflexszerűen beidegződött negatív gondolattól szabadulhatunk meg, és gyakorlatilag átprogramozhatjuk agyunkat.

A tanfolyamon szó van hihetetlen gyógyulásokról, mint például a levágott ujjperc visszanövesztése, vagy állatok és növények mentális befolyásolása, de a honlapon ígért eredmények egy része nem szemfényvesztés, mint például az alvászavar megszüntetése, a memória fejlesztése vagy szokásaink megváltoztatása. A szkeptikusok szerint az agykontroll nem más, mint a legegyszerűbb, legjobban bizonyított pszichológiai módszerek keveréke, melyet ügyes marketinggel népszerűsítenek. A módszert reklámozó technika a szájhagyományra épül, minél konkrétabbnak tűnő sikersztorikkal igyekeznek meggyőzni a szkeptikusokat, hogy Kiss József, 56 éves szegedi lakos is a módszernek köszönhetően épült fel a a rákból és már 12 éves tünetmentes.

A tanfolyamon túlzott hangsúlyt kapnak a pozitív történetek, az előadóból csak úgy ömlenek a hasonló példák, melyek egy része hihetetlen, de jelentős hányada akár valóban meg is történhetett, ezt nehéz lenne ellenőrizni. Az agykontrollt lehet tudománytalansággal vádolni, de bizony vannak nagyon jól használható elemei. És az orvostudomány is egyre inkább azon a véleményen van, hogy a betegségek egy része pszichoszomatikus eredetű. Ha pedig tudunk változtatni a negatív pszichés beállítottságon, azaz a betegséget kiváltó okon, akkor nagyobb az esély a fizikai gyógyulásra is, nem beszélve a pozitív hozzáállásról, a nyugati kultúrától egyre idegenebb optimizmusról, hogy bármi sikerülhet, csak eléggé akarni kell.

A módszer nem rossz, de ne várjunk tőle csodát! Szerintem csak az egyébként is meglévő lehetőségeket és a szunnyadó pozitív tulajdonságokat lehet jobban kiaknázni. Aki anyagilag megengedheti magának, annak érdemes elvégeznie a tanfolyamot, aki érez magában kellő nyitottságot, ugyanakkor kellő távolságtartást a túlzásokkal szemben, annak érdemes kipróbálnia. Mert sok olyan módszert tanít meg, amivel könnyebbé tehetjük a hétköznapokat. Ha csak annyiban segít, hogy könnyebben el tudjuk engedni a haragunkat és kevésbé stresszelünk, már volt értelme.

Nem lettem megszállott agykontroll-hívő, de a négy napnak köszönhetően átgondoltam, hogy milyen céljaim vannak, miket szeretnék elérni. Megtanultam relaxálni és lehet, hogy a placebo-hatás dolgozik, de a módszernek hála jobban kezelem a feszültséget, kevésbé vagyok szétszórt, kevesebb dologról feledkezem meg, s mintha egy picit összeszedettebb lennék.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1