Maradandót alkotni


Kabók Zita  2013.12.18. 18:40

Szinte csak a fantáziánk szabhat határt annak, mennyi mindent készíthetünk el horgolással vagy kötéssel.

Hagyományosan idén is megrendezésre került a helyi kézimunkázok műveiből összeállított karácsonyi tematikájú kiállítás Kőhídgyarmaton (Szlovákia). A bemutató a Vöröskereszt helyi szervezete és a nyugdíjasklub szervezésében jött lére.

Az érdeklődők megcsodálhatták a hímzett, kötött, horgolt tárgyakat és karácsonyi díszeket. Szinte csak a fantáziánk szabhat határt annak, mennyi mindent készíthetünk el horgolással vagy kötéssel. Hiszen voltak itt horgolt gyümölcskosarak, angyalkák, kis karácsonyfák és díszek, újrahasznosított papírból készült tálak, bababútorok, és kereszthímzéssel készült vallási témájú képek. Láthattunk még rajzokat, fényképeket, cserépedényeket, sálakat, ékszereket és különböző technikákkal készített karácsonyi díszeket is. A kiállításon az alkotók is részt vettek, így megismerhettük a kiállított darabok készítésmódját, mely által még jobban fel tudjuk becsülni a befektetett munkát.

Sajnos az érdeklődés alacsonyabb volt a vártnál, de mint ahogyan szervezőcsapat egyik tagja Richvalszký Mária, a Vöröskereszt önkéntese elmondta: „Ha csak legalább egy ember megcsodálta a kiállítást, már érdemes volt dolgozni."

Meggyőződésem, hogy akik a kiállítást megtekintették, nemcsak nagyszerű esztétikai élményben részesülhettek, hanem kedvet is kaptak az alkotáshoz, „kézműveskedéshez”. Ezek a munkák a helyi közösség életét teszik szebbé, mindannyiunk örömére. A kézimunkázás nemcsak öröm, hanem igazi művészet, és valódi sikerélményt okoz.

A csodaszép terítőket látva eszembe jutott a múlt: nagyanyáim remekei, amelyek a szobáikban, az asztalokon, a székek támláján, a kályha felett díszelegtek. A hímzések és horgolások, a csodálatos csipkék, amelyekben gyerekkorunkban gyönyörködhettünk. Ezek az alkotások jelen voltak a hétköznapokban is: a ruházaton, a kendőkön, a zsebkendőkön, a párnákon és fali díszeken.

Manapság újra divatba jöttek a kézzel készített, régi stílusú díszek, melyek azonban borsos áron hozzáférhetők csak, így jobban tesszük, ha magunk készítjük el őket. Egyre többen kapnak kedvet a kézimunkázáshoz, és sokan a korai sötétedő órákban a tévénézés helyett inkább kreatívkodnak. Igazi remekművek is születhetnek ilyenkor, és akár fel is fedezhetünk magunkban egy tehetséges alkotót. Hímzés, varrás, festés, horgolás, üvegfestés – a lista kimeríthetetlen. Az alkotás varázsában elfelejthetjük a problémáinkat, teljesen feloldódhatunk, és valami egyedit hozhatunk létre. Nem baj, ha nem lesz tökéletes a darab! Bizonyosak lehetünk benne, ha valakit kézzel készített tárggyal ajándékozunk meg, nagy örömöt szerzünk vele.

A gyerekkorunkat általában végigkíséri a kézimunkázás, az ünnepi díszek és tárgyak elkészítése, de mire felnövünk, az alkotó kedvünk alább hagy. Mindenkit biztatni szeretnék, hogy fedezzük fel magunkban újra, mert mindannyiunkban rejlik tehetség. Sajnos, a mai felgyorsult világban nagyon kevés szabadidőnk van, egész nap robotolunk, és a megélhetésért küzdünk. A családunkat próbáljuk kellőképpen ellátni, a fiatalokat pedig lefoglalja a technika világa.

Ne feledjünk azonban, hogy tőlünk (is) függ, hogy a kézimunkázás, az egyedi alkotás csodálatos világát a jövő generáció is megismerhesse majd. Ne hagyjuk ezt a kincset elveszni!


A szerző felvételein:
1. Dobsony Katalin (kiállító)
2. Richvalský Mária (a Vöröskereszt önkéntese, szervező, kiállító)
3. Zeller Éva Gizella (kiállító)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1