Maradandót alkotni


Kabók Zita  2013.12.18. 18:40

Szinte csak a fantáziánk szabhat határt annak, mennyi mindent készíthetünk el horgolással vagy kötéssel.

Hagyományosan idén is megrendezésre került a helyi kézimunkázok műveiből összeállított karácsonyi tematikájú kiállítás Kőhídgyarmaton (Szlovákia). A bemutató a Vöröskereszt helyi szervezete és a nyugdíjasklub szervezésében jött lére.

Az érdeklődők megcsodálhatták a hímzett, kötött, horgolt tárgyakat és karácsonyi díszeket. Szinte csak a fantáziánk szabhat határt annak, mennyi mindent készíthetünk el horgolással vagy kötéssel. Hiszen voltak itt horgolt gyümölcskosarak, angyalkák, kis karácsonyfák és díszek, újrahasznosított papírból készült tálak, bababútorok, és kereszthímzéssel készült vallási témájú képek. Láthattunk még rajzokat, fényképeket, cserépedényeket, sálakat, ékszereket és különböző technikákkal készített karácsonyi díszeket is. A kiállításon az alkotók is részt vettek, így megismerhettük a kiállított darabok készítésmódját, mely által még jobban fel tudjuk becsülni a befektetett munkát.

Sajnos az érdeklődés alacsonyabb volt a vártnál, de mint ahogyan szervezőcsapat egyik tagja Richvalszký Mária, a Vöröskereszt önkéntese elmondta: „Ha csak legalább egy ember megcsodálta a kiállítást, már érdemes volt dolgozni."

Meggyőződésem, hogy akik a kiállítást megtekintették, nemcsak nagyszerű esztétikai élményben részesülhettek, hanem kedvet is kaptak az alkotáshoz, „kézműveskedéshez”. Ezek a munkák a helyi közösség életét teszik szebbé, mindannyiunk örömére. A kézimunkázás nemcsak öröm, hanem igazi művészet, és valódi sikerélményt okoz.

A csodaszép terítőket látva eszembe jutott a múlt: nagyanyáim remekei, amelyek a szobáikban, az asztalokon, a székek támláján, a kályha felett díszelegtek. A hímzések és horgolások, a csodálatos csipkék, amelyekben gyerekkorunkban gyönyörködhettünk. Ezek az alkotások jelen voltak a hétköznapokban is: a ruházaton, a kendőkön, a zsebkendőkön, a párnákon és fali díszeken.

Manapság újra divatba jöttek a kézzel készített, régi stílusú díszek, melyek azonban borsos áron hozzáférhetők csak, így jobban tesszük, ha magunk készítjük el őket. Egyre többen kapnak kedvet a kézimunkázáshoz, és sokan a korai sötétedő órákban a tévénézés helyett inkább kreatívkodnak. Igazi remekművek is születhetnek ilyenkor, és akár fel is fedezhetünk magunkban egy tehetséges alkotót. Hímzés, varrás, festés, horgolás, üvegfestés – a lista kimeríthetetlen. Az alkotás varázsában elfelejthetjük a problémáinkat, teljesen feloldódhatunk, és valami egyedit hozhatunk létre. Nem baj, ha nem lesz tökéletes a darab! Bizonyosak lehetünk benne, ha valakit kézzel készített tárggyal ajándékozunk meg, nagy örömöt szerzünk vele.

A gyerekkorunkat általában végigkíséri a kézimunkázás, az ünnepi díszek és tárgyak elkészítése, de mire felnövünk, az alkotó kedvünk alább hagy. Mindenkit biztatni szeretnék, hogy fedezzük fel magunkban újra, mert mindannyiunkban rejlik tehetség. Sajnos, a mai felgyorsult világban nagyon kevés szabadidőnk van, egész nap robotolunk, és a megélhetésért küzdünk. A családunkat próbáljuk kellőképpen ellátni, a fiatalokat pedig lefoglalja a technika világa.

Ne feledjünk azonban, hogy tőlünk (is) függ, hogy a kézimunkázás, az egyedi alkotás csodálatos világát a jövő generáció is megismerhesse majd. Ne hagyjuk ezt a kincset elveszni!


A szerző felvételein:
1. Dobsony Katalin (kiállító)
2. Richvalský Mária (a Vöröskereszt önkéntese, szervező, kiállító)
3. Zeller Éva Gizella (kiállító)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8