Messze a város zajától


Nagy Erika  2013.11.22. 3:26

Nagymegyer csendes környékén fekvő, hatalmas, három hektáros parkkal körülvett Plauter Kúria megújult külsővel várja a pihenni, szórakozni vágyó vendégeit.

A szálloda, amely méltán megérdemli a kastély megnevezést, olyan messze van a város zajától, hogy aki csendre, nyugalomra vágyik, az jó helyen kopogtat. A művészetet pártoló tulajdonos, Plauter Péter fáradságot nem kímélve szervezi a rendezvényeket, amelyek között vannak hagyományőrző napok, fesztiválok, főzőversenyek, folk-rockos műsorok, erőlovas bemutatók és különböző táborok is.

Az elmúlt években az irodalom is helyet kapott a kúriában, hazai és romániai írók részvételével, de olyan kis közösségek is alkottak már ott, mint a vajdasági művésztábor, vagy a Nagy Géza vezette fafaragó tábor is. Sőt! Idén hetedig alkalommal MEGER Art néven képzőművészeti szimpózium zajlott a kúria falai között Mikóczy Dénes szervezésében, aki a Pro Megere PT elnöke. Arról, hogy a festők szívesen időznek a kúriában, a falakat díszítő csodálatos festmények tanúskodnak, melyeket a művészek hagytak ott köszönetük jeléül a házigazdának.

Tábor és művészet

2008-ban, a még régi pompájában tündöklő kúria és tágas porta fogadta a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának írótáborát, neves mentorokkal az élen. A fiatal írókat alkotás közben libák gágogása, disznók röfögése késztette ihletre, vagy éppen szürkemarha legelését tanulmányozhatták a csodálatosnál csodálatosabb virágokkal és fákkal ékesített parkban. Plauter Péter vallja, hogy „azóta sok víz lefolyt a Dunán, egy kicsit kinőttük magunkat. Régi álmom volt, hogy a szocialista stílust tükröző épületet felújítsuk, bár nem voltam biztos abban, hogy sikerül-e. Egyre többen jelentkeztek, hogy valamilyen tábort szeretnének nálunk megvalósítani, ami nem csoda, hiszen a kúria területe nagyszerű helyszín nyári táborok szervezésére. A természet közelsége elengedhetetlen része a tábornak éppúgy, mint a tábortűz, vagy a szalonna sütése. Jöttek csoportok, akik az üvegkészítés, üvegfestés rejtelmeibe mélyülhettek el, szebbnél szebb üvegeket készítettek, elsajátították a Tiffany üvegkészítés alapjait.“

Hagyományőrző napok

A helyszín tökéletesen megfelel hagyományőrző napok szervezésére is, ahol a látogatók a magyaros ételeken kívül megismerkedhetnek különféle kézműves mesterségekkel, de fogathajtó verseny és western show, erőlovas bemutató mellett a gyerekeknek szánt programokból nem hiányozhat az állatsimogatás, lovagoltatás, lovas kocsikázás sem. „A szövőszék használata nem csak a fiatalokat, de az idősebb generációt is lenyűgözte, de a szalmakalap-készítő, agyagozó, nemezelő, kosárfonó mesterség bemutatása is hatalmas élményt nyújtott az érdeklődőknek éppúgy, mint a kovácsmesterek keze munkáját dicsérő, izzó vasból készített különféle használati és dísztárgyak.
Természetesen nem hiányoznak a főzőversenyek sem, ilyenkor a bográcsokban rotyognak a finom ételek. Az emberek a helyszínen azt is láthatják, hogyan kell a rétestésztát nyújtani, de nyomon követhetnek mangalica disznóölést is. A házigazda elmondta, hogy „ebben az évben lecsófőző versenyt is hirdettünk, nem volt hiány a jelentkezőből, de éhes szájból sem. Természetesen a lecsón kívül gazdag kínálat volt egyéb húsételekből is, a kemencében sült csülök is nagy sikert aratott. Ilyenkor a szervező annak örül, ha az égiek ragyogó napsütést varázsolnak fejünk fölé. Sajnos ez kiszámíthatatlan, soha nem lehetünk biztosak abban, hogy az időigényes és fárasztó előkészületi munka meghozza-e a várt eredményt".

A rendezvényeken a zene sem hiányozhat, a közönség tapsolhatott már többek között a Kismegyer, a Megyer Táncegyüttes, az Igricek citerazenekar, a rockzenét játszó Easy Blues és a King Size együttesek fellépésekor, vagy akkor, amikor a Vox Megere folk-rockos műsorával lépett a deszkákra. De voltak külföldi neves előadók is a rendezvényeken, többek között Vikidál Gyula, Keresztes Ildikó vagy a V-Tech.

Fejlesztés

Aki belép a kúria hatalmas udvarába, majd kertjébe, az ügyeljen arra, hogy a leesett állát kellő időben visszahelyezze az eredeti helyére. Én is ezt tettem, miután újra ellátogattam arra a helyre, melyet évekkel ezelőtt a szívembe zártam. Egyik ámulatból a másikba estem, ami nem is csoda, hiszen rengeteg újdonság tárult elém: hatalmas halastó, díszhalak kisebb tavacskában, lovaglási lehetőség, melyet az ifjabbik Plauter irányít, fürdőmedence. A legkisebbekről sem feledkeztek meg, hiszen egy játszóteret alakítottak ki számukra, így amikor a szülők a teraszon enyhítik szomjukat, addig a kicsik önfeledten játszhatnak, futkoshatnak. Van még valami, ami ámulatba ejtett, mégpedig a hatalmas területet betöltő gyümölcsös, ahol a fákon többek között egészséges, mosolygós almák csábítják a látogatót arra, hogy leszakítsák, és megkóstolják őket. Én sem tudtam ellenállni, de ami igaz, az igaz, engem Plauter Péter kínált meg vele olyan kedvesen, hogy azt nem lehetett visszautasítani. Nem is bántam meg. Majd betekintés nyerhettem a kastély vendégszobáinak mindegyikébe, így láthattam végre a nászutas lakosztályt is. „A kúria felújítása során tizennégy szoba kialakítására került sor. Valamennyi szoba berendezése, hangulata, az épület jellegéhez illeszkedően elegáns, ugyanakkor visszafogott. Öt apartman és kilenc szoba van kialakítva, az utóbbiakból egy speciálisan kialakított mozgássérült vendégek részére. Minden szobánk rendelkezik tévével, internet hozzáféréssel.” Azt már csak a vizit után tudtam meg, hogy a lakberendező Plauter Péter felesége volt, s be kell vallanom, dicséret illeti ízléses munkáját.

A 200 férőhelyes étterem, vagy inkább nevezzük bálteremnek, mert annyira lenyűgöző látványt nyújt, ideális hely különböző események megszervezésére. Ebből nincs is hiány. Szerencsére. A menyasszonyok álma a helyszín, és a baldachinos lakosztály, melyet azok az ifjú párok kapnak ajándékba egy éjszakára, akinek lakodalma a kúria falai között zajlik.

Plauter Pétert ismerve tudom, hogy lesznek még fejlesztések, hiszen mellette áll a család, a felesége, lánya és fia, akik a kezdet óta szinte a kúriában élnek, dolgoznak. Lehet, hogy elegük van, mert valljuk be, a vendéglátás nem könnyű szakma, összefolynak a hétköznapok az ünnepekkel, majd ott az éjjelezés, rendezvények szervezése. De addig, amíg Péter arcán ott ragyog az elengedhetetlen mosoly, nincs baj, addig van remény arra, hogy folytatják a küldetésüket.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27