Miért van szükségünk a facebookra?


Kabók Zita  2014.4.29. 3:34

A pszichológusok szerint mindenki szeretne valahova tartozni, és a facebook pont ezt teszi lehetővé.

A facebook az egyik leglátogatottabb közösségi webhely a világon. A mai napon pontosan 580 „barátom” van a facebookon, és több, mint húsz „ismerős” meghívása vár arra, hogy elfogadjam. Érdekes: a múlt héten még több, mint 600 ismerősöm volt, de úgy látszik, időközben ez a szám „észrevétlenül” lecsökkent. A barát szót persze idézőjelbe szükséges tenni, hiszen lehetetlen, hogy ennyi barátja legyen az embernek. Talán inkább ismerőse, de még az is merésznek mondható kijelentés. A legtöbbször ámulva nézem, hogy egyesek mi mindent osztanak meg a facebookon. Ilyenkor mindig arra keresem a választ, hogy vajon miért? Mert egyrészt nem csak primitív dolgok, bejegyzések jelennek meg az oldalon, hanem rendkívül veszélyesek is.

Vajon miért fontos az, hogy az ember megossza a legbensőbb, akár családdal kapcsolatos érzéseit, vagy itt valljon szerelmet a fiújának/férjének? Miért fontos az, hogy bejelentsük: most éppen melyik szórakozóhelyen töltöttük a délutánt, vagy hánykor keltünk fel? Szinte megszállottan „jelentkezünk be” onnan, ahová megérkezünk, miközben lefotózzuk a teasüteményt, amit elénk letettek, gyermekünk maszatos arcát, miután megette a fagyit, vagy gyorsan levideózzuk, ahogy elsőként ért célba az iskolai versenyen. Meg kell még osztanunk azt is, hol és hány kilométert futottunk, mennyi kalóriát égettünk el, milyen lett a szobánk, amit most újítottunk fel, milyen szekrényt szereltünk össze (persze mellékeljük az összeszerelési instrukciókat is), milyen tortát sikerült sütnünk a legújabb recept alapján (amit szintén a facebookon találtunk), milyen dugóba kerültünk ma reggel, hány nárcisz nyílott a kertünkben, és mennyi tál kocsonyával várt a nagymamánk.

Ha megkérdeznénk a felhasználókat, mire jó a facebook, különböző válaszokat kapnánk:
kapcsolatban tudok maradni a barátaimmal,
jót tesz az üzletnek, mert ingyenes és sok a like-olónk,
szórakoztatónak tartom más fotóit nézni,
érdekes recepteket és takarítási fortélyokat találok...

Egyesek szerint sokan a „közönségtől” várnak visszaigazolást, azért osztanak meg mindent. Mert, ugye, ha valaki új frizurával jelenik meg, vagy éppen díjat nyert, akkor annak feltétel nélkül gratulálni kell, persze csupán udvariasságból. Nem beszélve a szülinapokról, amelyekről naponta kapunk emlékeztetőt. Juliska köszönti Mariskát, Géza bácsit, de köszöntjük még a szomszédot, a volt tanárunkat, a régi szerelmünket és annak gyerekét, és még ki tudja, hogy kit.

Ha bármilyen applikációt használunk, vagy az interneten böngészünk, szinte minden weboldalon megjelenik a facebook jel. Osszuk meg ezt, like-oljuk azt, kommentáljunk a hír hallatán! Idegesítő, hogy lassan már mindent a facebook és társapplikációi uralnak a neten.

De mit is nyújt számunkra a facebook?

Lehetővé teszi, hogy egy csoportba tartozzunk hasonló érdeklődésű emberekkel, és kifejezzük önmagunkat az oldalunkon. A hirdetőfalunkon megoszthatjuk, ami bennünket érdekel, vagy éppen zavar. Az már más kérdés, ki kíváncsi a saját magunk propagálására...

A pszichológusok szerint mindenki szeretne valahova tartozni, és a facebook pont ezt teszi lehetővé. Ha belépünk egy csoportba, részeseivé válunk az ottani történéseknek, osztozunk a csoport élményein. Valószínűleg azért ennyire népszerűek a különböző csoportok.
A másik igényünk, a valahová tartozás mellett, önmagunk kifejezése. A facebook ezt is lehetővé teszi. Bármit like-olhatunk, és bármihez hozzászólhatunk, megoszthatunk akár képeket, videókat, és bekapcsolódhatunk a különböző vitákba is.

Egy felmérés szerint a fiatalok többsége azért használja a facebookot, hogy többet megtudjon arról a személyről, akivel személyesen ismerkedett meg. Itt meg is állnék egy szóra, hiszen a facebook egyáltalán nem veszélytelen. Azzal, hogy mindent megosztunk az életünkről, nem kis veszélynek tesszük ki magunkat. Leendő munkáltatók, iskolák, egyetemek (saját magunkat is beleértve) rendszeresen ellenőrzik a facebookot, mielőtt bárkit felvennének. Ha rasszista, bántó vagy illegális megjegyzést teszünk közzé, jogi következményekkel számolhatunk.

Az életünk más területein rendületlenül küzdünk azért, hogy megvédjük az identitásunkat, a magánéletünket – a facebookon viszont mindenki számára elérhetővé tesszük. Pedig a facebook a közelmúltban többször is a híradások központjába került, mert külső cégekkel osztotta meg a felhasználók adatait, hogy szelektív marketing reklámokkal bombázhassanak bennünket. 2010-ben például feltörték a facebook rendszerét, és több mint másfél millió felhasználó adatait lopták el, melyet aztán egyenként 25 dollárért árusítottak.

Ha több mint 500 barátunk van, bizonyosak lehetünk benne, hogy sok hamis profil van közöttük. Állítólag a facebook-felhasználók 40%-a kamu, és azért hozzák létre, hogy az adatainkhoz hozzáférhessenek. Ha letöltünk egy applikációt, azzal hozzáférhetővé tesszük az adatainkat az alkalmazás ellátói számára.

Biztosak vagyunk abban, hogy meg akarjuk osztani a többszáz állítólagos barátunkkal a szabadságunk helyét és idejét, a fotókat a házunkról, autónkról és családunkról? Mert lehet, hogy ami ma még viccesnek tűnik, holnap már veszélyes helyzetbe sodor bennünket. Jobban tesszük, ha átböngésszük a biztonsági beálltásainkat, és kétszer is meggondoljuk, mit osztunk meg a facebook-oldalunkon.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8