Modern társkeresés


Tompa Orsolya  2017.4.5. 23:14

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

A 21. századra elértük az időt, amikor minden tekintetben meghatározó vált az internet világa. Sokszor a világhálót használjuk, ha csevegni, vásárolni, tanulni, informálódni szeretnénk, de még társat is ott keresünk magunknak. Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma. Sokkal személytelenebb, mégis rengetegen használják. Bármilyen oldalt megnézünk, egy társkereső oldal reklámja, egész biztosan fel fog tűnni valahol.


Ma már mobilos applikáció segítségével is kereshetünk magunknak társat, hiszen az okostelefonok megjelenése ezt lehetővé tette számunkra. Mondhatni, kinyílt az emberek előtt a világ ezen a téren is. Az okostelefonon található társkereső alkalmazások közül a legismertebbnek és legnépszerűbbnek talán a tinder mondható. Az applikáció lényege, hogy beállíthatjuk, milyen nemű, milyen korosztályú és milyen távolságban lévő embereket dobjon fel nekünk. Mindenki maga dönti el, ki szimpatikus és ki nem. Ha tetszik, jobbra húzzuk, ha nem, balra. Ha mi is bejövünk az illetőnek, ő is jobbra húz és elkezdhetjük az ismerkedést. Természetesen ennek az alkalmazásnak is van előnye is és hátránya is, mint minden ilyen oldalnak. Az ide regisztrálóknak nincs könnyű dolguk, hiszen maga a tinder sok helyen szexkeresőként van elterjedve, pedig nem mindenkinek ez a legelső gondolata, amikor letölti. Van, aki komoly kapcsolatot keres, van, aki tényleg csak szexet akar.


Nem egy ismerősöm próbálta ki a tindert, a vélemények megoszlanak. A lányok között voltak, akik szerint valóban személytelen. Ráadásul előfordul, hogy akit „beszívezünk”, azzal véletlenül összetalálkozunk az utcán, olyankor viszont meg sem ismer. Sokszor tapasztalták, hogy a fiúk többsége úgy is fent van, hogy több éve párkapcsolatban él. Mások pedig nyíltan rátérnek már az első alkalommal arra, hogy csak egy dolgot akarnak. Ők leginkább kémprogramként használták vagy használják az alkalmazást, hiszen, ha rátalálnak egy ismerősükre, könnyen kideríthetik, szabad-e vagy sem. Ha hosszú ideig nem használja, akkor valószínűleg foglalt, ha pedig hosszú idő után újra megjelenik, akkor lehetséges, hogy újra szabad, és lehet próbálkozni. A fiúk esetében talán az a legnagyobb probléma, hogy mivel sokuk eleve úgy ír rá valakire, hogy csak szexet akar, így sokuknak már vissza sem írnak a lányok. Azokra nézve ez igen nagy hátrány, aki valóban csak ismerkedni, vagy komoly kapcsolatot szeretne. Hiszen így nehéz megtalálni azokat, akik nem gondolnak egyből arra, hogy csak egy éjszakára kellenének. A tapasztalatok azt is mutatják, hogy ritka, amikor egy itt kialakult kapcsolat, ismeretség hosszabb távon is fennmarad. Persze nem lehetetlen megtalálni a társunkat. Hallottam történetet, hogy akad, aki a tindernek köszönheti a párkapcsolatát.


Ha a társkeresésnek ezt a formáját választjuk, jó, ha tudjuk, árnyoldalai is vannak. Feltűnhetnek olyanok, akik csak információkat akarnak kiszedni belőlünk, álnéven vannak fent. Amikor találkozunk velük, kiderül, hogy a képen nem is ők voltak, és megeshet, hogy a találkozó alkalmával veszélyben érezzük magunkat. Esetleg kiszolgáltatottá válunk. Hiába jófej valaki, mégis kell, hogy legyen egy határ, amit meghúzunk, és nem engedjük azon belül az illetőt. De köthetünk életre szóló barátságokat is.

Az, ki hol keres magának társat, és miért pont ott, mindenkinek a magánügye. Senkit nem lehet elítélni ezért, csak óvatosságra inteni. Nem árt néha a dolgok mögé is nézni, és komolyan venni a figyelmeztető jeleket.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5

A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8