Nem kívánt gyerekek


Jády Mónika  2010.2.10. 6:43

Ázsiában – Thaiföldön, Kambodzsában, a Fülöp-Szigeteken – nemcsak nemi betegségeket hagy hátra a virágzó szexturizmus.

Nemrégiben a német Focusban olvastam egy, e témával foglalkozó riportot. A magazin munkatársai a Fülöp-Szigeteken jártak, ahol ugyancsak elterjedt szokás, hogy a testi örömökért fizető férfi nem hajlandó óvszert húzni. (A felmérések szerint három férfi közül csak egy védekezik e módon.) Az örömlányok viszont nem szednek fogamzásgátló tablettát, mert az számukra túl drága. Így nemcsak a nemi betegségektől kell rettegniük, de a teherbe eséstől is. Talán mondanom sem kell, hogy jópár gyermek fogan a bordélyházi együttlétek következtében – nyugati férfiaktól.

Mivel a délkelet-ázsiai országban tilos az abortusz, a teherbe esett prostituáltak kétes higiéniai körülmények között dolgozó angyalcsinálókhoz fordulnak. A városi higiéniai hivatalban, ahol a bordélyok alkalmazottainak háromhavonta meg kell vizsgáltatniuk magukat, van egy fal, halálhírekkel. A riporterek ottjártakor négy nő halt meg egy héten belül. Olyan nagy a baj, hogy a klinika kénytelen volt nyitni egy készültség-részleget, a félresikerült terhesség-megszakításon átesett nők számára.

A riportban szereplő egyik nő egy hétig a magzatra káros hatással lévő anyagot ivott. Ám nem vetélt el, gyönyörű kislánya született. Persze, a négyéves kislányt honfitársai nem látják szépnek, világos bőrével, nagy szemével szokatlan jelenség. Őt és a hozzá hasonló gyerekeket csúfolják és kirekesztik a többiek a kinézetük miatt. Arról a nőről, aki hasonló gyermeket hoz a világra, mindenki megtudja, mivel keresi vagy kereste egykor a kenyerét. Van, aki falura, nevelőszülőkhöz adja gyermekeit, mert egyedül nem tudja őket ellátni, hisz pénzt kell keresnie. Az egyik kétgyermekes prostituált is így tett, miután meghalt az édesanyja, aki addig gondoskodott a gyerekekről. A nő azóta a bordélyház hálótermében alszik, keresetének jó részét pedig a nevelőszülőknek küldi. „Mindig többet követelnek. De nincs más választásom” – mondja. Bár vannak, akik mást tesznek: a „mamasan”, azaz a madam közvetítésével eladják gyermeküket. A segélyszervezetek információi szerint egy gyermekért az elmúlt években átlagosan 130 eurót (ez ott 10 havi alapbérnek felel meg) fizettek.

Ezek a gyerekek született kívülállók. Legtöbbjük felnőtt korában is az marad. Szeretnék megismerni az apjukat, aki után általában csak egy fotó maradt: egy részeg európai, amerikai vagy ausztrál férfi, kezében sörösüveggel, és/vagy egy lengén öltözött prostituált társaságában. Az USA-beli alapítványok felmérései azt mutatják, hogy ezek a gyerekek (majd felnőttek) gyakrabban szenvednek depresszióban, és hajlamosabbak az öngyilkosságra. Gyakrabban kerülnek börtönbe. Különösen nehéz helyzetben vannak a fekete bőrű apától származóak. Őket csak egyetlen kis segélyszervezet támogatja.

Az utóbbi években Angeles City szórakozónegyede kétszeresére nőtt. Egyes klubokban 1500 nő dolgozik, több műszakban. Arról nem szóltak a riportban, hogy a segélyszervezetek részéről milyen lépések történtek annak érdekében, hogy az ilyen – ahogy a német újságíró fogalmazott – „globális üzemi balesetek” ne történhessenek meg...Hozzászólások

zsuzsi, 09. 05. 2010 01:53:18
ha születik gyereke, akkor legalább nem lesz annyira egyedül a világon az a prosti.
@


A rovat további cikkei

Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    17


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2017.6.7.    3


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2016.10.27.    10


A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39


Elképzelni a lehetetlent (6)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hatodik részben a Szőcs Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.10.16.    5


Elképzelni a lehetetlent (5)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az ötödik részben a tizenöt éves Aranyos Dáviddal ismerkedhetünk meg.

2016.9.26.    484