Nem kívánt gyerekek


Jády Mónika  2010.2.10. 6:43

Ázsiában – Thaiföldön, Kambodzsában, a Fülöp-Szigeteken – nemcsak nemi betegségeket hagy hátra a virágzó szexturizmus.

Nemrégiben a német Focusban olvastam egy, e témával foglalkozó riportot. A magazin munkatársai a Fülöp-Szigeteken jártak, ahol ugyancsak elterjedt szokás, hogy a testi örömökért fizető férfi nem hajlandó óvszert húzni. (A felmérések szerint három férfi közül csak egy védekezik e módon.) Az örömlányok viszont nem szednek fogamzásgátló tablettát, mert az számukra túl drága. Így nemcsak a nemi betegségektől kell rettegniük, de a teherbe eséstől is. Talán mondanom sem kell, hogy jópár gyermek fogan a bordélyházi együttlétek következtében – nyugati férfiaktól.

Mivel a délkelet-ázsiai országban tilos az abortusz, a teherbe esett prostituáltak kétes higiéniai körülmények között dolgozó angyalcsinálókhoz fordulnak. A városi higiéniai hivatalban, ahol a bordélyok alkalmazottainak háromhavonta meg kell vizsgáltatniuk magukat, van egy fal, halálhírekkel. A riporterek ottjártakor négy nő halt meg egy héten belül. Olyan nagy a baj, hogy a klinika kénytelen volt nyitni egy készültség-részleget, a félresikerült terhesség-megszakításon átesett nők számára.

A riportban szereplő egyik nő egy hétig a magzatra káros hatással lévő anyagot ivott. Ám nem vetélt el, gyönyörű kislánya született. Persze, a négyéves kislányt honfitársai nem látják szépnek, világos bőrével, nagy szemével szokatlan jelenség. Őt és a hozzá hasonló gyerekeket csúfolják és kirekesztik a többiek a kinézetük miatt. Arról a nőről, aki hasonló gyermeket hoz a világra, mindenki megtudja, mivel keresi vagy kereste egykor a kenyerét. Van, aki falura, nevelőszülőkhöz adja gyermekeit, mert egyedül nem tudja őket ellátni, hisz pénzt kell keresnie. Az egyik kétgyermekes prostituált is így tett, miután meghalt az édesanyja, aki addig gondoskodott a gyerekekről. A nő azóta a bordélyház hálótermében alszik, keresetének jó részét pedig a nevelőszülőknek küldi. „Mindig többet követelnek. De nincs más választásom” – mondja. Bár vannak, akik mást tesznek: a „mamasan”, azaz a madam közvetítésével eladják gyermeküket. A segélyszervezetek információi szerint egy gyermekért az elmúlt években átlagosan 130 eurót (ez ott 10 havi alapbérnek felel meg) fizettek.

Ezek a gyerekek született kívülállók. Legtöbbjük felnőtt korában is az marad. Szeretnék megismerni az apjukat, aki után általában csak egy fotó maradt: egy részeg európai, amerikai vagy ausztrál férfi, kezében sörösüveggel, és/vagy egy lengén öltözött prostituált társaságában. Az USA-beli alapítványok felmérései azt mutatják, hogy ezek a gyerekek (majd felnőttek) gyakrabban szenvednek depresszióban, és hajlamosabbak az öngyilkosságra. Gyakrabban kerülnek börtönbe. Különösen nehéz helyzetben vannak a fekete bőrű apától származóak. Őket csak egyetlen kis segélyszervezet támogatja.

Az utóbbi években Angeles City szórakozónegyede kétszeresére nőtt. Egyes klubokban 1500 nő dolgozik, több műszakban. Arról nem szóltak a riportban, hogy a segélyszervezetek részéről milyen lépések történtek annak érdekében, hogy az ilyen – ahogy a német újságíró fogalmazott – „globális üzemi balesetek” ne történhessenek meg...Hozzászólások

zsuzsi, 09. 05. 2010 01:53:18
ha születik gyereke, akkor legalább nem lesz annyira egyedül a világon az a prosti.
@


A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1