Nők, fizetések


Kabók Zita  2015.11.6. 0:09

A legújabb jogszabályok szerint Angliában a nagyobb munkaadóknak kötelező lesz közzétenni a férfiaknak és nőknek megítélt bónuszok összegét.

Az új rendszer célja, hogy csökkentsék a nemek közötti bérszakadékot. A tervezett szabályozás vonatkozik majd minden olyan vállalkozásra Angliában, Walesben és Skóciában, mely több mint 250 alkalmazottal rendelkezik. A nők és esélyegyenlőségért minisztere, Nicky Morgan szerint ez az első lépés.


A TUC (Az Egyesült Királyság Nemzeti Szakszervezeti Központja) azt javasolta, hogy a jogszabály a középvállalkozásokra is vonatkozzon, melynek be nem tartása bírságot von majd maga után. Az Okleveles Vezetőségi Központ (Chartered Management Institute) szerint az új jogszabály átláthatóságra kényszeríti majd a vállalatokat. A bónuszok közzétételének a terve csak egy az "egyenlőség-növelő intézkedések" közül, melyet a brit kormány 2016 első félében fog bevezetni.

A következőekben felsorolt lépések szintén tervben van, hogy minden olyan cég, amely több mint 250 alkalmazottal rendelkezik kötelezve lesz, hogy a fizetési különbséget közzétegye a férfi és női alkalmazottak között. A követelményeket kiterjesztik az állami szektorra, valamint a magán és önkéntes munkaadókra is. Cél még, hogy nők is bekerüljenek Nagy-Britannia 350 top vállalataihoz. Ezen kívül el akarják érni, hogy a tanácsteremi ülések legalább egynegyede is nő legyen. Pontos részletek arról, hogy a vállalatoknak mit is kell majd közzétenniük, csak a későbbiekben kerül nyilvánosságra.

Az intézkedések szerepelnek a 2010-es egyenlőségi törvényben is, melyet még a munkáspárt vezetett be, azonban a rendelet érvénybe lépését ez idáig a konzervatív párt megakadályozta. A legutóbbi felmérések szerint összességében a nők az Egyesült Királyságban 19% -kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. 40 éves korig nagyon kicsi a különbség a férfiak és a nők jövedelme között. E kor felett azonban a legtöbb nő egy időre visszavonul, hogy családot neveljen vagy, hogy részmunkaidőben kezdjen el dolgozni. Ezért főleg ennél a korosztálynál jelenik meg a különbség.

A TUC főtitkára, Frances O'Grady kijelentette, hogy a fizetések és bónuszok nyilvánosságra hozatala csak a kezdet. A munkáltatóknak felül kell vizsgálniuk, hogy a nők miért keresnek még mindig kevesebbet és ez ellen valamit majd tenniük is kell. A kormány mindent meg akar tenni azért, hogy a nemek közötti egyenlőséget bebiztosítsa a munkahelyeken. Miután a vállalatok beismerik majd a bérszakadék mértékét, az remélhetőleg beindítja a változásokat, és ezzel együtt az alkalmazottak is elkezdenek beszélni a témáról. Az Okleveles Vezetőségi Központ (Chartered Management Institute) vezérigazgatója, Ann Francke elmondta, hogy a kifizetett bónuszkülönbség az egyik legfőbb kiváltó oka a nemek közötti fizetési szakadéknak. Ez különösen a vezetői pozíciókra igaz.

"A bónuszok kérdése az, amelyben az elfogultság közrejátszik, mivel ez az egyik legkevésbé átlátható formájú fizetés. A tendencia azt mutatja, hogy a férfivezető könnyebben megjutalmazza a férfibeosztottat, és mivel a köztudatban az él, hogy mindig a férfiak a családfenntartók, őket több bónusszal jutalmazzák. A férfiak ezen kívül keményebben tudják képviselni a saját érdekeiket, ha fizetésről van szó, és jobban szétkürtölik az eredményeiket is.”

Júliusban David Cameron miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy véget vet a nemek közötti bérszakadéknak, a munkáspárt azonban tetteket követel, nem szavakat.

A Nők Árnyékban szerveződés és esélyegyenlőségi miniszter Kate Green elmondta, hogy a nemek közötti bérszakadék közel 20%-kal több Angliában, mint az európai átlag. Ezen kívül kijelentette: a brit nőknek nem a kedves szavak kellenek, hanem garantált munkavállalói jogok.

A CBI (Brit Ipari Szövetség) foglalkoztatási és képzési igazgatója, Neil Carberry szerint a bérszakadék felszámolása nagyon fontos cél, és az is, hogy ez átlátható legyen, az adatok nyilvánosságra hozása kötelessége kell, hogy legyen minden cégnek.

www.bbc.co.uk/news/Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    14


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2017.6.7.    3


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    9


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2016.10.27.    10


A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39


Elképzelni a lehetetlent (6)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hatodik részben a Szőcs Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.10.16.    5


Elképzelni a lehetetlent (5)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az ötödik részben a tizenöt éves Aranyos Dáviddal ismerkedhetünk meg.

2016.9.26.    484