Nők, fizetések


Kabók Zita  2015.11.6. 0:09

A legújabb jogszabályok szerint Angliában a nagyobb munkaadóknak kötelező lesz közzétenni a férfiaknak és nőknek megítélt bónuszok összegét.

Az új rendszer célja, hogy csökkentsék a nemek közötti bérszakadékot. A tervezett szabályozás vonatkozik majd minden olyan vállalkozásra Angliában, Walesben és Skóciában, mely több mint 250 alkalmazottal rendelkezik. A nők és esélyegyenlőségért minisztere, Nicky Morgan szerint ez az első lépés.


A TUC (Az Egyesült Királyság Nemzeti Szakszervezeti Központja) azt javasolta, hogy a jogszabály a középvállalkozásokra is vonatkozzon, melynek be nem tartása bírságot von majd maga után. Az Okleveles Vezetőségi Központ (Chartered Management Institute) szerint az új jogszabály átláthatóságra kényszeríti majd a vállalatokat. A bónuszok közzétételének a terve csak egy az "egyenlőség-növelő intézkedések" közül, melyet a brit kormány 2016 első félében fog bevezetni.

A következőekben felsorolt lépések szintén tervben van, hogy minden olyan cég, amely több mint 250 alkalmazottal rendelkezik kötelezve lesz, hogy a fizetési különbséget közzétegye a férfi és női alkalmazottak között. A követelményeket kiterjesztik az állami szektorra, valamint a magán és önkéntes munkaadókra is. Cél még, hogy nők is bekerüljenek Nagy-Britannia 350 top vállalataihoz. Ezen kívül el akarják érni, hogy a tanácsteremi ülések legalább egynegyede is nő legyen. Pontos részletek arról, hogy a vállalatoknak mit is kell majd közzétenniük, csak a későbbiekben kerül nyilvánosságra.

Az intézkedések szerepelnek a 2010-es egyenlőségi törvényben is, melyet még a munkáspárt vezetett be, azonban a rendelet érvénybe lépését ez idáig a konzervatív párt megakadályozta. A legutóbbi felmérések szerint összességében a nők az Egyesült Királyságban 19% -kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. 40 éves korig nagyon kicsi a különbség a férfiak és a nők jövedelme között. E kor felett azonban a legtöbb nő egy időre visszavonul, hogy családot neveljen vagy, hogy részmunkaidőben kezdjen el dolgozni. Ezért főleg ennél a korosztálynál jelenik meg a különbség.

A TUC főtitkára, Frances O'Grady kijelentette, hogy a fizetések és bónuszok nyilvánosságra hozatala csak a kezdet. A munkáltatóknak felül kell vizsgálniuk, hogy a nők miért keresnek még mindig kevesebbet és ez ellen valamit majd tenniük is kell. A kormány mindent meg akar tenni azért, hogy a nemek közötti egyenlőséget bebiztosítsa a munkahelyeken. Miután a vállalatok beismerik majd a bérszakadék mértékét, az remélhetőleg beindítja a változásokat, és ezzel együtt az alkalmazottak is elkezdenek beszélni a témáról. Az Okleveles Vezetőségi Központ (Chartered Management Institute) vezérigazgatója, Ann Francke elmondta, hogy a kifizetett bónuszkülönbség az egyik legfőbb kiváltó oka a nemek közötti fizetési szakadéknak. Ez különösen a vezetői pozíciókra igaz.

"A bónuszok kérdése az, amelyben az elfogultság közrejátszik, mivel ez az egyik legkevésbé átlátható formájú fizetés. A tendencia azt mutatja, hogy a férfivezető könnyebben megjutalmazza a férfibeosztottat, és mivel a köztudatban az él, hogy mindig a férfiak a családfenntartók, őket több bónusszal jutalmazzák. A férfiak ezen kívül keményebben tudják képviselni a saját érdekeiket, ha fizetésről van szó, és jobban szétkürtölik az eredményeiket is.”

Júliusban David Cameron miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy véget vet a nemek közötti bérszakadéknak, a munkáspárt azonban tetteket követel, nem szavakat.

A Nők Árnyékban szerveződés és esélyegyenlőségi miniszter Kate Green elmondta, hogy a nemek közötti bérszakadék közel 20%-kal több Angliában, mint az európai átlag. Ezen kívül kijelentette: a brit nőknek nem a kedves szavak kellenek, hanem garantált munkavállalói jogok.

A CBI (Brit Ipari Szövetség) foglalkoztatási és képzési igazgatója, Neil Carberry szerint a bérszakadék felszámolása nagyon fontos cél, és az is, hogy ez átlátható legyen, az adatok nyilvánosságra hozása kötelessége kell, hogy legyen minden cégnek.

www.bbc.co.uk/news/Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8