Nők száriban


Kabók Zita  2015.4.16. 1:20

Két indiai nő fogadalmat tett, hogy egész évben szárit fog viselni.

A fogadalom híre, melyet két indiai barátnő kötött, miszerint gyakrabban fognak szárit viselni, futótűzként terjedt. Nem sokkal utánuk más indiai nők is közzétettek magukról fényképeket a közösségi oldalakon ebben a hagyományos indiai viseletben.


Az egész mozgalom két barátnő elhatározásából indult, akik a dél-indiai városban, Bengaluruban azon tanakodtak, hogy bár nagyon szeretik viselni a szárit, ezt a gyönyörű esésű, bonyolultan felcsavart, finom anyagot, mégis sok nő a praktikusabb öltözködést részesíti előnyben: például az egyszerű ruhát vagy pólót és farmernadrágot. Pedig a szári az indiai és dél-ázsiai nők egyik legjellemzőbb viselete. Ennek kapcsán március elején Ally Matthan és Anju Maudgal Kadam megfogadták, hogy legalább hetente kétszer, vagy évente százszor fognak szárit viselni. A fogadalmuk a #100SareePact jelöléssel indult, és nem sokkal a megjelenés után több indiai nő és lány is csatlakozott hozzájuk.

Kadam szerint minden szári emléket rejt magában, attól függően, hogy milyen alkalomra viselik. Szerinte, aki szárit visel, szári-ragyogásban tündököl, ami hasonló a születésnapi tündökléshez.

Nem kampányolni szeretnének, mint a Gulabi Gang (ők rózsaszín szári dandároknak nevezték magukat és a korrupció ellen küzdöttek). Nem is attól félnek, hogy a szári egy napon eltűnik majd India utcáiról. Egyszerűen csak ünnepelni szeretnék ezt a stílust és élvezni, hogy gyakrabban ölthessenek magukra színekben pompázó ruhákat.


Nagyon sok nő, aki megosztották a képeiket, a ruhájukhoz kapcsolódó történetüket is leírták.

„Amikor HP-nél (Hewlett Packard) kezdtem dolgozni több gyönyörűséget is vettem magamnak, mint például ezt” – írta Vidya Ramamurthy, aki két képet tett fel magáról fekete és arany száriban. „A tény, hogy ezeket a saját pénzemből vettem, mindig emlékezetes marad számomra.”

„Ez a szári nagyon kedves nekem, mert a hatéves kisfiam, Aryian választotta, amikor az öccse, Samarath a múlt évben született” – mondta Smita Tripathi, aki piros, kék és sárga ruhát tett fel a közösségi oldalra.

Írásunk a http://www.bbc.co.uk/news/blogs-trending-32302483 cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    14


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2017.6.7.    3


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    9


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2016.10.27.    10


A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39


Elképzelni a lehetetlent (6)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hatodik részben a Szőcs Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.10.16.    5


Elképzelni a lehetetlent (5)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az ötödik részben a tizenöt éves Aranyos Dáviddal ismerkedhetünk meg.

2016.9.26.    484