Nők száriban


Kabók Zita  2015.4.16. 1:20

Két indiai nő fogadalmat tett, hogy egész évben szárit fog viselni.

A fogadalom híre, melyet két indiai barátnő kötött, miszerint gyakrabban fognak szárit viselni, futótűzként terjedt. Nem sokkal utánuk más indiai nők is közzétettek magukról fényképeket a közösségi oldalakon ebben a hagyományos indiai viseletben.


Az egész mozgalom két barátnő elhatározásából indult, akik a dél-indiai városban, Bengaluruban azon tanakodtak, hogy bár nagyon szeretik viselni a szárit, ezt a gyönyörű esésű, bonyolultan felcsavart, finom anyagot, mégis sok nő a praktikusabb öltözködést részesíti előnyben: például az egyszerű ruhát vagy pólót és farmernadrágot. Pedig a szári az indiai és dél-ázsiai nők egyik legjellemzőbb viselete. Ennek kapcsán március elején Ally Matthan és Anju Maudgal Kadam megfogadták, hogy legalább hetente kétszer, vagy évente százszor fognak szárit viselni. A fogadalmuk a #100SareePact jelöléssel indult, és nem sokkal a megjelenés után több indiai nő és lány is csatlakozott hozzájuk.

Kadam szerint minden szári emléket rejt magában, attól függően, hogy milyen alkalomra viselik. Szerinte, aki szárit visel, szári-ragyogásban tündököl, ami hasonló a születésnapi tündökléshez.

Nem kampányolni szeretnének, mint a Gulabi Gang (ők rózsaszín szári dandároknak nevezték magukat és a korrupció ellen küzdöttek). Nem is attól félnek, hogy a szári egy napon eltűnik majd India utcáiról. Egyszerűen csak ünnepelni szeretnék ezt a stílust és élvezni, hogy gyakrabban ölthessenek magukra színekben pompázó ruhákat.


Nagyon sok nő, aki megosztották a képeiket, a ruhájukhoz kapcsolódó történetüket is leírták.

„Amikor HP-nél (Hewlett Packard) kezdtem dolgozni több gyönyörűséget is vettem magamnak, mint például ezt” – írta Vidya Ramamurthy, aki két képet tett fel magáról fekete és arany száriban. „A tény, hogy ezeket a saját pénzemből vettem, mindig emlékezetes marad számomra.”

„Ez a szári nagyon kedves nekem, mert a hatéves kisfiam, Aryian választotta, amikor az öccse, Samarath a múlt évben született” – mondta Smita Tripathi, aki piros, kék és sárga ruhát tett fel a közösségi oldalra.

Írásunk a http://www.bbc.co.uk/news/blogs-trending-32302483 cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2018.7.10.    10


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2018.4.4.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    17


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39