Repül(ne) a magyar


Halász Kata  2010.8.25. 5:09

Nézzük csak, milyen a magyar valóság!

„A Budapest Airport Zrt. küldetése az, hogy 2015-ig a Budapest Airportot Közép- és Kelet Európa legsikeresebb repülőterévé tegye mind az utasszám bővülése, mind a kiszolgálás minősége, mind pedig a működési hatékonyság terén. A repülőtér lehet Budapest és egész Magyarország gazdasági növekedésének egyik kulcsszereplője” – áll a légitársaság honlapján. Rég nevettem ilyen jót.

Magyarország vezető politikusai és szakemberei nem győznek csodálkozni és sopánkodni azon, hogy a Malév veszteségesen működik. Valószínűleg azért nincsenek képben, mert ők is inkább a Lufthansával vagy más légitársasággal utaznak… Nem ítélem el őket.

Malév, the best airline in Easter Europe – dicsekszik a honlap. Valószínűleg elégedettre ihatták magukat az utasok, akik a magyar légitársaság mellett tették le voksukat, még akkor is, ha nem egy hatalmas teljesítmény megelőzni Bulgáriát vagy Romániát. Egy amerikai barátnőm szerint a Malév olyan, mint a BKV: büdös, koszos és öreg. Attól tartok, hogy ez az ország egészére jellemző. Hiszek abban, hogy a belbecs értékesebb, mint a külcsín, de nem a stewardess szakma esetében. Azt is tudom, hogy elengedhetetlen a többévnyi tapasztalat, főleg, ha terroristatámadásról van szó, de mivel ennek a lehetősége elhanyagolható mértékű, ezért inkább egy fiatal, ránctalan bőrű, illatos hajú, mosolygós utaskísérő adja a kezembe az ujjhegynyi snacket.
Nem akarok elégedetlennek tűnni: nekem már az is elég lenne, ha maradnának a nyugdíjkorhatárt pár éven belül elérő stewardess nénik, csak mosolyogjanak és tegyenek úgy, mintha övék lenne a világ legfantasztikusabb munkája, és nem akarják, hogy vége legyen a napnak. De nem...

A panaszáradatomnak még nincs vége. Egy kedves ismerősöm anyukája feleslegesen töltötte vasalással az utazás előtti délutánt. Amikor a szállodában kicipzárazta a bőröndjét, legszívesebben azonnal elszívott volna pár szál cigit, de hiába kereste a tízdoboznyi dohányárut, annak is lába kélt a biztonsági átvizsgálás során. Nem is csoda, hogy Ferihegyet leminősítették. És ennek is ki issza meg a levét? Hát persze, hogy a súlyos összegeket kifizető utas, akit hazaérkezéskor is érhet bőven meglepetés, főleg, ha autóját a repülőtér parkolójában hagyta.
De nem akarok elégedetlennek tűnni: már annak is örülök, ha a helyén találom a járgányt, és csak a rádiót lopták el, vagy az üzemanyagot szivattyúzták ki.

És azt már meg sem merem említeni, hogy hosszú hónapok óta Ferihegy 2 úgy néz ki, mint egy kupleráj, mert haladni kell a korral, és csillogó-villogó (értsd: drága) összekötő épületet kell felhúzni a két terminál közé, hogy ezzel növeljék az utasok kényelmét és közvetetten a számát. Pedig van ennek hatékonyabb és olcsóbb módja is: zökkenőmentes, profi, gyors és megbízható szolgáltatások kedves és segítőkész alkalmazottakkal.

Ennyi elég is lenne, és akkor nem Bécsből utaznék. Mert igen, olcsóbb, ha elautózom az osztrák fővárosba, őriztetem az autómat, majd hazavezetek, mint a félórányira lévő Ferihegy drága és minősíthetetlen szolgáltatásait igénybe venni.

De ez legyen a legnagyobb problémám, nem igaz?Hozzászólások

eva, 25. 08. 2010 18:06:47
Kedves Kata En rendszeresen utazom Budapestrol es meg soha nem volt problemam se a csomaggal, se a kiszolgalassal. En inkabb elonyben reszesitem, mert a csomagvizsgalat nem annyira szigoru es ketto kezitaskat is felhivetek a repulore. A borondot pedig, ha ertek van benne be lehet foliaztatni ezer forintert vagy lakatot ratetetni. Udv Eva
Stefan Juhasz, 25. 08. 2010 22:07:16 International Airport "Frankhill"
Evente kb. harmincszor fordulok meg a budapesti repulöteren. De nem önszantambol es nem is mazochista hajlamaim hajtanak arra fele. A vilag minden kontinensen megfordultam mar es kb. negy tucat különbözö repülöteren. Amit olvastam, az egy enyhe es diplomatikus megvilagitasa a valosagnak. Az igazsag az, hogy a helyzet ennel sokkal rosszabb; 1) A poggyaszkiadas meg a fekete afrikai sebeseget is alulteljesiti, atlagban 42 perc a gep leszallasat követöen, megmagyarazhatatlan. 2) Az erkezö csarnok egy putrival vetekszik. Az Airport Taxi (azok is megerik a penzüket) egy bodet epitett fel es turista informacionak alcazza. A szorolapok a földön hevernek es senki sem szedi fel azokat. 3) A vamosok mint az utszeli rablok alljak el olykor-olykor az utat kifele. 4) Ez mar csak a varocsarnok klimanelküli tulzsufoltsaga tudja felülmulni. A varocsarnok (nem tudok jobb kifejezest, pedig ugy nez ki mint a Nyugati aluljaroja, a padokat a Balkanrol itt maradt utasok foglaljak el, leginkabb horizontalisan. De nezzük az indulasi oldalt: 1) Nincs klima; kb. sehol (de ezt mar emlitettem) 2) A Lufthansa Check Inn elött a sor az A epületet szelteben megtölti. Ennek kellemes mellekhatasa, hogy a legtöbben kivülröl kerülgetik a sort 3) A biztonsagi ellenörzes relativ rendben van, azon kivül, hogy egy bizonyos kritikus létszám utan, becsuknak egy kaput. A repülöteri dolgozok, pilotak biztonsagiak, takaritok, "VIP"'k; altalaban felrelökik a tömeget es igy tolakodnak a sor elejere. 4) A Pizzeria a kedvencem; ebböl kettö van a 2/A es a 2/B-ben. Az araik minden altalam ismert repülöter arkepzeset felülmuljak (ugyanaz a ceg). A Pizza kifejezetten szaraz a szendvics öreg. Alternativa? Nincs... 5) A törzsutasok varoja (a repülöteret egy török tarsasag kezeli); pedig büdös, mocskos es nincs miert oda menni. 6) WC; altalaban a takaritokocsival van kitamasztva; ami azt jelenti, hogy ha a ferfi toilette van kitamasztva, akkor a takaritonö (csak azok vannak) a nöiben dolgozik es forditva. A pissoirnal allva mindig örömteljes a talalkozas a takaritöerövel, mar csak az hianyzik, hogy a regi ismeretsegre valo tekintettel ne csapjon hatba. 7) A takaritonö jelenlete, egyaltalan nem latszik meg a WC tisztasagan. 8) A kapuk kiirasa is minden rendü szervezetseg hianyat mutatja. Az esetek 50%-ban az utolso öt percben valtoztatjak meg a kapu szamat, amely a vegen egy egeszen mulatsagos nepvandorlast okoz. 9) Az epitkezes ahoz vezetett, hogy sok kapu megszünt, ezert busszal viszik ki az embereket. Miközben Zürichben harom buszt küldenek a gephez, ezt Budapesten egy azaz 1 busszal is meg tudjak oldani; emlitettem mar hogy a buszban sincs klima?
Halász Kata, 26. 08. 2010 13:27:04 válasz
Kedves Éva, Ön nagyon szerencsés, hogy csak pozitív tapasztalatai vannak a magyar légitársasággal és a földi kiszolgálószemélyszettel kapcsolatban. Remélem, ez nem fog változni a jövőben! Kedves Stefan, köszönöm a kiegészítéseket! A mosdók tényleg minősíthetetlen állapotban vannak, az árak a csillagos eget súrolják (bár ezt kellemetlenséget el lehet kerülni - kivéve, ha órákat várakozik az ember a terminálon). Egy ismerősöm a napokban utazott a svájci légitársasággal. A gépen minden továbbutazó utas előtt lenyílt a képernyő és térkép segítségével megmutatták, melyik kapuhoz kell sétálnia, ez mennyi időt fog igénybe venni stb. Bennfentes információk szerint decemberre visszaáll a biztonsági rend és végre EU-s állampolgárokként fognak kezelni az országok. Szóval, lehet ezt máshogy is csinálni. Vagy lehet busszal/vontallal/autóval utazni, esetleg nem Magyarországról. Hadd nőjön Ausztria/Csehország stb. nemzeti bevétele!
@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8