Salvatore, a cukrászmester


Kottra Éva  2011.9.20. 13:28

Salvatore, az olasz cukrász, ötven éve készíti a finomabbnál finomabb édességkölteményeket.

Salvatore Lo Faro, a szicíliai származású cukrászmester, aki a környéken járó pápáknak óriástortákat ajándékoz, majd ötven éve süti-főzi a finom édességkölteményeket Ancona és a fél régió részére. A jó hírű cukrászda tulajdonosa egy újabb alkotással állt elő XVI. Benedek pápa anconai látogatásának alkalmával éppen egy felejthetetlen dátumon - 2011. szeptember 11-én.

A Nemzeti Eukarisztikus Kongresszus utolsó napján a Szentatya Ankónába utazott, hogy innen, eurovíziós közvetítéssel mondjon szent misét, mielőtt Salvatore átadná a neki szánt hatalmas méretű tortát. Amikor a cukrászmester egy órás várakozás után végre átadta a szívvel-lélekkel gyártott édességet, még arra is akadt lehetősége, hogy a pápa fülébe súgja az alapanyagok sorrendjét. Egy szépen megírt antik pergamen is tartozott az ajándékhoz. A pápa mellett helyet foglaló kardinális a röpke ebéd elfogyasztása után tudatta Salvatoréval, hogy a „Deliziosa” nevű tortáját különösen ízletesnek vélte a Szentatya.

Salvatore Lo Faro nem csak Benedek pápának készített tortát; II. János Pált is több alkalommal kényeztette hatalmas méretű édességeivel. Az angol királynőn, Erzsébeten kívül, a televízió és a mozi sztárjai is gyakran megkóstolhatják az apró termetű, de fürge cukrász egy-egy művét. Óriáscégek, mint a torinói Fiat és más kisebb-nagyobb egyesületek, mind őhozzá fordulnak, ha valami különleges formájú édességre vágynak. Remekművei közé tartozik egy régi stílusú szecessziós automobil is, melyet a-tól z-ig marcipánból készített. Az elképesztő „gyártmány” majd´ egy méter hosszú. A Fiat cég ezért a csodás édességért köszönőlevelet és egy díjat is küldött a cukrászmesternek. Lo Faro még ma is büszkén mutogatja a vitrinbe zárt torkos ékességét mindenkinek, aki betoppan hozzá.

A Szentatyának szánt torta tartódoboza is a cukrászda kirakatában lesz kiállítva hamarosan. Nem egy egyszerű dobozról van szó! Akárcsak egy igazi torta, kihímezve, marcipánból készített rózsasorok, göndör habokat utánzó díszítőelemek, és Benedetto pápa szép stemmája; tökéletes pontossággal kirakva. Ha az ember nem tudná, hogy ez csak egy doboz, szívest-örömest beleharapna egy nagyot.

Eva KottrovaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1