Salvatore, a cukrászmester


Kottra Éva  2011.9.20. 13:28

Salvatore, az olasz cukrász, ötven éve készíti a finomabbnál finomabb édességkölteményeket.

Salvatore Lo Faro, a szicíliai származású cukrászmester, aki a környéken járó pápáknak óriástortákat ajándékoz, majd ötven éve süti-főzi a finom édességkölteményeket Ancona és a fél régió részére. A jó hírű cukrászda tulajdonosa egy újabb alkotással állt elő XVI. Benedek pápa anconai látogatásának alkalmával éppen egy felejthetetlen dátumon - 2011. szeptember 11-én.

A Nemzeti Eukarisztikus Kongresszus utolsó napján a Szentatya Ankónába utazott, hogy innen, eurovíziós közvetítéssel mondjon szent misét, mielőtt Salvatore átadná a neki szánt hatalmas méretű tortát. Amikor a cukrászmester egy órás várakozás után végre átadta a szívvel-lélekkel gyártott édességet, még arra is akadt lehetősége, hogy a pápa fülébe súgja az alapanyagok sorrendjét. Egy szépen megírt antik pergamen is tartozott az ajándékhoz. A pápa mellett helyet foglaló kardinális a röpke ebéd elfogyasztása után tudatta Salvatoréval, hogy a „Deliziosa” nevű tortáját különösen ízletesnek vélte a Szentatya.

Salvatore Lo Faro nem csak Benedek pápának készített tortát; II. János Pált is több alkalommal kényeztette hatalmas méretű édességeivel. Az angol királynőn, Erzsébeten kívül, a televízió és a mozi sztárjai is gyakran megkóstolhatják az apró termetű, de fürge cukrász egy-egy művét. Óriáscégek, mint a torinói Fiat és más kisebb-nagyobb egyesületek, mind őhozzá fordulnak, ha valami különleges formájú édességre vágynak. Remekművei közé tartozik egy régi stílusú szecessziós automobil is, melyet a-tól z-ig marcipánból készített. Az elképesztő „gyártmány” majd´ egy méter hosszú. A Fiat cég ezért a csodás édességért köszönőlevelet és egy díjat is küldött a cukrászmesternek. Lo Faro még ma is büszkén mutogatja a vitrinbe zárt torkos ékességét mindenkinek, aki betoppan hozzá.

A Szentatyának szánt torta tartódoboza is a cukrászda kirakatában lesz kiállítva hamarosan. Nem egy egyszerű dobozról van szó! Akárcsak egy igazi torta, kihímezve, marcipánból készített rózsasorok, göndör habokat utánzó díszítőelemek, és Benedetto pápa szép stemmája; tökéletes pontossággal kirakva. Ha az ember nem tudná, hogy ez csak egy doboz, szívest-örömest beleharapna egy nagyot.

Eva KottrovaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6