Salvatore, a cukrászmester


Kottra Éva  2011.9.20. 13:28

Salvatore, az olasz cukrász, ötven éve készíti a finomabbnál finomabb édességkölteményeket.

Salvatore Lo Faro, a szicíliai származású cukrászmester, aki a környéken járó pápáknak óriástortákat ajándékoz, majd ötven éve süti-főzi a finom édességkölteményeket Ancona és a fél régió részére. A jó hírű cukrászda tulajdonosa egy újabb alkotással állt elő XVI. Benedek pápa anconai látogatásának alkalmával éppen egy felejthetetlen dátumon - 2011. szeptember 11-én.

A Nemzeti Eukarisztikus Kongresszus utolsó napján a Szentatya Ankónába utazott, hogy innen, eurovíziós közvetítéssel mondjon szent misét, mielőtt Salvatore átadná a neki szánt hatalmas méretű tortát. Amikor a cukrászmester egy órás várakozás után végre átadta a szívvel-lélekkel gyártott édességet, még arra is akadt lehetősége, hogy a pápa fülébe súgja az alapanyagok sorrendjét. Egy szépen megírt antik pergamen is tartozott az ajándékhoz. A pápa mellett helyet foglaló kardinális a röpke ebéd elfogyasztása után tudatta Salvatoréval, hogy a „Deliziosa” nevű tortáját különösen ízletesnek vélte a Szentatya.

Salvatore Lo Faro nem csak Benedek pápának készített tortát; II. János Pált is több alkalommal kényeztette hatalmas méretű édességeivel. Az angol királynőn, Erzsébeten kívül, a televízió és a mozi sztárjai is gyakran megkóstolhatják az apró termetű, de fürge cukrász egy-egy művét. Óriáscégek, mint a torinói Fiat és más kisebb-nagyobb egyesületek, mind őhozzá fordulnak, ha valami különleges formájú édességre vágynak. Remekművei közé tartozik egy régi stílusú szecessziós automobil is, melyet a-tól z-ig marcipánból készített. Az elképesztő „gyártmány” majd´ egy méter hosszú. A Fiat cég ezért a csodás édességért köszönőlevelet és egy díjat is küldött a cukrászmesternek. Lo Faro még ma is büszkén mutogatja a vitrinbe zárt torkos ékességét mindenkinek, aki betoppan hozzá.

A Szentatyának szánt torta tartódoboza is a cukrászda kirakatában lesz kiállítva hamarosan. Nem egy egyszerű dobozról van szó! Akárcsak egy igazi torta, kihímezve, marcipánból készített rózsasorok, göndör habokat utánzó díszítőelemek, és Benedetto pápa szép stemmája; tökéletes pontossággal kirakva. Ha az ember nem tudná, hogy ez csak egy doboz, szívest-örömest beleharapna egy nagyot.

Eva KottrovaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    18


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    17


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2017.6.7.    3


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2016.10.27.    10


A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39


Elképzelni a lehetetlent (6)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hatodik részben a Szőcs Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.10.16.    5