Társkeresés applikációval


Tompa Orsolya  2017.1.27. 1:45

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

Szoktál néha csak úgy ülni, nem csinálni semmit csak azon gondolkozni, hogy mennyit változott a világ, amióta megszülettél? Amikor hirtelen csak úgy eltűnnek azok a jól megszokott dolgok, amik körülvettek? Mint a most 24-30-as éveiket taposó fiatalok életében régen a tamagochi, a videojáték, a normális rajzfilmek, a videokazetták, és még sorolhatnánk.


De nem csak a technika fejlődött és változott nagyot, hanem a társkeresés is. Illetve a kettő összekapcsolódott az egyre inkább modernizálódó világunkban. A személyes kommunikáció és személyes kapcsolatok helyét egyre inkább átveszi a virtuális kommunikáció, mint a Facebook Messenger, a Viber vagy a Snapchat. A társkeresésben hódítanak az internetes társkereső oldalak, és a mobilos applikációk, amik bár megkönnyítik a kapcsolatteremtést, és az ismerkedést, mégsem válnak igazán személyessé. Az egyik legnépszerűbb mobilos társkereső applikáció a Tinder, amelyet már legalább 50 millióan töltöttek le, és próbálták ki legalább egyszer.

Szerettem volna megtudni, hogy az applikációt használóknak mi volt a véleménye, miután kipróbálták, miért kezdték el használni, és született-e belőle esetleg kapcsolat? Ehhez egy 9 kérdésből álló kérdőívet állítottam össze.


A kérdőívet szép számban, 444-en töltötték ki. 68%-uk nő volt, 32%-uk pedig férfi. A kitöltők életkorát tekintve 95%-ban 19-29 év közöttiek voltak, bár hozzá kell tennem, hogy a csoportok nagy része, ahol megosztottam, egyetemi csoport volt, de azért idősebbek, illetve fiatalabbak is válaszoltak. Így ~8% volt az, aki 30-39 év közötti, és durván 1%, aki 18 év alatti. Mivel 40 év felettiek nem töltötték ki, így róluk nem tudok nyilatkozni. Ők valószínűleg nem a társkeresőkre helyezik a hangsúlyt. Mivel a Tinder elég népszerű, vagy mondjuk inkább, hogy elég ismert, így várható volt, hogy a kitöltők nagy része legalább hallomásból ismeri (98%), a maradék 2%-nak nem volt ismerős. Kiderült, nem mindenki akarja örök életében használni. Valaki megunja, mert nem talál olyat, akivel két értelmes szót tudna váltani, valaki törli, mert túl sok helyet foglal, mások pedig megtalálják a párjukat (ha nem itt, akkor valahol máshol). Az alkalmazást – szigorúan a válaszadók közül – 55% kipróbálta már, 26% jelenleg is használja, 17% pedig hallott már róla, de nem vetemedtek a használatára. Ők alkotják a döntő többséget, míg a többiek közül 1% még soha életében nem hallott róla, ~0,5% pedig vagy nem értékelte a kérdőívet, vagy más alkalmazást próbált ki, vagy úgy érezte, ő a Tinderre született. Az alkalmazást mindannyian más okból kezdték el használni. A többség (57%) ismerkedés céljából szánta rá magát, 25% komoly kapcsolatot keres, 13% csak a szex miatt van fent, 14% kalandvágyból. 33% pedig poénból, unalomból, kíváncsiságból, nyelvgyakorlás céljából. Vagy csak úgy, próbaként, mert a barátnők is használják, és annyit hallott már róla. Vagy nem is használja, vagy csak az ismerősöket csekkolja, vagy éppen felhívta rá valaki a figyelmet.


Az applikációról igen megosztóak voltak a vélemények. Mindenki másként látta értelmét. Mint általában mindent, így néhányan ezt is hasznosnak találták, míg mások szerint semmi értelme nincsen. Mivel rengeteg a vélemény, ezért megpróbálom összefoglalni a kérdéskört.

A többség nem gondolja, hogy komoly párkapcsolat keresésre alkalmas lenne. Egyrészt a személytelenség miatt, másrészt, mert sok olyan emberrel találkoznak, akik csak a szexet keresik, ezért csak „húspiacnak” nevezik. Aki nem feltétlen komoly kapcsolatra hajt, hanem egyszerűen csak új embereket szeretne megismerni, vagy – mivel egyre több külföldivel találkozhatunk ott – valamilyen nyelvet szeretne gyakorolni, akkor a célra tökéletesen megfelelhet. Pozitívan ítélték meg, hogy talán nem kamu emberekkel beszélgetnek, hiszen kizárólag Facebook regisztráció segítségével használható. Hiányolták, hogy az embereket nem lehet talonba rakni, ha mégis úgy döntenénk, hogy beszélgetnénk az illetővel. Bár személytelen, mégis hasznosnak, innovatívnak vélik a felgyorsult világban, amikor már mindenki a telefonján csüng. Néhányuknak nem tetszett kimondottan az alkalmazás, de közülük kerültek ki azok a válaszadók, akik tartós kapcsolatra tettek szert az applikáció révén, és jelenleg is boldog párkapcsolatban élnek azzal a személlyel, akit a Tinderen keresztül ismertek meg. Megkönnyíti az ismerkedést, gyorsabbá teszi, de azért nem árt óvatosnak lenni, hiszen veszélyeket ez az alkalmazás is rejtegethet. Érdekes volt, hogy valaki úgy vélte, aki ide regisztrál, annak van valamilyen érdekes „csomagja”. A kérdés csak az, hogy megtalálja-e a hozzá illő párját. Tény, hogy néha vicces helyzeteket is szül, mint amikor úgy állít be téged az alkalmazás, mintha az ország másik felén volnál…


A Tinder lényege nem csak abban rejlik, hogy számunkra ismeretlen emberekkel is összehoz a sors, akikkel akár találkozhatunk is húsvér formájukban. Kíváncsi voltam, ki hány olyan emberrel találkozott, akit a Tinderen keresztül ismert meg. Döntő többségben vagy egyetlen emberrel sem találkoztak onnan, vagy 1-3 emberrel, vagy kevesebb, mint 10 emberrel. Kevés kitöltő volt, aki 20 embernél többel találkozott. A válaszadók 21%-a többször is találkozott egy bizonyos személlyel, aminek kapcsolat lett a vége. 22% szintén egynél többször találkozott bizonyos partnerrel, de a végén semmi nem lett belőle. 14% maximum egyszer, találkozott Tinderes partnerrel. 32% abszolút nem találkozott még senkivel a Tinderről. 12% pedig vagy törölte az alkalmazást, vagy megtalálta itt a párját, akivel azóta is együtt van. Valakik csak találkozgatnak, mások barátok lettek, megint másnak szexuális kapcsolata volt.

Végül arra a kérdésre tértem rá, hogy hány százaléknak volt az alkalmazás révén szexuális kapcsolata. 8%-nak volt, ők alapvetően ezért használják az alkalmazást, 12%-nak szintén volt, nekik nem ez volt az eredeti céljuk. 68%-nak, vagyis a többségnek nem volt a Tinder révén szexuális kapcsolata, 12% pedig nem erre kívánja használni az applikációt, vagy csak azokkal történt meg, akikkel később kapcsolatuk lett. Valaki alkalmi partnerekre tett szert, vagy jelenleg is tart, más örült volna, ha összejön egy ilyen élmény, megint másnak pedig telefonszex élményben volt része.


Összefoglalva tehát: az internetes társkeresés nem annyira borzasztó. Kicsit kinyílik a „világ” a használók előtt, ami akár jót, akár rosszat is hozhat az életünkbe. Éppen ezért érdemes okosan, felelősségteljesen és óvatosan használni, mert bármi megtörténhet!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10

A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.