Tisztaság, fél egészség


Dráfi Emese  2011.1.26. 5:52

Vécékampány – szigorúan bizalmas!

Pár hónapja, épp a rádióban voltam, elmentem a mellékhelyiségbe. Ahogy beléptem, hatalmas „plakátok” fogadtak. Mi a csuda? Nézek a papírlapokra: már itt is kampányolnak? (Tudniillik, választások előtt állt az ország. Szavazz erre, szavazz arra! Na de nem túlzás ez egy kicsit? A vécében?) Kezdett mosolyra húzódni a szám. De kiderült, nem kampányolásról volt szó. Azaz hogy igen, nagyon is! De nézzük, mit ír a papír! Kire, mire kell szavazni? Ez állt rajta, az állam nyelvén:
Kedves nőtársaink, úgy látszik, önök közül sokan nem ismerik az alapvető higiéniai szabályokat, ezért kérjük, olvassák el, és ha lehetséges tartsák be a következőket:
1 A vécét használat után le kell öblíteni, erre szolgál a vécé oldalán lévő kallantyú.
2. Ha összepiszkította a vécét, akkor azt legyen szíves maga után letisztítani, erre szolgál a vécékefe, ami a vécé ülőke mellett, a földön található.
2. Vécépapírt is ildomos használni! A vécépapír vagy a vécé melletti tartóban, vagy a vécé tartályán található.
4. Az intimbetéteket és a tamponokat nem dobjuk a vécébe, mert eldugul (és a következő lehúzáskor minden, de minden feljön), ezeket BECSOMAGOLVA a vécé mellett található szemetesbe dobjuk.
5. A vécé használata után kezet mosunk.
6. Amikor kezet mostunk, a papír kéztörlőt nem a földre dobjuk, hanem szintén a mosdókagyló melletti szemetesbe.
7. Amikor kimegyünk a mosdóból, addig nem kapcsoljuk le a villanyt, amíg meg nem győződünk róla, van-e meg valaki a mellékhelyiségben.


Először kuncogtam magamban, miközben olvastam. Ki ne lenne tisztában ezekkel a dolgokkal? Egyesek talán nem tudják? Nem tanulták meg? Biztosan történt valami... Meg kell tudnom, mi! Kiviharzottam a vécéből, egyenesen az irodába. Mi történt a női vécében, kérdeztem. Aztán elmesélték: pár nappal azelőtt valaki, nem tudni ki, úgy összepiszkította a vécét mindenfélével, amit persze nem tisztított fel maga után (különben nem értem, miért nem), hogy a takarítónőnek elég volt a baja rendbe hozni. Nagy balhé volt, felháborodás meg miegymás, ezért került ki a „plakát”.

Nevetséges ügy. Nem vagyunk már ovisok! Ez volt az első gondolatom. De aztán kénytelen voltam megállapítani, hogy sajnos egyáltalán nem nevetséges. Sőt, épphogy komoly! Csak az a helyzet, hogy megszoktuk. Morgunk, mérgelődünk, de főleg nem beszélünk róla. Hogy a női vécék nagy része szó szerint koszos, büdös, gusztustalan. És mi, nők, tesszük azzá azzal, hogy sokan trehányok, és nem követik az alapvető higiéniai szabályokat, ezzel amúgy veszélyeztetve más nők egészségét is. Mindenki másra mutogat, hogy ő soha, de soha...!
Az egyik ismerősöm például egy ilyen helyen szedett össze valamilyen vírusos fertőzést, amit hónapokig kellett kezelni.

Felmerült bennem a kérdés: aki így viselkedik a nyilvános illemhelyeken, annak otthon is ilyen koszos a vécéje? És mi van a gyerekekkel? Remélhetőleg nem ültetik rá a kislányokat a szülők a piszkos vécékre. Akkor inkább a bokor!

Sokszor sajnálom a takarítónőket is. Nem lennék a helyükben. Hiszen a 21. században, a tapasztalatok szerint, sok nő még az alapvető higiéniai szabályokkal sincs tisztában. Erre nem lehet szavazni? Ez ellen nem lehet kampányolni?

De nemcsak a higiénia hiánya a gond.

Sok más kivetnivaló is van a nyilvános vécékben. Például az, hogy ha bemegyek, néha alig férek el: még jó, hogy ülni lehet... Igaz, megfordulni sok helyen már nem. Nincs hova tenni a kabátomat, szvetteremet. A táskámról már nem is beszélve. Mivelhogy a női vécék nagy részében nincs egyetlenegy icike-picike fogas sem. Most tegyem le a földre? Fúj, nem akarom a földre tenni, mert az esetek többségében koszos! Persze nagy bosszúsan sok minden az eszembe jut, és pár oda nem illő szó és mondat kívánkozik ki belőlem. Ilyenkor mormogom magamban, persze ezt a vécét is tutira férfiak tervezték. Gőzük sincs a női dolgokról.
Különben volt már rá példa, hogy a férfi vécében kötöttem ki.(Amikor pl. nem bírtam kivárni a női vécé előtt kígyózó sort, a férfi meg üres volt.) Mi tagadás, néha jobb állapotban találtam, mint a nőit. Hogy miért? Nem tudom, erről talán írjanak a férfiak...

Gondolatmenetem végén oda lyukadok ki: miért is ne? Miért is ne lehetne ebből kampányt csinálni?! Szeretnék kampányolni, és a tiszta női illemhelyekre, rendes nyilvános vécékre voksolni. Szeretném, ha egyszer már a kampányolásnak lenne is hatása, és a női vécék végre mindenhol higiénikusak lennének.

Nőtársaim, Önök is csatlakoznak...?Hozzászólások

Monika, 26. 01. 2011 09:33:14
Igazad van, Emese. Én is ilyeneken gondolkodom, ha hasonló feliratokat látok. Meg amikor 50 kilómmal gond úgy bemenni a kabinba, majd becsukni az ajtót, hogy hozzá ne érjek a lábszárammal vagy a kabátom szélével a wc csészéhez... Ilyenkor bennem is felmerül, hogyan lehet így tervezni egy mosdót. Svájcban szerencsére gondolkoznak, a mellékhelyiségekben általában van elég hely, és minimum egy, de sok helyütt két akasztó is, egy alacsonyabbra és egy magasabbra szerelt.
Deniszka, 26. 01. 2011 17:33:37 csatlakozom
Nagyon igaz Emese, vegig bologattam az egeszet...Meg itt USA-ban is ugyanezen megyunk keresztul. En is sokszor arra gondolok hogy ezek a nok vajon hogy elnek otthon a lakasukba, piszkosan? Hogy nem lehet vissza nezni a WC-re miutan lehuztad hogy biztosra lement e minden? Mert nalunk rengetegszer ott a 'meglepi' ha bemegy az ember, es a gyomrom fordul ki. Otthon is ezt csinaljak? -jar az eszembe, ott hagyjak a ferjeiknek nezzek a dolgaikat? Gusztustalanok. En meg sokszor felszedem a foldrol a keztorlo papirt is (papirral persze). Es nagyon sajnalom a takaritonot, bar itt USA-ba szegenyek nem igen szoktak panaszkodni mert inkabb orulnek hogy van munkahelyuk. De rendesen szegyenkezem a tobbi no miatt..Ja, es mar ilyen felszolitasokat en sajat magam is csinaltam es felraktam egyszer mert mar nem volt normalis ami nap mint nap volt a WC-ben talalhato. Pedig egy komoly, professzionalis helyen dolgozom nem valami benzinkutnal. Szomoru es szegyen mindenkire.
borsika, 01. 02. 2011 21:58:58 vécévécé
néha én is rettenetes női vécéket látok! nem járok a férfivécébe, nemtom azok milyenek lehetnek. a bűz viszont afelől is árad néha, így szerintem hasonló lehet a helyzet, csak hát ők a fülkéket ritkábban használják a nők meg minden esetben a fülkéket használják, ezrt van a különbség. sztem! nekünk nőknek kellene már tényleg odafigyelnünk! sokszor elgondokodom milyen emberek lehetnek azok aiki előttem jártak a vécében mert ami ott talál az undorító!!! sztem is érdemes lenne kampányt indítani a tisztább női vécékért! hajrá!!!!
@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8