Törékeny csodák


Angyal Sándor  2014.4.18. 3:26

Ha a tojásdíszítésre gondolunk, minden bizonnyal a tojásfestés jut eszünkbe...

...Pedig más módja is van a cicomázásnak. Mi lehet a közös a következő településekben: Dunaszerdahely, Ebed, Párkány, Tát (Hu), Bény, Kéménd és Alsókubin? Annyi biztosan, hogy mindenhol kiállított már Kremmer Dezső tojásfaragó. Alsókubinban pedig nem csak kiállította alkotásait, de a Legszebb hímestojás verseny fődíját is elnyerte. Nemrég Pozsonyban, a Magyar Kultúra Múzeumának helyet adó Brämer-kúriában mutatta be alkotásait Törékeny csodák címmel, amelyeket bárki megtekinthet április 27-ig. A kiállításra közel 300 díszes tojást hozott el.


Kremmer Dezső 2007-ben még gépészként dolgozott, majd egy súlyos betegség következtében, amikor egy év lábadozás után ráeszmélt, hogy fizikai munka végzésére már nem képes, üveget ragadott és megpróbált rá gravírozni. „Tojásfaragással 2010 elejétől kezdtem foglalkozni, mert 2008-ban volt egy komoly betegségem. Először üvegre próbáltam gravírozni, aztán akkor jött a karácsony utáni időszak, közeledett a húsvét, és akkor vettem elő a tojásokat. Úgy terveztem, csinálok húsvéti tojásokat, aztán a húsvéti tojás is kevés lett, és lassan, folyamatossá vált ez a tevékenység” — mesél a kezdetekről.


Először kezdetlegesek voltak a minták, majd szépen kialakult a saját motívumvilága. Az igazsághoz tartozik, hogy a betegsége óta keze állandó remegésével küzd, ám tojást még sosem tört össze. „Ahogy dolgoztam, mindig stabilabbak lettek a mozdulatok, a fogások, folyamatosan alakultak ki a karcolások és egyéb minták” — magyarázza. Az „alapanyagot” általában tenyésztőktől szerzi be, az interneten rendeli. A tyúktojásokkal már nincs nehéz dolga. Azért is dolgozik nagyobb tojásokkal, mert mint mondja, azok túl kicsik arra, hogy mutatós mintákat lehessen rájuk vinni. Inkább kacsatojásokat díszít, a libatojást, de néhány fürjtojás is előkerül. Farag emutojásra és strucctojásra is. Ám nem csak faragások díszítik a műveit. „Kristályokkal is díszítem már. Eleinte egyszerű körömstrasszokat használtam, de az utóbbi időben már Swarovski-kristályokkal dolgozom” — ecseteli.


A két évvel ezelőtt a Párkányi Városi Múzeumban rendezett kiállítása hatalmas sikert aratott. Rengetegen voltak kíváncsiak a törékeny mesterművekre. „A megnyitó nagyon sikeres volt, rengetegen jöttek el, ami nem véletlen, hisz elég megnézni a csodálatos darabokat, és az ember máris látja, hogy vétek lenne kihagyni. A mesterről annyit szeretnék elmondani, hogy amióta megismertem, azóta nevezhető a mi kapcsolatunk barátságnak. Tekintve, hogy a betegsége miatt az élete majdnem tragikussá vált, maximálisan értékelendő az, amit csinál: valóban csak az örömöt, a szépet árasztja a munkáival. Olyan különleges alkotásokat hoz létre, amilyeneket máshol még nem láttam. Például a majdnem 7000 darab Swarovski-kristállyal díszített Kristálypagoda elnevezésű alkotását, amely egy tojáscsoda” — meséli Juhász Gyula, a Párkányi Városi Múzeum igazgatója.


Az első kiállítására, amit Dunaszerdahelyen tartott, Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelődési Központ igazgatónője hívta meg, aki a pozsonyi tárlatnyitón is részt vett. „Nagy szerencsénk van, hogy részesei lehetünk ennek a kiállításnak, ahol olyasvalaki művészetét ismerhetjük meg, aki nem azt iskolában tanulta, hanem magától alakította ki az egyéni, különleges stílusát. Kremmer úr egyszer elmesélte, hogy a levest nem tudja megenni, annyira remeg a keze, kilötyögteti a kanálból, mire a szájához ér vele. Tojást azonban még nem tört össze soha” — mondja Jana Svetlovská, s valóban így van. Kremmer Dezsőnek, amikor munkához lát, stabillá válnak a mozdulatai. Betegségének utóhatásai egy pillanat alatt eltűnnek, és nem marad más, csak ő és a munka.

Kiállításokat előre nem tervez, ahova hívják, oda szívesen elmegy és bemutatja művészetét. Egy alkotás elkészítése napokat vesz igénybe. Csodák születnek ez idő alatt, mégpedig nem is akármilyenek: törékenyek, mégis kőkemények.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27