Újra divat a balett


Karácsony Nikolett  2013.11.8. 3:19

Köztudott, hogy a tánc, a mozgás boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben.

Az elmúlt időszakban számos olyan film került forgalomba, amelyben a tánc is fontos szerepet kapott. Talán a balett nem a legnépszerűbb közülük, de a filmek és a divat újra visszahozták ezt a csodálatos és titokzatos művészeti ágat.

A legtöbb kislány életében meghatározó pillanat, amikor először látja a Diótörőt. Tíz éve magam is megnézem karácsonykor családom nőtagjaival, és évről évre látom azt a különös csillogást a kislányok szemében, hogy már nem királylányok, hanem balerinák szeretnének lenni. Sokan nem tudják, hogy a légies és könnyednek látszó mozdulatok mögött nagyon kemény fizikai munka van. Rengeteg kitartást, alázatot és szorgalmat kíván, valamint óriási önfegyelemre van szükség ahhoz, hogy naponta, akár hétvégén is, keményen eddzen valaki. Mindebből a néző nem lát semmit, csupán áhítattal nézi a könnyedén levegőbe röppenő és piruettező balerinákat, és a hihetetlen virtuóz technikákat bemutató férfi táncosokat.

Ez egy olyan életforma, amely nem enged túl nagy szabadságot, de mint a cikk elején is tettem róla említést, mozgás közben rengeteg endorfin szabadul fel a szervezetben, ami boldogsághormont termel. Talán ezért sem véletlen, hogy évről évre rengetegen választják ezt az életformát. Természetesen nem lesz mindenkiből táncos, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen le kell róla mondani. Világszerte vannak amatőr tánciskolák, ahol pár órára mindenkiből lehet balerina, és a legtöbb helyen előadásokat is szerveznek. Ezekben az iskolákban általában minden korosztálynak van lehetősége kipróbálnia magát ebben a művészeti ágban. A kisebbek számára akár előkészítő is lehet egy komolyabb tánciskolába, a nagyobbaknak pedig remény, hogy sosem késő elkezdeni. A fiatal korosztály körében igen nagy népszerűségnek örvend jelenleg a balerina stílus, köszönhetően a divatnak (pasztellszínek, csipkeanyagok, balerina cipők) és az olyan filmeknek, mint a Black Swan vagy a StreetDance, amelyek 2010-ben kerültek a mozikba. Az örök klasszikusokat sem szabad elfelejteni, mint a Billy Elliot, amely a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, vagy a hazánkban kevésbé ismert Ballet Shoes, Emma Watsonnal a főszerepben.

Amellett, hogy ez egy igen nehéz, és fizikailag megterhelő művészeti ág, rengeteg szépsége van. Kitartásra és koncentrációra tanít, amelyek az élet más területein is hasznosíthatóak. Finom és kecses mozgáskultúrát alakít, növeli az állóképességet és javítja a tartást. Ma már nagyon sok mindenre van lehetőség, ezért mindenkit biztatok, hogy legalább egyszer próbálja ki - sosem késő elkezdeni!
Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2019.8.15.    10


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2018.5.3.    6


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27