Újra divat a balett


Karácsony Nikolett  2013.11.8. 3:19

Köztudott, hogy a tánc, a mozgás boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben.

Az elmúlt időszakban számos olyan film került forgalomba, amelyben a tánc is fontos szerepet kapott. Talán a balett nem a legnépszerűbb közülük, de a filmek és a divat újra visszahozták ezt a csodálatos és titokzatos művészeti ágat.

A legtöbb kislány életében meghatározó pillanat, amikor először látja a Diótörőt. Tíz éve magam is megnézem karácsonykor családom nőtagjaival, és évről évre látom azt a különös csillogást a kislányok szemében, hogy már nem királylányok, hanem balerinák szeretnének lenni. Sokan nem tudják, hogy a légies és könnyednek látszó mozdulatok mögött nagyon kemény fizikai munka van. Rengeteg kitartást, alázatot és szorgalmat kíván, valamint óriási önfegyelemre van szükség ahhoz, hogy naponta, akár hétvégén is, keményen eddzen valaki. Mindebből a néző nem lát semmit, csupán áhítattal nézi a könnyedén levegőbe röppenő és piruettező balerinákat, és a hihetetlen virtuóz technikákat bemutató férfi táncosokat.

Ez egy olyan életforma, amely nem enged túl nagy szabadságot, de mint a cikk elején is tettem róla említést, mozgás közben rengeteg endorfin szabadul fel a szervezetben, ami boldogsághormont termel. Talán ezért sem véletlen, hogy évről évre rengetegen választják ezt az életformát. Természetesen nem lesz mindenkiből táncos, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen le kell róla mondani. Világszerte vannak amatőr tánciskolák, ahol pár órára mindenkiből lehet balerina, és a legtöbb helyen előadásokat is szerveznek. Ezekben az iskolákban általában minden korosztálynak van lehetősége kipróbálnia magát ebben a művészeti ágban. A kisebbek számára akár előkészítő is lehet egy komolyabb tánciskolába, a nagyobbaknak pedig remény, hogy sosem késő elkezdeni. A fiatal korosztály körében igen nagy népszerűségnek örvend jelenleg a balerina stílus, köszönhetően a divatnak (pasztellszínek, csipkeanyagok, balerina cipők) és az olyan filmeknek, mint a Black Swan vagy a StreetDance, amelyek 2010-ben kerültek a mozikba. Az örök klasszikusokat sem szabad elfelejteni, mint a Billy Elliot, amely a mai napig töretlen népszerűségnek örvend, vagy a hazánkban kevésbé ismert Ballet Shoes, Emma Watsonnal a főszerepben.

Amellett, hogy ez egy igen nehéz, és fizikailag megterhelő művészeti ág, rengeteg szépsége van. Kitartásra és koncentrációra tanít, amelyek az élet más területein is hasznosíthatóak. Finom és kecses mozgáskultúrát alakít, növeli az állóképességet és javítja a tartást. Ma már nagyon sok mindenre van lehetőség, ezért mindenkit biztatok, hogy legalább egyszer próbálja ki - sosem késő elkezdeni!
Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8