Változtatni sosem késő


Kulcsár Tímea Ágnes  2015.1.21. 3:06

Ingrid Endel táncosból lett fotós képei erre az élő bizonyítékok!

Huszonévesen, túl a főiskolán, egyetemen, állástalanul gyakran elgondolkodom azon, vajon jó pályát választottam-e? Viszonylag korán vettem észre, hogy bár imádok írni, sajnos nem biztos, hogy meg fogok tudni élni a tollamból. Furcsa világ a média, oda nehéz bejutni, akármilyen jó eredményeket, akárhány év tapasztalatot tudok felmutatni még pályakezdőként is. Egyetlen dolog miatt nem akarok váltani: szeretem azt, amit csinálok. Szeretem elmondani az embereknek, hogy szerintem ez és ez miért jó, vagy rossz. Szeretem megmutatni másoknak a világ érdekességeit. Szeretem felkutatni azokat a történeteket, amelyeket érdekes újra elmesélni.


Ha hirtelen valami katasztrófa folytán nem lennék képes folytatni az írást, ha a világ megváltozna és eltűnne minden betű a föld színéről, akkor sem esnék kétségbe. A váltás könnyebb, mint azt gondolná az ember. Vegyük példaként Ingrid Endelt!
Ingrid Endel 12 év tánc után volt kénytelen félretenni a próbacipőt a térde miatt. Mondhatni egy élet munkáját hagyta maga mögött, de nem búsult! Az egyetlen dolog, amire szüksége volt, hogy rájöjjön, mi az, amit a táncon kívül szeret még: és ez a fotózás. Gyönyörű, elgondolkodtató, meseszép képeket készít ahelyett, hogy az elveszett tehetség felett sírdogálna.

Nyilván akadnak olyan tényezők, amelyek visszahúzzák az embert. Úgy érzi, ő már idős a tanuláshoz, vagy nem akarja kockáztatni az anyagi jólétet. De mit ér az élete, ha megvan az anyagi biztonság, csak éppen minden reggel gyűlölettel a szívében kel fel, hogy ő nem akarja, nem tudja, nem fogja ezt a munkát tovább végezni...


Kevés embernek adatott meg az a szerencse, hogy már a gimnáziumban tudja, mi szeretne lenni. Még kevesebb azoknak a száma, akik elégedettek a jelenlegi helyzetükkel, állásukkal.

Ami pedig a kort illeti: igen, vannak nehézségek akkor is, ha idősebben akar az ember újrakezdeni, de nem szabad azt mondani, hogy ez lehetetlen! Az életet élni kell, nemcsak leélni! Ha nem bírjuk a jelenlegi állásunkat, ha nem akarunk minden nap ugyanolyan monoton műveleteket végezni, hagyjunk fel vele! Tanuljunk ki egy szakmát, ami érdekel, amiből meg tudunk majd élni, és ha nem akarunk kötöttségeket a munkahelyen, hát legyünk szabadúszók, egyéni vállalkozók! Annyi lehetőség van!


Tudom, kifogásból van több zsákra való. Lehet ellenkezni azzal, amit leírtam, mert mindegyik formának megvan a hátulütője. De mindenki képes új szakmát tanulni. Hetvenévesen is elsajátíthatunk egy új nyelvet. Talán kicsit nehézkesebben fog menni, mint a gimnáziumban, talán tovább fog tartani, de egyszer a végére érünk. Akkor érezhetjük igazán, hogy sikerült! Hogy túl vagyunk a nehézségeken és minden menni fog, mint a karikacsapás!

Senki nem tesz meg helyettünk semmit. Úgyhogy, vegyünk egy nagy lélegzetet és vágjunk bele életünk nagy utazásába!

Ingrid Endel felvételeiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8