Változtatni sosem késő


Kulcsár Tímea Ágnes  2015.1.21. 3:06

Ingrid Endel táncosból lett fotós képei erre az élő bizonyítékok!

Huszonévesen, túl a főiskolán, egyetemen, állástalanul gyakran elgondolkodom azon, vajon jó pályát választottam-e? Viszonylag korán vettem észre, hogy bár imádok írni, sajnos nem biztos, hogy meg fogok tudni élni a tollamból. Furcsa világ a média, oda nehéz bejutni, akármilyen jó eredményeket, akárhány év tapasztalatot tudok felmutatni még pályakezdőként is. Egyetlen dolog miatt nem akarok váltani: szeretem azt, amit csinálok. Szeretem elmondani az embereknek, hogy szerintem ez és ez miért jó, vagy rossz. Szeretem megmutatni másoknak a világ érdekességeit. Szeretem felkutatni azokat a történeteket, amelyeket érdekes újra elmesélni.


Ha hirtelen valami katasztrófa folytán nem lennék képes folytatni az írást, ha a világ megváltozna és eltűnne minden betű a föld színéről, akkor sem esnék kétségbe. A váltás könnyebb, mint azt gondolná az ember. Vegyük példaként Ingrid Endelt!
Ingrid Endel 12 év tánc után volt kénytelen félretenni a próbacipőt a térde miatt. Mondhatni egy élet munkáját hagyta maga mögött, de nem búsult! Az egyetlen dolog, amire szüksége volt, hogy rájöjjön, mi az, amit a táncon kívül szeret még: és ez a fotózás. Gyönyörű, elgondolkodtató, meseszép képeket készít ahelyett, hogy az elveszett tehetség felett sírdogálna.

Nyilván akadnak olyan tényezők, amelyek visszahúzzák az embert. Úgy érzi, ő már idős a tanuláshoz, vagy nem akarja kockáztatni az anyagi jólétet. De mit ér az élete, ha megvan az anyagi biztonság, csak éppen minden reggel gyűlölettel a szívében kel fel, hogy ő nem akarja, nem tudja, nem fogja ezt a munkát tovább végezni...


Kevés embernek adatott meg az a szerencse, hogy már a gimnáziumban tudja, mi szeretne lenni. Még kevesebb azoknak a száma, akik elégedettek a jelenlegi helyzetükkel, állásukkal.

Ami pedig a kort illeti: igen, vannak nehézségek akkor is, ha idősebben akar az ember újrakezdeni, de nem szabad azt mondani, hogy ez lehetetlen! Az életet élni kell, nemcsak leélni! Ha nem bírjuk a jelenlegi állásunkat, ha nem akarunk minden nap ugyanolyan monoton műveleteket végezni, hagyjunk fel vele! Tanuljunk ki egy szakmát, ami érdekel, amiből meg tudunk majd élni, és ha nem akarunk kötöttségeket a munkahelyen, hát legyünk szabadúszók, egyéni vállalkozók! Annyi lehetőség van!


Tudom, kifogásból van több zsákra való. Lehet ellenkezni azzal, amit leírtam, mert mindegyik formának megvan a hátulütője. De mindenki képes új szakmát tanulni. Hetvenévesen is elsajátíthatunk egy új nyelvet. Talán kicsit nehézkesebben fog menni, mint a gimnáziumban, talán tovább fog tartani, de egyszer a végére érünk. Akkor érezhetjük igazán, hogy sikerült! Hogy túl vagyunk a nehézségeken és minden menni fog, mint a karikacsapás!

Senki nem tesz meg helyettünk semmit. Úgyhogy, vegyünk egy nagy lélegzetet és vágjunk bele életünk nagy utazásába!

Ingrid Endel felvételeiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2018.4.4.    5


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2018.3.17.    19


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    17


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2017.6.7.    3


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    10


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1


Karácsony és szilveszter ünneplőben

Az év legsötétebb napjait mindig is összejövetelekkel, egymás közt, fények gyújtásával élték át az emberek.

2016.11.30.    1


Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2016.10.27.    10


A maratoni futás hősnője

Póda Erzsébet

Sok mindent tanulhatunk az egykori, 86 évesen is maratont futó, Joy Johnson történetéből. Elsősorban azt, hogy mindenre képesek vagyunk, ha akarjuk.

2016.10.19.    39