Vászonba szőtt álmok


Huszár Ágnes  2012.2.29. 6:43

A kézi szövés lelket tápláló ereje.

A dunaszerdahelyi Csemadok Ház adott otthont annak a háromnapos szövőtábornak, amely egyedülálló lehetőségként kínálta az érdeklődőknek a kézi szövés elsajátítását. Nagy Mária, hegyétei szövőoktató ismert egyéniség a nyugat-szlovákiai magyar kézművesek sorában, hiszen saját szövőszékével és szőtteseivel rendszeres résztvevője a helyi rendezvényeknek. Az ő szervezésében valósult meg a fiatalok és felnőttek részére rendezett szövőtanfolyam, amelynek szakmai iránytója a pápai Lőrincz Textiles Műhely tulajdonosa, Lőrincz Péter szövőmester volt.

Lőrincz Péter jóvoltából nyolc szövőszék érkezett a Csemadok Művelődési Intézetének nagytermébe, amely előtt nyolc lány és asszony ült három napon át. A gépeket a mester felvetve, a szövésre előkészítve hozta, és ő biztosította a pamut- és gyapjúfonalakat, majd Nagy Mária közreműködésével szakmailag irányította a szövést. Türelmes és odafigyelő segítségükkel az asszonyok és lányok rögtön az első napon gyorsan és problémamentesen megtanulták a kézi szövés alapjait.

A szövőtábor megvalósításában az épületet nyitó és záró Csemadok-munkatársként vettem részt, és minden nap megtapasztaltam azt a fantasztikusan jó hangulatot, amely nemcsak a szövés folyamatából, hanem Nagy Mária energikus jókedvéből és Lőrincz Péter nyugodt bölcsességéből eredt. Azt hiszem, hogy ezt a hangulatot a legnagyobb mértékben maguk a résztvevők érezték, és biztosan állíthatom, hogy mind a nyolc asszonyt és lányt örökre rabul ejtette a kézi szövés.

A résztvevők kipróbálták a vékonyabb és vastagabb fonalakból, illetve a rongyokból történő szövést, így rongyszőnyegek, tarisznyák, terítők, sálak és kendők készültek. Mindenki maga dönthette el, hogy milyen darabot szeretne alkotni, és általában egy nap alatt elkészült egy hosszabb kendő, fél nap alatt pedig egy tarisznya vagy két terítő. A hosszabb darabok, mint például a négy- és ötméteres babahordó kendők, másfél nap hosszú szövést vettek igénybe. A színek és minták kiválasztásában és elkészítésében szintén szabad kezet és megfelelő irányítást kaptak a tábor résztvevői.

A műveletet ugyan nem próbáltam ki, habár Lőrincz Péter erre kedvesen biztatott, mégis felkeltette a figyelmemet, hogy egy egyszerűnek tűnő mozdulatsor folyamán gyönyörű darabok készülnek. Érdekes volt megfigyelni azt is, hogy a vetőfonalak színe hogyan változik annak függvényében, hogy milyen színű fonállal történik a szövés.

A társaságban történő kézműveskedés és az együttlét összetartó és segítő ereje miatt a résztvevők és irányítók között rögtön kialakult a bizalom, és nemcsak a szövőmesterek, hanem maguk a szövő nők is sokszor odaléptek egymáshoz megnézni a másik alkotását, és segítettek egymásnak, ha erre szükség volt.

A szövőtábor zárónapján a terem falait már a táborban készült szőttesek díszítették, és a szövőmester ládáiból nagyon régi szőttesek is előkerültek. Ezek azt a rövid előadást illusztrálták, amelyben Lőrincz Péter a régi és újabb szőttesek készítésének technikájáról, díszítési stílusáról mesélt. A résztvevők tanácsokat kaphattak a szőttesek elcsomózásáról, tisztításáról és használatáról is.

Nagy Mária szövőoktató jókedvűen dicsérte az asszonyok és lányok kitartását, munkáját, és azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a résztvevő érdeklődők megérezték és megértették a kézi szövés lelket tápláló hatását is. Az egyik résztvevő viccesen megjegyezte, hogy a szövés talán még abban is segítené, hogy leszokjon a dohányzásról.

A sok szervezés és munka meghozta gyümölcsét még annak a lánynak is, aki ötméteres babahordó kendőt szőtt majdnem két napon keresztül. Természetesen igent mondtam, mikor azt kérdezték, hogy ráhúzhatnak-e az utolsó napon a tábor időtartamára egy órát, hogy ez a lány befejezhesse a babahordó kendőt. Aztán együtt nevettem velük, amikor kiterítve a kendőt, az egyik asszony viccelődve megjegyezte, hogy ebbe a kendőbe bizony egy ikerpár is elférne.

A szerző felvételei
A képeken (fent) Lőrincz Péter és (lent) Nagy Mária (kékben), aki épp egy vállalkozó kedvűnek ad jótanácsokatHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8