Vigyázat: csalók!


Kabók Zita  2013.7.3. 4:04

A termékbemutatók „üzletemberei” a trükkök széles tárházával rendületlenül próbálkoznak...

Egészséges ételeket főző csodafazék, minden betegséget meggyógyító masszázsgép, energiatakarékos fűtőtest, báránybőrpaplan, mellyel takarózva az ízületi fájdalmaink biztosan megszűnnek majd... és még sokáig folytathatnám.

Ismerősen hangzik?

Ilyen és hasonló trükkökkel csalogatják egyes vállalkozók termékbemutatókra a nyugdíjas és beteg embereket a környékbeli (szlovákiai és magyarországi) falvakban. Nem hiába, hiszen ők a legsebezhetőbb társadalmi réteg – egy fiatal résztvevő mindjárt megkérdőjelezné a fenti reklámszöveget. A nyugdíjasok otthonról való kimozdítására azonban nem kell nagy erőfeszítést tenniük: kiküldik a névre szóló meghívókat, melyben csak említést kell tenni arról, hogy a fűtési számlánkon spórolhatunk, vagy betegségeinkre gyógyírt adó eszköz tulajdonosai lehetünk. Ehhez még további csalogatóként „kapunk” egy kiló mosóport, abszolút ingyen, vagy fél liter mosogatószert, egy kiló cukrot vagy lisztet, ami további megtakarítást jelenthet egy nyugdíjas háztartásban.

Ha a termékbemutató nem faluhelyen történik, akkor még az ingyenes utaztatás is biztosított egy kényelmes buszon, s egész akció akár egy jó kirándulásnak is beillik – hiszen addig sem kell otthon ülni, vagy a kertben kapálgatni. Majd az előadóteremben egy csésze tea mellett pár kedves szó, ebédre virsli egy szelet kenyérrel. Melyik nyugdíjas mondana ilyen kényeztetésre nemet?

Aztán mire a szegény embert ellátták ajándékokkal, megutaztatták, megetették és megitatták, jöhet az agymosó előadás. Hiába mondják az idős emberek, hogy nincs pénzük a méregdrága kütyükre. Az előadók addig facsarják a történetet, addig kalkulálják, hogy hosszú távon mennyit spórolhatnak majd a háztartásban, mennyivel kevesebb gyógyszerre lesz majd szükségük, míg a nyugdíjas beadja a derekát. Ezek után az előadók, akik hirtelen minden betegség szakértőjévé válnak, előrukkolnak egy csábító részletfizetési ajánlattal, amivel ténylegesen elhitetik a naiv idősekkel, hogy ezzel a vásárral tényleg csak jól járhatnak. A terméket az előadás elején még duplaáron kínálják, majd a program végére kiderül, hogy ha a résztvevők most döntenek, féláron vihetik haza a mindent gyógyító készüléket. Sokszor limitálják annak számát is, hányan vehetik meg a terméket az előadáson, így „ösztönözve” őket a vásárlásra.

A jól kitalált showműsor után a résztvevők többsége valami értéktelen és haszontalan kacattal gazdagabban és boldogan tér majd haza.
Aztán jön a szomorú felismerés!
Amikor a vásárlók hazatérve megszabadulnak a termékbemutatók varázslatos légkörének hatása alól, és miután alaposan megvizsgálják a „varázsterméket”, akkor jönnek rá, hogy ahhoz egyáltalán nincs semmilyen magyar nyelvű tájékoztatás. Sőt a termékről elhangzott gyógyhatásra vonatkozó információkat sem találják sehol. Lassan ráébrednek, hogy az ilyen és hasonló termékek jóval olcsóbban is megvásárolhatóak a boltokban. Hallottam már olyan esetről is, hogy valaki levélben jelentette be a termék visszaadási szándékát, arra azonban soha nem jött válasz.

Nincs más választás: a részletfizetést törleszteni kell! Mert sajnos mire a vásárló feleszmél a vállalkozók már elillantak, messzi földre, hogy újabb törékeny, vásárlásra hajlamos területet fedezzenek fel maguknak. A pórul járt emberek pedig hallgatnak: nem panaszkodnak, nem kérnek segítséget a családjuktól, hiszen szégyellik, hogy átverték őket, hogy megint csapdába estek, pedig már annyiszor megfogadták, hogy nem vesznek semmit.

Hogyan védekezhetünk az ilyen csalókkal szemben, akik erőszakos módszereikkel méregdrága vagy teljesen értéktelen és felesleges holmikat vásároltatnak meg az emberekkel? Csakis együttes erővel tudunk ellenünk fellépni, hiszen az idős és beteg egyedülálló embereket nagyon könnyű átverni. Ha a családunkban észrevesszük, hogy sok körlevél landol a postaládában, ha a nagyszülők háza tele van olcsó kinézetű kacatokkal, ha rendszeres telefonhívást kapnak idegenektől, és ha titkolóznak, amikor az anyagiakról kérdezzük őket, okkal gyanakodhatunk. Magyarázzuk el nekik, hogyan működnek ezek a cégek, és a helyi hivatalban együttesen kérvényezzük, hogy az ilyen üzletelők ne bérelhessenek ki helyi előadótermet, hogy ott a lakosságot (főleg a legsebezhetőbb rétegeket: a szegényebb és idősebb embereket) kétes üzleteikkel ne zaklassák.

A fogyasztóvédők azt ajánlják, hogy legyünk nagyon óvatosak, azonban, ha mégis vásárolnánk a termékbemutatón, addig ne írjunk alá semmilyen szerződést, amíg azt nem olvastuk át részletesen. Elvileg jogunk lenne nyolc napon belül a terméket visszavinni, azonban ezen cégek többsége, miután kiárusították a terméket, megszűnnek, így nincs kihez fordulni.

Amerikában az ilyen eseteket nagyon szigorúan veszik, hiszen minden, ami pénzcsalásnak minősül, náluk az egyik legszigorúbb törvénybüntetéssel jár. Angliában évente mintegy hárommillió fontos kárt okoznak a csalók az idős embereknek, akik sokszor egy életen át megtakarított pénzüket is elveszítik. A brit szigeteken nemrég kampányba kezdtek, hogy mindenkit felvilágosítsanak a hasonló üzletekkel járó kockázatokról.

Figyeljünk oda jobban idősebb vagy magányosan élő családtagjainkra, és ha csak lehet, kíméljük meg őket a csalóktól!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8