Virágkompozíciók kreatívoknak


Busai Hajnalka Lilla  2016.5.16. 0:01

Itt a színes tavasz, ideje, hogy ne csak a kertünk, hanem az otthonunk is virágba boruljon: 12 virágkompozíciót ajánlunk.

Lássuk hát a 12 rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető kompozíciót! Előtte azonban álljon itt néhány tipp, hogy virágaink minél tovább gyönyörködtethessenek minket:

- A virágok szárát mindig langyos vízben, víz alatt, rézsútosan vágjuk! Így több vizet tud azonnal felszívni, és mivel víz alatt vágjuk, nem tud kialakulni úgynevezett légbuborék, amely csökkentené a felszívó képességét a növénynek.

- A legtöbb virágot akkor érdemes megvásárolni, amikor még bimbósak vagy félig kinyíltak. Kérdezzük meg az eladót, hogy a vízbe rakott-e tápoldatot – ha igen, érdemes ugyanabból a tápoldatból nekünk is vásárolni. Azonban mégis a legjobb olyan helyről beszerezni a növényeket, ahol tápoldat nélküli vízben tartják őket – így biztosan friss virágot veszünk, nem néhány napos, „tartósítottat”.


- Ha nem hagyományos vázát használunk, előzetesen mindig ellenőrizzük annak víztartó képességét. Ha a kiválasztott edény nem vízhatlan, tegyünk bele pótvázát. A pótváza akkor is hasznos, ha olyan tárolóedényt választunk, amiknek az anyaga mérgező a virágoknak, mint például a cink.

- Mindig langyos vízzel töltsük meg a vázát! Kivételt képeznek ez alól a tavaszi virágok, mint például a tulipán vagy a nárcisz, ezek ugyanis a hideg vizet szeretik.

- A vázában naponta cseréljük a vizet. A vízben akkor nem szaporodnak el a baktériumok, illetve a többi hervadást gyorsító anyagok, ha a vízfelszín alatt nincsen egyetlen levél vagy gyökérmaradvány sem.

- Ha vizes oázissal (továbbiakban tűzőhab) dolgozunk, vágjuk az edény vagy tál formájára, majd egy langyos vízzel telt vödör vízfelszínére tegyük rá. Várjuk meg, amíg magától lesüllyed az aljára, semmiképpen se ne nyomjuk le! Ugyanis csak „magától” tud teljesen átitatódni. A kompozíció elkészülte után elég csak 2-3 naponta egy kis vizet önteni a tűzőhabra, a felesleges vizet úgysem szívja fel – ezt viszont mindig öntsük ki alóla! Vizes oázist/tűzőhabot bármelyik kertészetben és virágboltban lehet kapni.

1. Borsó-kompozícióRendhagyó, ám rendkívül modern és rusztikus egyszerre: vegyünk néhány szál szagosbükkönyt és egy átlátszó, hasas vázát. Töltsük fel zöldborsóval, majd ezt követően vízzel. Rendezzük el benne a virágokat, és a vázába töltsünk annyi borsót, hogy teljesen elfedje a szárakat. Természetesen nem muszáj szagosbükkönyt használni, választhatunk más, színben és stílusban passzoló virágot.

2. BogyótálVegyünk egy lapos üvegtálat, majd töltsünk bele bogyós gyümölcsöket. A kisebb bogyókat egymás tetejére helyezhetjük, így szép színsávok alakulhatnak ki. Majd töltsük meg lassan, óvatosan hideg vízzel. A gyümölcsök nem romlanak meg olyan gyorsan a vízben áztatva, nagyjából addig maradnak mutatósak, amíg a rájuk helyezett virágok. Ebben az esetben a kék búzavirágfejek gyönyörűen kihangsúlyozzák az áfonya vöröses színét.

3. Lógjunk egy kicsit!Egy minimalista, modern kompozíció, amelyre azonnal rászegeződik minden tekintet. Egy négyszög alakú áttetsző vázára erős fűszálakból (vagy vékony, zöld növényszárakból) font hálón át lógassunk a vízbe 9 narancs színű rózsát. A hálót könnyedén elkészíthetjük, csupán rafiával kössünk csomót a négyzet sarkaira, majd a szárakat hagyjuk hosszúra, hogy bőven –legalább 2 cm-nyire túlérjenek a váza peremén. A rózsaszálakat vágjuk egyforma hosszúra, csak egy kicsit legyenek rövidebbek, mint a váza mélysége. A vázát csak annyi vízzel töltsük meg, hogy a szárak 3-4 cm-re lógjanak bele.

4. SzemfényvesztésEnnek az elegáns, faszerű kompozíciónak az elkészítése elsőre nagyon nehéznek tűnhet – ám mint a látvány, úgy a nehézség is csupán szemfényvesztés: Fogjunk a kezünkbe szerelemvirág és pókliliom (de bármilyen más, erős szárú növénnyel is elkészíthetjük) szálakat, és a fejüket szorosan összefogva formáljunk belőlük gömbcsokrot. A szárakat a virágfejek alatt kössük meg madzaggal. Fogjuk össze a szárakat egy törzzsé, vágjuk egyforma hosszúra, majd vízálló ragasztóval ragasszuk össze az aljánál. Egy tálba tegyünk kenzántűt*, és az összekötözött szárakat nyomjuk bele, így a virág egyenesen áll majd. A kenzántűt takarjuk el kavicsokkal, majd töltsük meg a tálat vízzel.

*Kenzántű: a virágkötészetben használt eszköz, mely egy rozsdamentes alaplapba rögzített kis fémtüskéből áll. Kertészeti boltokban, hobbiboltokban, virágboltokban kapható.

5. KaporkórusEgy olyan virágkompozíció, mely vidéki sövénykerítésnek hat, modern benyomást kelt, ha kémcsövekben helyezzük el őket. A virágokat vágjuk eltérő hosszúságúra, így változatos képet mutatnak.

6. Hosszantartó kapcsolatHa olyan díszt szeretnénk, amely akár hetekig is mutatós, de meguntuk a túlcicomázott, porfogó szárazvirág díszeket, akkor ez egy remek megoldás lehet. Töltsünk meg mogyoróval háromnegyedig egy magas, henger alakú vázát, majd állítsunk bele egyetlen szál szárított gyapotágat. Ha nem találunk gyapotágat, kísérletezhetünk más, különös, szárított magtermésekkel, érdekesen hajló faággal.

7. Gömbölyű formákGondolom, mindenki tudja, hogy a gömbakváriumban tartó haltartás tilos, állatkínzásnak minősítették. Azonban nem kell kidobnunk az akváriumunkat, inkább használjuk fel dekoráláshoz! Mindössze pár szál virágra és levélzöldre lesz szükségünk, amely kiemeli a kerek üvegedény csodaszép íveit. Öntsünk bele kb. 5 cm-nyi vizet. A virágzó növényt vágjuk olyan hosszúra, hogy lazán összetekerve félig átérje az edényt. Először a zöldet tegyük az üvegbe, aztán valamilyen puhaszárú növényt – például borostyánindát, szarkalábat. Ügyeljünk arra, hogy a növények vágott végei mindig beleérjenek a vízbe.

8. Tavaszi kompozícióVegyünk néhány szál tulipánt, 2-3 szál barkát és egy téglatest alakú vázát. Öntsünk bele kevés vizet, majd a már óvatosan összehajtogatott barkát tegyük bele. Három, kb. 60 cm hosszú tulipánt hajtsunk félköríves formára, a szárak végét pedig engedjük a vízbe. Utolsó simításként helyezzünk néhány levágott tulipánfejet a víz felszínére.

9. ÚszógyöngyNémi kreativitással a vázába vagy üvegpohárba állított egyetlen szál virág is képes olyan hatást kelteni, mint egy hatalmas bokréta. A víz tetejére helyezzünk 1-2 cm vastagságnyira egyszínű úszó gyöngyöket, majd állítsuk bele a színben hozzá tökéletesen passzoló – vagy épp tökéletes kontrasztot adó virágot.

10. Egy kis ragyogásHa különlegessé szeretnénk tenni romantikus vacsorát, nem kell órákig szöszölnünk a díszítéssel: egy lapos üvegtálat töltsünk fel félig vízzel, majd az alját fedjük üveggyöngyökkel. a tetejére pedig szórjunk egy réteg csillogó flittert. Rózsa vagy liliomfejeket helyezzünk a vízfelszínre, majd a szirmokra vízcseppel rögzítsünk néhány flittert. A tál környékére helyezzünk néhány teamécsest, hogy a lángja visszaverődjön a flittereken.

11. TökvázaRoppantul eredeti megoldás ez a természetes tökváza melynek kivájt belsejébe tüzes zsidócseresznyét vagy napraforgót tegyünk. A tök aljáról vágjunk le egy vékony szeletet, hogy stabilan álljon, majd vágjuk le a tetejét is. Vájjuk ki a belsejét, és csúsztassunk bele egy kisebb üveget, amibe öntsünk vizet, majd rendezzük el benne a növényt.

12. Öltöztessük fel a vázáinkat!A virág színeivel harmonizáló váza erőteljes hatást kelt, ezt pedig könnyen megvalósíthatjuk, ha a virág színeivel megegyező textilbe öltöztetjük a vázánkat. Az átlátszó üveghenger köré tekert kemény szövetháló szépen visszatükrözi a tulipán színét. Ügyeljünk arra, hogy az anyag eléggé áttetsző legyen ahhoz, hogy átengedje a fényt és ezáltal halványan láthatóvá váljon a virág szárának körvonala. Kis ráhagyással vágjunk ki az anyagból, majd áttetsző ragasztóval rögzítsük a helyére.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.   


Hat alapelv étrendünk megváltoztatására

Póda Csenge

Ha szeretnél tenni valamit a környezetedért, emellett vigyázni az egészségedre is, kezdd az étrended megváltoztatásával!

2021.10.18.    10


Drága nagymamák!

Póda Erzsébet

Kincs, melyet senki más nem adhat az embernek, csak a nagymama: mesék, hangulatok, tapasztalatok, bölcsességek – és sok-sok feltétel nélküli szeretet.

2021.6.1.    1


Megtennéd? Kérés vagy parancs?

Busai Hajnalka Lilla

Életünkben csak nagyon ritkán kérnek tőlünk valamit...

2020.7.14.    8


Vizes élőhelyeink

Póda Csenge

A mindannyiunkat éltető vizes élőhelyeink több szempontból is fontosak számunkra.

2019.9.23.   


Alvási pozíciók

Timár Tímea

A nyugodt és pihentető alvás elengedhetetlen szükséglet mindenki életében...

2019.3.24.    8


Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2018.12.9.    18