Vakáció alatt tanulás?


Jády Mónika  2005.8.2. 19:45

A nyári szünetben a szülőkben felmerül a kérdés, csak szórakozzon a gyerek vagy tanuljon is?

Az egyik legnagyobb probléma, hogy küldjék-e, és ha igen, akkor milyen táborba a gyereket. Van, aki azt szeretné, ha a vakáció alatt is tanulna csemetéje, mások az aktív kikapcsolódás mellett döntenek. A napközis táborok már régen nem csak a megőrzésről szólnak, különböző kézműves- és sportfoglalkozásokat tartanak. Egy-két hétre ez jó megoldás, egész nyárra viszont nem. A táborokban ugyanis mindig zajlik az élet, így kimondottan arra, hogy a gyerekek idegrendszere „kisimuljon“, nem alkalmas. Az igazán szegény, hátrányos helyzetű gyerekek családjában viszont fel sem merül, hogy táborba is lehet menni. Ott pont fordítva, az ingerszegény környezet, az unalom, a semmittevés az, ami negatívan hat a gyerekre.

Gyakran felmerül az a kérdés is, vajon jó-e, ha a gyereket a nyári szünetben is leültetjük a tankönyv mellé. Van, aki attól fél, hogy a gyereke szeptemberig elfelejti az év közben megtanultakat, és ha nem is egész nyáron, de legalább a szünet egy részében naponta egy-két órát tanul vagy gyakorol a gyerekkel. Egyesek a szünet elején letudják ezt, mások szerint pár nappal az iskola előtt érdemes tanulással foglalkozni. (Ha mindenképp gyakoroltatni akarjuk a gyereket, a szünet utolsó két hetének hétköznapjain tegyük, és csak reggel tanuljunk egy keveset.) Előfordul, hogy az oktató köti a szülők lelkére: foglalkozzanak egész nyáron a gyerekkel, mert az csúnyán ír vagy nehézséget okoz neki a számolás.

De mit mond a pszichológus? Azt, hogy a nyár a pihenés, a kikapcsolódás ideje. Erre a pihenésre az igazán fontos iskolai tananyag valódi elsajátítása szempontjából is nagy szükség van. Nyáron a gyerekek nagyon sokat fejlődnek -- nemcsak testi-lelki értelemben, hanem az előző év során elsajátított tananyagot illetően is. A pihenés időszakában érik valódi készséggé, amit a tanév során begyakoroltak. Ahhoz ugyanis, hogy valami tényleg készséggé váljon, a részmozzanatoknak feledésbe kell merülniük. A mindennapos gyakorlás éppen ezt a jótékony lemerülést akadályozza meg.

A szakember szerint nyárra ne adjunk tanulni- és gyakorolnivalót a gyereknek. Esetleg ha a csemete saját maga hozzálátna a feladatoknak (mert szorong, hogy mi lesz majd az őszi számonkérésnél), segítsünk neki, de ne kérdezzük ki, ne írassuk vele újra a csúnyára sikerült oldalakat. A nagyobbaknál pedig a kötelező olvasmányok olvasónaplóba rögzítése helyett pedig sokkal fontosabb lenne, hogy a gyerekek árnyékban heverészve mindenfélét olvassanak, amihez épp kedvük van, akár „ponyvákat“ is.

Az a gyerek tölti jól a nyarat, aki arra használja fel, amire való: vakációzásra. Arra, hogy egy időre teljesen megfeledkezzen az iskoláról. Így többet fog fejlődni, mint ha az egész nyarat tanulással tölti. Ma már vizsgálatok is bizonyítják, hogy a gyerek akkor fog tudni helytállni az életben, ha a különböző életkori szakaszokban életkori szükségleteinek és igényeinek megfelelően élhetett. És pihenhetett, amikor annak volt itt az ideje.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Micsoda szeptember!

Nagy Csivre Katalin

Korai kelés, ostoba tanulnivalók, ideges, agyonhajszolt tanárok, hasfájós gyerekek.

2023.9.12.   


Bukottak s kitüntetettek

Nagy Csivre Katalin

Szívből gratulálok a lurkóknak a bizonyítványhoz: a bukóknak, s a kitüntetetteknek is... Mert mindenkinek van itt helye!

2022.6.20.   


Mi legyen a tízórai?

Jády Mónika

A fejlődésben lévő szervezet még nem tud hosszabb ideig energiát tárolni, rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szüksége.

2021.9.13.    20


Iskolás lettem!

Kovács Márta

Minden gyermek életében elérkezik a nagy pillanat: első osztályos lesz.

2018.9.6.    10


Iskolakezdésre

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet, tananyag – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2018.9.2.    29


Gyerekkor és digitális világ

Huszár Ágnes

Az év elején megszokott kérdés az iskolában, ki mit kapott karácsonyra. Vajon mi kerül szóba a leggyakrabban?

2018.1.22.    4


Hozzáállás kérdése

Huszár Ágnes

Iskolás gyerekekkel készült rádióriportot hallgattam a minap...

2017.12.9.  1    24


Kezdődik az iskola

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2017.9.1.    10


Tanulj, fiam!

Bányai Ilona

Az iskolakezdéssel sok családban felmerül az állandó dilemma: kell-e és ha igen, mennyi segítség kell a gyereknek a tanuláshoz.

2013.9.19.   


Hogyan éljük túl anyagilag az iskolakezdést?

Faar Ida

Tetszik, vagy sem – ennek a nyári szünidőnek is vége lesz lassan, a gyerekek legnagyobb bánatára.

2013.8.27.    10


Diák-szóvirágok

Huszár Katalin

Középiskolai tanárként arra törekszem, hogy diákjaim minél több tudás birtokosai legyenek.

2013.6.5.    28


A tanulásról – nemcsak félévkor

Kovács Márta

Amíg kisebb a gyerekünk, kevesebb a követelmény, és játékosabb formában történik a számonkérés is.

2013.1.28.    10