Intim plasztika


Jády Mónika  2012.5.14. 4:50

A szépség utáni vágy egyre abszurdabb kívánságokat hoz elő. Egyre több nő plasztikáztatja intim tájékát – csupán esztétikai okokból.

A nemi szerveket érintő műtétek nem mennek újdonságszámba. Régebben viszont csak akkor végezték őket, ha tényleg szükség volt rá. Például azoknál a nőknél, akiket túlméretezett kisajkuk zavart a mindennapi életben – hosszas ülésnél, sportolásnál (mivel a fokozott súrlódás következtében kidörzsölődik és fájdalmassá válik), a nemi aktus során (becsípődhet a hüvelyfal és a pénisz közé).

Ma már egészen más a helyzet. Az intim szőrtelenítés elterjedésével jobban láthatóvá vált a női nemi szerv, és azok is kés alá fekszenek, akiknek semmilyen problémájuk nincs. Egyszerűen csak azért műttetik meg magukat, mert nem tartják elég szépnek a kisajkukat vagy mást. Mert lehet korrigálni a csikló körüli bőrcsuklya méretét, lehet kérni nagyajak kisebbítést vagy vastagítást, vénuszdomb kisebbítést vagy nagyobbítást, emelést és feszesítést – kimetszés, saját zsírral való feltöltés segítségével érik el –, vagy vaginaszűkítést is.

Az USA-ban évente növekszik a nemi szerveket érintő, csupán esztétikai célból elvégzett műtétek száma! Nyugat-Európában is egyre gyakoribb kérés a kisajakplasztika, sőt már Kelet-Európába is begyűrűzött ez a trend. Sok fiatal nő, köztük nem egy kiskorú is, meg szeretné műttetni magát, hogy közelebb kerüljön az állítólagos szépségideálhoz.

De hogy is néznek ki ideális esetben a külső nemi szervek? Azt tartjuk szépnek, ha a belső szeméremajkak (kisajkak) csak diszkréten látszódnak a külső szeméremajkak (nagyajkak) között. Ám ilyet ritkán alkot a természet. A normál testsúlyú felnőtt nőknél a külső szeméremajkak általában csak részben vagy egyáltalán nem takarják el a kisajkakat. Előfordulhat, hogy a kisajkak relatív nagyok, és jócskán kilógnak a nagyajkak közül, vagy az is, hogy a külső szeméremajkak az átlagosnál nagyobbak/kisebbek. Miként a férfiak hímvesszője, a nők nemi szerve is jelentős mértékben különbözhet egymástól.

A lányok bizonytalanok a saját nemi szervüket illetően. Nem tudják, mi a normális. Esetleg csak a pornófilmekben látott, simára borotvált, „tökéletes” vaginákkal szembesülnek, és nem tudják, hogy a képernyőn nem mindig a valóságot látni, a filmkockákat is lehet retusálni. Aztán kritikusan kezdik magukat szemlélni, és kisebbrendűségi érzés alakul ki náluk. Pedig egy szexuálisan érett, felnőtt nőnek nem olyan a nemi szerve, még borotválva sem, mint egy kislánynak. Mégis ezt próbálják a nőkbe táplálni, mint ahogy azt is, hogy az „igazi” nő karcsú, nagy mellű, hófehér fogsorú, hosszú szempillájú, hosszú hajú, teljesen szőrtelen. Mindebből a szépségipar profitál. A szőrszálak még kinőhetnek. Ám egy műtéti beavatkozást nem lehet semmissé tenni. És arra is kell gondolni, hogy minden műtét kockázattal jár.

Az egyik német adó egy 30 év körüli nő műtétjeiről sugárzott egy műsort. Az örömlányként dolgozó riportalany egy mellnagyobbítás és szája feltöltése után úgy gondolta, hogy a nemi szervére is ráfér egy kis szépítés. Szerinte picit nagy volt a kisajka – a plasztikai sebész szerint nem, de azért elvégezte a kért műtétet.

A kisajkak kisebbítése helyi érzéstelenítésben történik. A beavatkozás nagyon pontos szöveti egyeztetést és precíz végrehajtást kíván, ezért kb. másfél órán át tart: a felesleges részeket kimetszik, majd finom tűvel és felszívódó fonallal összeöltik a sebszéleket. Ezután pár órás megfigyelésre a klinikán marad a páciens. Ha megszűnt a helyi érzéstelenítő hatása, fájdalom, égető érzés jelentkezhet, amelyet fájdalomcsillapítóval lehet enyhíteni. A műtéti terület pár napig (vagy akár tovább is) enyhén duzzadt marad. Enyhe fájdalomra 7-10 napig kell számítani. A műtét után néhány napig pihenés, a műtéti terület rendszeres fertőtlenítő lemosása, esetenként hűtése is szükséges. A seb nagyjából két héten belül gyógyul. A kisajak 2-3 hónapon belül éri el végleges állapotát. Alig látható heg marad vissza. A sportot és a szexuális életet természetesen néhány (3-4) hétig kerülni kell, és egy ideig a hosszas üldögélés sem ajánlott. A műtétet a menstruáció utáni napokban végzik, hogy a következő vérzésig begyógyuljanak a sebek. A beavatkozást a szoptatás ideje alatt, illetve nem sokkal a szülés után nem végzik, és a műtét után egy évig nem ajánlott teherbe esni. A nagyon ritkán bekövetkező általános sebészeti kockázatok mellett (vérzés, gyulladás, trombózis, embólia, hegesedéssel összefüggő problémák) lényeges szövődménye nincs a műtétnek. A szakemberek szerint attól nem kell tartani, hogy a nemi szervek a beavatkozás után hosszú távra kevésbé érzékennyé válnak. (Ugyanakkor az interneten nem egy nő számol be arról, hogy nagyon lassan gyógyult a sebe, és megváltozott az ingerek érzékelésének módja!)

Vannak, akik a körülmetéléshez hasonlítják a kisajakplasztikát. Az intimplasztikát végző sebészek viszont azt mondják, hogy ők nem csonkítják meg a nőket, hanem inkább fokozzák az önbizalmukat és a szexuális örömüket. Minden nőnek magának kell eldöntenie, hogy aláveti-e magát egy szépészeti beavatkozásnak. Hisz az ő testéről van szó. Ám ha a nő úgy dönt, hogy igen, mindenképp tapasztalt szakembert válasszon. Tudni kell, hogy az esztétikai kívánságot csak olyan mértékben teljesítik, amennyiben nem befolyásolja a kisajak eredeti funkcióját. A kisajkak zárják le a hüvelybejáratot. Az a szerepük, hogy védjék a hüvelyt a kiszáradástól, a kórokozóktól és a gyulladásoktól. A német Grit Scholz az intimoperációk nagy ellenzője. Egy speciális fotóalbumot adott ki „Das Tor ins Leben” (Kapu az élethez) címen, amelyben különféle korú nők nemi szervéről készült fotókat gyűjtött össze. Minden fotó mellett egy természetben készült kép is látható, párhuzamként, hogy a női nemi szerv éppolyan változatos, mint a virágok, fák, és más természeti képződmények. Mindegyik más – de mindegyik szép a maga módján. A szerzőnő azt üzeni: tiszteljük e testrészünket, és ne hagy

juk, hogy valaki változásokat eszközöljön rajta! Idei kiadvány a The Big Book of Pussy (szerzője Dian Hanson), amelyben 400 fotó bizonyítja, milyen sokféle lehet a női nemi szerv – akárcsak a nők arca, mosolya, alakja.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Nyaralás utáni bőrápolás

Both Tímea

Tanácsainkkal szeretnénk megtanítani az olvasót a tudatos bőrápolásra, szépségápolásra, nőiességének megtartására.

2018.9.20.    8


A napozás tökéletes kellékei

Kozma Eszter

Remek receptek alapján akár magunk is készíthetünk nagyszerű házi naptejet.

2018.6.25.    11


Egészséges élet, fiatalos arcbőr

Both Tímea

Megfogadandó tippek az ránctalan sima bőrért. (1. rész)

2018.3.6.    4


Szépségtörténelem(3)

Jády Mónika

A forradalmi változásokat a szépségtörténelemben az 1905-ös év hozta meg.

2017.11.20.    2


Testápolás illóolajakkal

Both Tímea

Az illatoknak nagy erejük van. Hatnak testünkre, lelkünkre, szellemünkre egyaránt.

2017.11.13.    12


Szépségtörténelem(2)

Jády Mónika

A férfiakra vonatkozó szépségminta a történelem folyamán nem sokat változott (széles váll, izmos lábak, feszes test).

2017.10.15.    7


Bőrünk felkészítése a hűvösre

Both Tímea

Fordítsunk nagyobb gondot arcbőrünk és kezünk ápolására.

2017.10.14.    12


Szépségtörténelem(1)

Jády Mónika

Sok ezer évvel ezelőtt a szépség a buja, gömbölyded formákkal volt egyenlő. Ma a karcsúság a divat.

2017.9.23.    11


Csináld magad arckrémek

Busai Hajnalka Lilla

Természetes és hatékony, könnyen elkészíthető arckrémek receptjei minden bőrtípusra.

2017.8.28.    4


A szemkörnyék ápolása

Both Tímea

Minden életkorban más hatóanyag tartalmú kozmetikumokra van szüksége bőrünknek.

2017.6.2.    13


Radírozni jó!

Palkó Emese

No, nem feltétlenül csak a ceruza nyomait a papírról, hanem arcunk karbantartása végett is ajánlott egy kis radírozás.

2017.3.14.    10


Tanácsok a hajhullással kapcsolatban

PR-cikk

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot az egyik hajproblémáról, mindannyiunk réméről, a hajhullásról.

2017.2.1.    3