Mi kell a hajnövesztéshez?


PR-cikk  2021.7.15. 22:43

A hajnövesztéshez nemcsak türelem kell. Nézzük csak, még mi más!

A hajunk minősége és mennyisége egy olyan téma, mely nemcsak a nőket, de a férfiakat is foglalkoztatja. Ez nem csoda, hiszen a megjelenésünkben jelentős szerepet kap a hajunk, mely az arcunkat keretezi. A hajhullás és a kopaszodás kérdése így mindkét nemet egyformán foglalkoztatja. Sokáig úgy tartották, hogy ami a hajnövesztéshez kell: az a türelem. De a tudomány ma már előrébb tart a hajnövekedés kérdésében, így sajnos azt is tudjuk, hogy a türelem már nem elegendő az áhított hosszú, szép haj eléréséhez. Számos más tényező is beleszól a hajkoronánk milyenségébe.


Mi a hajnövesztés?

A hajnövekedés a hajhagyma sejtjeinek osztódásakor létrejövő hajszál folyamatos kitolódása a hajhagymából. Ennek a folyamatnak három fázisa van:
1.) növekedési szakasz: hajunk kb. 80%-a van ebben a fázisban, mely 2-6 évig tart
2.) átmeneti szakasz: a hajhagyma tápanyagellátása megszűnik, így elsorvad eme rövid 2-3 hetes időintervallumban
3.) nyugalmi szakasz: az elhalt hajhagyma helyére a hajgyökér új hajhagymát hoz létre, melyhez kb. 3 hónapra van szüksége. Ezt követően elindul a növekedési fázis újra.

Ez a körforgás megy végbe folyamatosan. Nyilvánvalóan a növekedési fázisban tudunk hatást gyakorolni a hajhagymáinkra, ami vagy pozitívan vagy negatívan befolyásolja hajnövesztő képességünket. Mivel árthatunk a hajnövekedésünknek?

A táplálkozásunk, a dohányzás és a stressz a három leggyilkosabb faktor, amivel ártunk a hajnövesztésünknek. De vegyük sorra, miért befolyásolják jelentősen a hajunkat ezek a tényezők és mivel tudjuk kiküszöbölni a negatív hatást.


1.) Táplálkozás: a mindennapi étkeinkkel nem tudunk annyi vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet bevinni a szervezetünkbe, amennyire valójában szükségünk van. A szervezetünk priorizálni fog a bevitt táplálék elosztásakor: először az életben maradáshoz feltétlenül szükséges szerveinkhez fogja szállítani a tápanyagot. A hajunkat nyilván nem tartja akkora becsben, mint pl. a szívünket, így előfordulhat, hogy a hajhagymáink nem jutnak elég tápanyaghoz. Ez egyenes út a hajhulláshoz! A hajnövekedési szakasz így lerövidülhet, és az átmeneti szakaszba kerülhet a hajhagymánk.
Mit tehetünk? Próbáljunk meg minél változatosabban étkezni, és ha nem sikerül, legalább pótoljuk a hiányzó tápanyagokat hajvitaminokkal.

2.) Dohányzás: sokan nem is gondolják, milyen erős hatása lehet a dohányzásnak a hajunkra! A cigaretta C-vitamint von el a szervezettől, amire a hajhagymáinknak és az egész szervezetünknek hatalmas szüksége van. Továbbá 1 cigaretta elszívásakor csökken a vér oxigénszintje, így a hajhagymák oxigénellátottsága is gyengül. Ez szintén egyenes út a hajhulláshoz és a hajnövesztési képességünk csökkenéséhez. Mit tehetünk? Nem meglepő, le kell szokni a dohányzásról, akármilyen nehéz is.

3.) Stressz: a csendes gyilkos kiküszöbölése nemcsak a hajunk, de az egész szervezetünk számára kihívást jelent. A stressz szintén csökkenti a vér oxigén szintjét és – akárcsak a dohányzás – csökkenti a hajhagymák oxigén ellátottságát. Ezen felül a stressz gyakran a vállakban, tarkóban és a fejbőrön gyűlik össze, emiatt a fejbőrben erős feszültség keletkezik, ami végül a szőrtüszők összezsugorodásához vezet. Mit tehetünk ellene? Egy gyors, pár perces fejmasszázs segít csökkenteni a feszültséget, és enyhülést hoz a hajhagymáknak is.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A napozás tökéletes kellékei

Kozma Eszter

Remek receptek alapján akár magunk is készíthetünk nagyszerű házi naptejet.

2024.7.18.    11


Nyári frissesség

A forró nyári napokon a testápolásban az üde, friss termékekért nyúlunk szívesebben.

2024.7.12.    3


7 szépségtipp csajos estékre

PR-cikk

Egy ilyen együtt töltött este arra is remek lehetőséget kínál, hogy megosszuk egymással a kedvenc szépségápolási trükkjeinket.

2024.7.11.   


A tökéletes nyári alapozó

Tilajcsík Dóra

A nyári hőség nemcsak a vízfogyasztásunk mennyiségére, hanem külsőnk állapotára is hatással van.

2024.6.27.   


A szemkörnyéki ráncok megelőzése

PR-cikk

Ahogy az idő méltóságteljesen kibontakozik, a szemünk körüli finom bőr lesz az a vászon, amelyre az öregedés vonásait festi.

2024.2.2.   


A haj tisztántartása

Fokozódó hajhullás, lelapuló haj és kellemetlen szagok: hajunk számára nem várt kellemetlenségeket tartogat a hűvösebb, őszi idő.

2023.10.24.   


Hogyan válasszunk szempillaspirált? 2.

Hogyan spirálozzunk úgy, mint a profik? A legjobb hatás elérésének titkai mesterkurzusunk keretében.

2023.9.5.   


Hogyan válasszunk szempillaspirált? 1.

Hogyan választhatjuk ki a számunkra legjobb szempillaspirált? A legjobb hatás elérésének titkai mesterkurzusunk keretében.

2023.8.31.   


A női kesztyű

A női kesztyűk nemcsak az elegancia és a stílus szimbólumai, hanem egyenesen a kéz kifinomultságának megtestesítői.

2023.8.17.   


Hogyan viseljünk megfelelő frizurát?

A rosszul megválasztott hajviselet azt hangsúlyozza, ami kevésbé előnyös a kinézetünknek.

2023.7.20.   


Mit tegyünk a neszesszerbe?

Tilajcsík Dóra

A szépségipar folyamatosan újabbnál újabb vívmányokkal áll elő, amelyek azt hivatottak segíteni, hogy megjelenésünk a lehető legtökéletesebb legyen.

2023.7.4.    5


Mire figyelj, ha diétázol?

Fontos, hogy figyelj a tested jelzéseire, legyen szó fogyókúráról, vagy akár egy teljes életmódváltásról! Olvasd el tippjeinket!

2023.5.14.