A szerelem kémiája


Jády Mónika  2005.4.22. 6:21

Mindenki tudna valamit válaszolni arra a kérdésre, hogy mivel hódította meg őt a párja...

Vonzó mosolyával, jó természetével, kiváló humorérzékével... A külső és belső tulajdonságokon kívül viszont olyasmi is közrejátszik a párválasztásban, amiről eddig sejtésünk sem volt -- testünk kémiája.

Nemrégiben érdekes kísérletről számoltak be egy dokumentumfilmben: a kutatók megkértek hat lányt, hogy két nap és két éjszaka hagyják magukon ugyanazt a pamutpólót. Miután letelt a 48 óra, mind a hat lány pólóját laboratóriumi körülmények között egy-egy üvegbe rakták, és hermetikusan lezárták. A riporter egyszerű feladatot kapott: mondja meg, hogy melyik két lány tetszik neki a legjobban. Ezután fel kellett bontania az üvegeket, meg kellett szagolnia azok tartalmát, és kiválasztani két -- a számára legvonzóbb illatú -- pólót. Azokét a lányokét választotta, akiket korábban is megjelölt. Hogy lehetséges ez? A tudósok szerint egyszerű a válasz. A sok lehetséges immungén közül minden ember csupán hat olyan gént hordoz magában, amely a szervezet ellenálló képességéért felelős.

A természet úgy alkotott meg bennünket, hogy tudat alatt olyan partnert válasszunk, akinek más immungénjei vannak, mint nekünk. Ez azért fontos, hogy a születendő utódok az immungének lehető legszélesebb skáláját kapják, vagyis minél jobb legyen az ellenálló képességük. A feromonnak nevezett anyagnak köszönhetően szaglás útján nagyszerűen kiismerjük a másik „géntérképét”. Vagyis ezentúl fölösleges azon törni a fejünket, hogy a szomszéd irodában ülő férfival miért nincs kedvünk randevúzni (pedig udvarias és nem is néz ki olyan rosszul).

Morris Gosling angliai pszichológusprofesszor legutóbbi próbálkozása is érdekes eredményt hozott. A kísérlet keretén belül 90 nő értékelte 76 férfi arcát. A teljes arcok után csupán az arcok részleteit mutatták meg a hölgyeknek, akik így is ugyanazokat a személyeket találták vonzónak, mint a vizsgálat első részében. A DNA tesztek alátámasztották, hogy azok a férfiak aratták a legnagyobb sikert, akik a természettől a legjobb génkombinációt kapták.

Mindenkinek megvan a maga ideálja. A kutatók szerint viszont vannak tényezők, amelyek befolyásolhatják, hogy milyen típushoz vonzódunk leginkább. Egy brit egyetemen fiatal nők két csoportját kérdezték meg. Az egyik csoportba az antibébi-tablettát szedőket sorolták, a másikba a tablettát nem szedőket. Meglepő eredményre jutottak: a tablettát nem szedőknek a finomabb vonású férfiak tetszettek, a tablettát szedők viszont inkább a feltűnően izmos, mácsó típusokat találták vonzónak. (Az is kiderült, hogy korábban más volt az ízlésük.) A tudósok azzal magyarázzák ezt, hogy amint a nő nem eshet teherbe, nem vezérli többé az az ösztön, hogy gyermekei számára a legjobb (és legmegbízhatóbb) apát válassza ki. Ilyenkor léphetnek színre a jóképű kalandorok és nőcsábászok.

A nőknek hosszabb a mutatóujjuk, mint a gyűrűsujjuk. A férfiaknál ez épp fordítva van. Ez a különbség a hormonok hatására már az anyaméhben kialakul. A tesztoszteron meghosszabbítja a gyűrűsujjat, az ösztrogén pedig a mutatóujjat. Ne nevessük ki tehát a barátnőnket, ha a barátja vékony és hosszú kezét tartja vonzónak és férfiasnak! Tényleg van férfias és nőies kéz, és ez elsősorban nem a kéz nagyságán múlik. John Manning, a liverpooli egyetem egyik tudományos munkatársa szerint a lényeg a két említett ujj közti különbség. John Money, egy jónevű amerikai egyetem pszichológusa azt állítja, hogy a kiskorban szerzett élmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy kit találunk később vonzónak. Az agy kora gyermekkortól kezdve elraktározza a kellemes és a kellemetlen élményeket. Még akkor is, ha csupán pár percig vagy másodpercig tartottak. Szívünkbe zárjuk a számunkra kedves emberek hangját, gesztusait, haját, szemét... Minél több kellemes élményhez tudjuk kötni partnerünk személyét, annál inkább azt érezzük: számunkra ő az igazi.

A test (és a szerelem) kémiájának van egy hatalmas előnye: nem olyan tudomány vagy praktika, amit hosszasan tanulni és gyakorolni kellene. Mindenki ajándékba kapja a születésekor.Hozzászólások

eszlari katalin, 31. 07. 2007 14:47:04 a szerelem kámiája
Nagyon is igaz , hogy a szerelem egy bizonyos fokig " csak " kémia. Én saját magamon is tapasztaltam és aki volt már igazán szerelmes, az tudja , hogy a legjobban a partnere igazi testszagát szereti, természetesen nem az igénytelen izzadságszagra gondolok hanem az 1-2 órája tisztálkodott kedvesünkre gondolok. Ezért is van az , hogy valakibe beleszeretünk , még akkor is , ha ez számunkra nem igazán a legjobb.Mert a sex alapja a testi vonzódás , ami mondjuk nincs arányban az illető természetével.Szóval , nincs mit tenni , akibe beleszerettünk az a végzetünk.És bármit is tesz értünk az a másik aki , aranyos , kedves és mindent megtesz értünk nem fogunk beleszeretni.És PONT.
@


A rovat további cikkei

Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    40


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    17


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13