A szerelem kémiája


Jády Mónika  2005.4.22. 6:21

Mindenki tudna valamit válaszolni arra a kérdésre, hogy mivel hódította meg őt a párja...

Vonzó mosolyával, jó természetével, kiváló humorérzékével... A külső és belső tulajdonságokon kívül viszont olyasmi is közrejátszik a párválasztásban, amiről eddig sejtésünk sem volt -- testünk kémiája.

Nemrégiben érdekes kísérletről számoltak be egy dokumentumfilmben: a kutatók megkértek hat lányt, hogy két nap és két éjszaka hagyják magukon ugyanazt a pamutpólót. Miután letelt a 48 óra, mind a hat lány pólóját laboratóriumi körülmények között egy-egy üvegbe rakták, és hermetikusan lezárták. A riporter egyszerű feladatot kapott: mondja meg, hogy melyik két lány tetszik neki a legjobban. Ezután fel kellett bontania az üvegeket, meg kellett szagolnia azok tartalmát, és kiválasztani két -- a számára legvonzóbb illatú -- pólót. Azokét a lányokét választotta, akiket korábban is megjelölt. Hogy lehetséges ez? A tudósok szerint egyszerű a válasz. A sok lehetséges immungén közül minden ember csupán hat olyan gént hordoz magában, amely a szervezet ellenálló képességéért felelős.

A természet úgy alkotott meg bennünket, hogy tudat alatt olyan partnert válasszunk, akinek más immungénjei vannak, mint nekünk. Ez azért fontos, hogy a születendő utódok az immungének lehető legszélesebb skáláját kapják, vagyis minél jobb legyen az ellenálló képességük. A feromonnak nevezett anyagnak köszönhetően szaglás útján nagyszerűen kiismerjük a másik „géntérképét”. Vagyis ezentúl fölösleges azon törni a fejünket, hogy a szomszéd irodában ülő férfival miért nincs kedvünk randevúzni (pedig udvarias és nem is néz ki olyan rosszul).

Morris Gosling angliai pszichológusprofesszor legutóbbi próbálkozása is érdekes eredményt hozott. A kísérlet keretén belül 90 nő értékelte 76 férfi arcát. A teljes arcok után csupán az arcok részleteit mutatták meg a hölgyeknek, akik így is ugyanazokat a személyeket találták vonzónak, mint a vizsgálat első részében. A DNA tesztek alátámasztották, hogy azok a férfiak aratták a legnagyobb sikert, akik a természettől a legjobb génkombinációt kapták.

Mindenkinek megvan a maga ideálja. A kutatók szerint viszont vannak tényezők, amelyek befolyásolhatják, hogy milyen típushoz vonzódunk leginkább. Egy brit egyetemen fiatal nők két csoportját kérdezték meg. Az egyik csoportba az antibébi-tablettát szedőket sorolták, a másikba a tablettát nem szedőket. Meglepő eredményre jutottak: a tablettát nem szedőknek a finomabb vonású férfiak tetszettek, a tablettát szedők viszont inkább a feltűnően izmos, mácsó típusokat találták vonzónak. (Az is kiderült, hogy korábban más volt az ízlésük.) A tudósok azzal magyarázzák ezt, hogy amint a nő nem eshet teherbe, nem vezérli többé az az ösztön, hogy gyermekei számára a legjobb (és legmegbízhatóbb) apát válassza ki. Ilyenkor léphetnek színre a jóképű kalandorok és nőcsábászok.

A nőknek hosszabb a mutatóujjuk, mint a gyűrűsujjuk. A férfiaknál ez épp fordítva van. Ez a különbség a hormonok hatására már az anyaméhben kialakul. A tesztoszteron meghosszabbítja a gyűrűsujjat, az ösztrogén pedig a mutatóujjat. Ne nevessük ki tehát a barátnőnket, ha a barátja vékony és hosszú kezét tartja vonzónak és férfiasnak! Tényleg van férfias és nőies kéz, és ez elsősorban nem a kéz nagyságán múlik. John Manning, a liverpooli egyetem egyik tudományos munkatársa szerint a lényeg a két említett ujj közti különbség. John Money, egy jónevű amerikai egyetem pszichológusa azt állítja, hogy a kiskorban szerzett élmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy kit találunk később vonzónak. Az agy kora gyermekkortól kezdve elraktározza a kellemes és a kellemetlen élményeket. Még akkor is, ha csupán pár percig vagy másodpercig tartottak. Szívünkbe zárjuk a számunkra kedves emberek hangját, gesztusait, haját, szemét... Minél több kellemes élményhez tudjuk kötni partnerünk személyét, annál inkább azt érezzük: számunkra ő az igazi.

A test (és a szerelem) kémiájának van egy hatalmas előnye: nem olyan tudomány vagy praktika, amit hosszasan tanulni és gyakorolni kellene. Mindenki ajándékba kapja a születésekor.Hozzászólások

eszlari katalin, 31. 07. 2007 14:47:04 a szerelem kámiája
Nagyon is igaz , hogy a szerelem egy bizonyos fokig " csak " kémia. Én saját magamon is tapasztaltam és aki volt már igazán szerelmes, az tudja , hogy a legjobban a partnere igazi testszagát szereti, természetesen nem az igénytelen izzadságszagra gondolok hanem az 1-2 órája tisztálkodott kedvesünkre gondolok. Ezért is van az , hogy valakibe beleszeretünk , még akkor is , ha ez számunkra nem igazán a legjobb.Mert a sex alapja a testi vonzódás , ami mondjuk nincs arányban az illető természetével.Szóval , nincs mit tenni , akibe beleszerettünk az a végzetünk.És bármit is tesz értünk az a másik aki , aranyos , kedves és mindent megtesz értünk nem fogunk beleszeretni.És PONT.
@


A rovat további cikkei

Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    1


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    2


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16