A szerelem kémiája


Jády Mónika  2005.4.22. 6:21

Mindenki tudna valamit válaszolni arra a kérdésre, hogy mivel hódította meg őt a párja...

Vonzó mosolyával, jó természetével, kiváló humorérzékével... A külső és belső tulajdonságokon kívül viszont olyasmi is közrejátszik a párválasztásban, amiről eddig sejtésünk sem volt -- testünk kémiája.

Nemrégiben érdekes kísérletről számoltak be egy dokumentumfilmben: a kutatók megkértek hat lányt, hogy két nap és két éjszaka hagyják magukon ugyanazt a pamutpólót. Miután letelt a 48 óra, mind a hat lány pólóját laboratóriumi körülmények között egy-egy üvegbe rakták, és hermetikusan lezárták. A riporter egyszerű feladatot kapott: mondja meg, hogy melyik két lány tetszik neki a legjobban. Ezután fel kellett bontania az üvegeket, meg kellett szagolnia azok tartalmát, és kiválasztani két -- a számára legvonzóbb illatú -- pólót. Azokét a lányokét választotta, akiket korábban is megjelölt. Hogy lehetséges ez? A tudósok szerint egyszerű a válasz. A sok lehetséges immungén közül minden ember csupán hat olyan gént hordoz magában, amely a szervezet ellenálló képességéért felelős.

A természet úgy alkotott meg bennünket, hogy tudat alatt olyan partnert válasszunk, akinek más immungénjei vannak, mint nekünk. Ez azért fontos, hogy a születendő utódok az immungének lehető legszélesebb skáláját kapják, vagyis minél jobb legyen az ellenálló képességük. A feromonnak nevezett anyagnak köszönhetően szaglás útján nagyszerűen kiismerjük a másik „géntérképét”. Vagyis ezentúl fölösleges azon törni a fejünket, hogy a szomszéd irodában ülő férfival miért nincs kedvünk randevúzni (pedig udvarias és nem is néz ki olyan rosszul).

Morris Gosling angliai pszichológusprofesszor legutóbbi próbálkozása is érdekes eredményt hozott. A kísérlet keretén belül 90 nő értékelte 76 férfi arcát. A teljes arcok után csupán az arcok részleteit mutatták meg a hölgyeknek, akik így is ugyanazokat a személyeket találták vonzónak, mint a vizsgálat első részében. A DNA tesztek alátámasztották, hogy azok a férfiak aratták a legnagyobb sikert, akik a természettől a legjobb génkombinációt kapták.

Mindenkinek megvan a maga ideálja. A kutatók szerint viszont vannak tényezők, amelyek befolyásolhatják, hogy milyen típushoz vonzódunk leginkább. Egy brit egyetemen fiatal nők két csoportját kérdezték meg. Az egyik csoportba az antibébi-tablettát szedőket sorolták, a másikba a tablettát nem szedőket. Meglepő eredményre jutottak: a tablettát nem szedőknek a finomabb vonású férfiak tetszettek, a tablettát szedők viszont inkább a feltűnően izmos, mácsó típusokat találták vonzónak. (Az is kiderült, hogy korábban más volt az ízlésük.) A tudósok azzal magyarázzák ezt, hogy amint a nő nem eshet teherbe, nem vezérli többé az az ösztön, hogy gyermekei számára a legjobb (és legmegbízhatóbb) apát válassza ki. Ilyenkor léphetnek színre a jóképű kalandorok és nőcsábászok.

A nőknek hosszabb a mutatóujjuk, mint a gyűrűsujjuk. A férfiaknál ez épp fordítva van. Ez a különbség a hormonok hatására már az anyaméhben kialakul. A tesztoszteron meghosszabbítja a gyűrűsujjat, az ösztrogén pedig a mutatóujjat. Ne nevessük ki tehát a barátnőnket, ha a barátja vékony és hosszú kezét tartja vonzónak és férfiasnak! Tényleg van férfias és nőies kéz, és ez elsősorban nem a kéz nagyságán múlik. John Manning, a liverpooli egyetem egyik tudományos munkatársa szerint a lényeg a két említett ujj közti különbség. John Money, egy jónevű amerikai egyetem pszichológusa azt állítja, hogy a kiskorban szerzett élmények is hozzájárulnak ahhoz, hogy kit találunk később vonzónak. Az agy kora gyermekkortól kezdve elraktározza a kellemes és a kellemetlen élményeket. Még akkor is, ha csupán pár percig vagy másodpercig tartottak. Szívünkbe zárjuk a számunkra kedves emberek hangját, gesztusait, haját, szemét... Minél több kellemes élményhez tudjuk kötni partnerünk személyét, annál inkább azt érezzük: számunkra ő az igazi.

A test (és a szerelem) kémiájának van egy hatalmas előnye: nem olyan tudomány vagy praktika, amit hosszasan tanulni és gyakorolni kellene. Mindenki ajándékba kapja a születésekor.Hozzászólások

eszlari katalin, 31. 07. 2007 14:47:04 a szerelem kámiája
Nagyon is igaz , hogy a szerelem egy bizonyos fokig " csak " kémia. Én saját magamon is tapasztaltam és aki volt már igazán szerelmes, az tudja , hogy a legjobban a partnere igazi testszagát szereti, természetesen nem az igénytelen izzadságszagra gondolok hanem az 1-2 órája tisztálkodott kedvesünkre gondolok. Ezért is van az , hogy valakibe beleszeretünk , még akkor is , ha ez számunkra nem igazán a legjobb.Mert a sex alapja a testi vonzódás , ami mondjuk nincs arányban az illető természetével.Szóval , nincs mit tenni , akibe beleszerettünk az a végzetünk.És bármit is tesz értünk az a másik aki , aranyos , kedves és mindent megtesz értünk nem fogunk beleszeretni.És PONT.
@


A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22