Az űrben lebegni hihetetlen élmény


Kabók Zita  2013.7.22. 3:18

Nicole Passonno Stott űrhajósnőnek teljesült az álma: repülős karrierje csúcsaként, a NASA munkatársaként az űrt is meghódíthatta.

Nicole Passonno Stott(50) Texasban él brit származású férjével Chrisszel, aki műholdas szakember, és tízéves fiával, Romannal.

Már gyerekkoromban is mindig a levegőben akartam lenni – mesélte nemrég a The Sun magazinnak. – Édesapám navigátor volt a légierőnél, és sokszor felvitt a repülőjére. Imádtam, ahogyan a világot a magasból láttam, és tudtam, hogy a jövőben repülős karriert akarok.
Az iskola befejezése után megszereztem a pilótaengedélyt, és az egyetemen légi technikát tanultam. 1987-ben diplomáztam, és mint építészmérnök dolgoztam egy repülőtársaságnál, majd egy év után a NASA Kennedy Űrközpont felajánlott egy állást Floridában. Új gépek tesztelésén dolgoztunk, számomra ez hatalmas elismerést jelentett.
Tizenkét évig dolgoztam a NASA-nak, miután 37 évesen arra biztattak, hogy jelentkezzek egy űrhajózási programba. Hihetetlen volt, de bekerültem az űrutazó programba, és az intenzív felkészítés rögtön elkezdődött.

Közben 2003 februárjában, földreszállás közben, tragikus körülmények között felrobbant a Columbia űrutazógép, és a fedélzeti személyzet mind a hét tagja meghalt. Ez vészjelzésnek tűnt, hiszen addigra a férjem és én már szülők voltunk. Szerencsére az ilyen balesetek nagyon ritkák, több mint száz ember dolgozik állandóan a biztonságunkon. Mint űrhajósok, ismerjük a kockázatokat, és hiszünk abban, hogy valami jót és emberségeset cselekszünk. Próbálok mindig erre összpontosítani.

2005-ben megkaptam az első küldetésemet a Nemzetközi Űrállomásnál. Ez további négyéves képzést jelentett a Johnson Úrközpontnál Houstonban, Texasban. Meg kellett tanulom a felszállást és a landolást gravitáció nélkül.

A missziónk 2009 augusztusában indult. Egy héttel előbb el kellett búcsúznom a családomtól, mivel egészségügyi zárlatba kellett vonulnunk, hogy felkészülhessünk. Nehéz volt, de tudtam, hogy naponta írhatok emailt, és a szatellit telefonon keresztül kapcsolatot tarthatok velük. Amikor elindultunk, ujjongástól visszhangzott a kabin. Csak nyolc és fél perc, amíg elérjük a pályát, és azután már lebegünk az űrben, láthatjuk a Földet felülnézetből.

Hattagú csapatunkban én voltam az egyetlen nő. Az űrutazást a mai napig férfias kihívásnak tartják. Egyike vagyok annak az 55 nőnek a világon, akik az űrbe utaztak. Velük szemben 475 férfi tette már meg ugyanezt a távot.
A csapatunk esténként szórakozott kicsit, miközben elhagytuk a Föld pályáját. A vacsora vákuumosan lezárt csirke- és marhahús volt. Több millió emberrel megosztottuk az élményünket, miután az első Twitteren keresztüli kapcsolatot létrehozták az űrrel.

Gravitáció nélkül mozogni elég vicces: nem tudtunk ellenállni, hogy ne dobjunk egy-két szaltót. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy egy hatórás űrsétán is részt vehettem, amikor egy üres ammóniatartályt kellett eltávolítanunk az űrállomásról. Az űrben lebegni hihetetlen élmény, de három hónap után boldog voltam, hogy hazatérhettem a családomhoz.

2011-ben egy másik 13 napos misszión is részt vehettem, amikor ellátmányt kellett vinnünk az űrállomásra. Olyan volt, mintha sosem hagytam volna el az űrt, minden könnyedén ment.

Gondolkodás nélkül újra belevágnék hasonló küldetésekbe, mivel azonban nagyon sok űrhajós vár ilyen lehetőségre, nem tudom, sikerülhet-e még egyszer. Jelenleg egy űrhajóállomás összeköttető vezetőjeként dolgozom, hardver- és rendszerhiba-elhárítással foglalkozunk.

Az emberek ámulnak a munkámon, de valójában olyan az életem, mint bárki másé. Iskolába hordom a fiamat, és hétvégenként kertészkedem. Még akkor is nagyon szerencsének érzem magam, ha soha többé nem hagyhatom a Földet űrhajósként.

Írásunk a The Sun, Fabuluos Magazine, 2013. június cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.