Cirkuszt, bevásárlást!


Póda Erzsébet  2004.3.24. 22:08

Az élet evés-ivással, huncutkodással, esetleg színi előadásokkal való fűszerezése talán már a múlté lenne?

Az élet élvezetének tudománya még az ősidőkből maradt ránk. Az ókor embere a munka, a szenátus előtti megterhelő szónoklatok vagy a háborúzás után vidám lakomázással, borivással, zenével, tánccal, cirkusszal vagy pajzánkodással jutalmazta magát.

A középkorban pedig a hadjáratoktól, lovagi élettől vagy a romantika szenvedélyétől megfáradt ifjak és kevésbé ifjak vigadoztak elődjeikhez kísértetiesen hasonló módon. A boldog békeidőkben, a hangulatos kiskocsmákban múlatta szabadidejét a kor átlagembere, hogy a halk és kellemes muzsikaszó mellett, egy csinos hölgy társaságában élvezze a vendéglő konyháját s borospincéjét.

Manapság az élet élvezete javarészt a fogyasztásra korlátózódik. A szuper- és hipermarketek gomba módra szaporodnak. Minden kisváros szélén vagy közepén ott terpeszkedik egy-egy gigantikus bevásárlóközpont. Mindeközben nem épülnek színházak, koncerttermek, sőt iskolák és óvodák is egyre ritkábban. Mintha az embernek semmi másra nem lenne szüksége, csak egy bevásárlókocsira és végeláthatatlan, különböző áruktól roskadozó polcokra. A fárasztó munka után jöhet a megérdemelt pihenés: a megkeresett pénz „ésszerű” elköltése a neonfényben ragyogó shoppingcenterben. Szó nem érheti a ház elejét, hiszen az óriási üzletközpontokban minden ott van, aminek ott kell lennie: étterem és kávézó, hangos zeneszó, vetítőtermek. Egyik kezünkben a bevásárlószatyorral, másikban a pattogatott kukoricával meg a kólával megyünk a moziba be. Egy helyen hódolhatunk a kulináris és kulturális élvezeteknek. Jól ki van ez találva! A modernkor, a harmadik évezred arénái mágnesként vonzzák az emberek tízezreit.

Cirkuszt, vásárlást – ez az új szlogen!

Egyre gyakoribb, hogy a pszichológusokat depresszióra, stresszre, megromlott családi kapcsolatokra, állandó feszültségre panaszkodva keresik fel a páciensek. A kliensek egybehangzóan állítják: már semminek se tudnak örülni, boldogtalannak érzik magukat. A vizsgált esetek közös vonása, hogy ezek az emberek egészségtelenül függő viszonyba kerültek: pénz- és árufüggővé, helyesebben bevásárlásfüggővé váltak. Felbomlott az egyensúly: az ő életükben a pénz és a tulajdonszerzés vált meghatározóvá, minden egyéb érték a háttérbe szorult, vagy teljesen megszűnt. Egy amerikai felmérés megrázó eredményeket hozott a napvilágra. Az átlagos amerikai házaspár naponta csupán tizenkét percet beszél egymással. Az átlagszülő pedig hetente mindössze negyvenpercnyi időt fordít a gyerekére – miközben ugyanennyi idő alatt hat órát tölt bevásárlással!

Egy szakember szerint az ember először „csak” boldogságra vágyik. Sokan azonban nem tudatosítják, hogy a boldogságot önmagukban kell keresni. Persze könnyebb engedni a külső csábításoknak, amelyek ott csillognak feltűnően minden utcasarkon. Az ember reménykedve öli pénzét az áhított áruba, de a kielégülés érzése csak néhány óráig tart. A csalódás mind mélyebb, ezért állandóan új és újabb bevásárló körútra indul. Belső ürességét új áruval próbálja kitölteni, a dolog viszont nem így, azazhogy épp így nem működik. Az ember csapdába kerül, a külsőségek csapdájába.

A vásárlási láznak, vagyis az életstílus (helytelen) megváltozásának kisebb-nagyobb mértékben máris érezhetőek a negatív következményei. A szakemberek aggódnak: a pszichológusok az emberekért, akik frusztrálttá válnak, és mivel nem ismerik a nélkülözést, kiveszik belőlük az együttérzés képessége. Minél gazdagabb lesz a környezetük, minél több megvehető tárggyal barikádozzák körbe magukat, annál szegényebb lesz a belső világuk! Az ökológusok a bolygónk miatt. Néhányan közülük azt állítják, ha a Földön minden ember úgy élne, mint a fogyasztói társadalom állampolgárai, pár év múlva a bolygónk elpusztulna. Hiszen nem teszünk mást, mint termelünk, vásárolunk és szemetelünk – környezetet szennyezünk, és megint csak környezetet szennyezünk. Úgy élünk, mintha mi lennénk a Földön az utolsó generáció. A jólét, az emberek látszólagos gazdagsága pedig nem más, mint pazarlás.

Hiszen nincs szükségünk ruhákkal degeszre tömött szekrényekre, élelmiszerektől roskadozó hűtőkre, ezerféle piperecikkre, és még sorolhatnánk. Mert az anyagi jólét nem szavatolja a boldog és tartalmas életet. Ha sivárnak és üresnek érezzük magunkat, ne nyúljunk rögtön a bugyellárisunkhoz vagy a bankkártyánkhoz! Vigyünk egy kis kreativitást az életünkbe, fedezzük fel újra a természetet, hagyjuk, hogy simogasson a szél, a napsütés, a friss levegő, a víz, s meglátjuk, csodák fognak történni velünk! A pénztárcánk vastagabb marad, több időnk lesz, nyugodtabbnak érezzük magunkat és tudatosul bennünk, hogy az élet mennyi örömöt nyújt nekünk.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24