Egy szép lány


Bernád Emese  2005.6.16. 6:54

Nem tudom, ki hogyan vélekedik az efféle dolgokról, de én nem igazán díjazom a szépségversenyeket…

De kezdjük az elején! Van egy elítélendő rossz szokásom: imádok evés közben újságot olvasni. Vagy olvasás közben enni. Mindez attól függ, mennyire érdekes az újság. Ám múltkoriban majdnem ráfizettem erre a gyengémre. Éppen az evés közbeni olvasást (bár inkább csak újságlapozgatás volt, ugyanis eléggé pocsék újságot sikerült kerítenem) műveltem, amikor torkomon akadt a kiflivég.

Az egyik oldalon a lap által szervezett szépségválasztás résztvevői (báj)mosolyogtak az olvasókra, akik között megdöbbenve fedeztem fel egy régi ismerős fényképét. A lánnyal, nevezzük Icának, először a régi munkahelyemen (egy női magazin szerkesztőségében) találkoztam, amikor részt vett az ottani szépségversenyen. Ennek már körülbelül hat éve.

Nem tudom, ki hogyan vélekedik az efféle dolgokról, de én nem igazán díjazom a szépségversenyeket. Öntudatlanul is összevetem egy, még a nyolcvanas években látott lóvásárral, és nem tudom elhessegetni azt a (rém)gondolatot, hogy a kettő alapvetően egy tőből rügyezik. A vevők végigmustrálják a lovak és a lányok sörényét, lábát és farát, majd kiválasztják a nekik leginkább tetszőt.

Na, de térjünk vissza a mi Icánkhoz! Aki hat évvel ezelőtt még egy butuska, hamvas tizenhat éves csitri lány volt, és akinek az otthoniak meg a barátnők bebeszélték, hogy szép. Megesik, hogy a lányok újságnézegetés közben ócsárolják az abban szereplő modelleket, miközben jószívűen nyalnak egyet barátnőjük egóján. „Nézd már, micsoda orra, feneke, melle van! Csupa rondaság, melletted labdába sem rúghatnának! Nem is értem, hogy te miért nem indulsz egy ilyen versenyen? Magasan rávernél az egész mezőnyre!” – hangzanak a dicsérő szólamok. Mígnem egy szép napon a körülrajongott lány elhiszi, hogy neki van keresnivalója a világot jelentő kifutón.

A baj csak az, hogy amíg egy 16 éves tapasztalatlan lánynak még megbocsátható az ilyen jellegű ábrándozás, addig ugyanez egy 22 éves lánynál/nőnél már eléggé visszatetsző. Rendben van, magamévá teszem azt a tényt, hogy a mi Icánk szép, uram bocsá´, gyönyörű. De ha levonom az elmúlt hat év mérlegét, akkor egy nagy nullát kapok. Ica ugyanis az elmúlt hat évben minden lehetséges szépségversenyre benevezett, talán az elődöntőkig is eljutott, de nyerni egyszer sem nyert. Sőt, fel sem figyelt rá senki, aki számít a szakmában. Szomorú, hogy hat év sem volt elég ahhoz a felismeréshez, hogy neki nincs ott semmi keresnivalója! Hogy talán kezdhetne valami értelmesebbet is az életével…

Múlt őszön, amikor váratlanul összefutottam vele, kávéra invitált. Órákig beszélt az egyes versenyekről, fényképeket mutogatott, hol melyik „sztárral” fényképezték le. Azt viszont csak marginálisan érintette, hogy az érettségije mellé szerzett még egy szakképesítést, ráadásul munkája mellett esti egyetemre is jár. Pedagógiát tanul, mert „a mai világban nem árt, ha van az embernek egy diplomája is” – mondta. „Aztán majd meglátjuk” – sóhajtotta, majd tekintetével reménykedve végigsimogatta az asztalt elborító fényképeket.
Ica, fel kellene végre ébredni!!!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    1


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    2


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16