Érezd jól magad!


Faar Ida  2013.1.14. 4:38

Vitathatatlanul tél van – és még az is lesz egy jó darabig.

A hideg, a köd, a hó, a borongós idő, a napsütés hiánya mindenki közérzetére rányomja a bélyegét. Már ha hagyjuk, hogy elrontsa a kedvünket a zimankó, hiszen mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy megtartsuk jókedvünket, vagy helyreállítsuk megrokkant közérzetünket. Hogyan?

Íme, néhány üdítő tipp:

Kapcsolódjon ki! Legalább hetente egyszer engedje meg magának, hogy félretolva a gondokat, csak olyasmivel foglalkozzon, ami boldoggá teszi. Mozi, színház, céltalan csámborgás a városban, koncert, vagy egy könyvtár csendes olvasóterme... Mindegy, hol és mit csinál, a lényeg, hogy lépjen ki a megszokott ritmusból!

Aludjon eleget! Ez az egyetlen biztos módja annak, hogy szervezete regenerálódni tudjon. Akár (ha a körülményei megengedik) napközben is lopjon magának 20 percet egy kis szunyókálásra.

Mozogjon eleget! Főként az ülőmunkát végzőknek létfontosságú e szabály betartása, de másoknak sem árt meg. Sétáljon, biciklizzen, tornázzon a friss levegőn legalább napi fél órát (ez természetesen pluszban, a napi megszokott teendők mellett értendő). Erősödnek az izmai, ízületei, ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben, javul a szervek oxigén-ellátása, oldódik a feszültség, javul a közérzet.

Étkezzen változatosan! Ilyenkor a hidegben a szervezet szinte kívánja a nehezebb, melegítő ételeket, amelyek kalóriadúsak, és magasabb energia-bevitelt biztosítanak. Aki most fog szigorú diétába – rosszul teszi, hiszen szabad utat enged a kórokozóknak, mert a fogyókúra miatt meggyengült immunrendszer védtelenebb velük szemben. Ne számolgassa megszállottan a kalóriákat, csak arra ügyeljen, hogy olyan ételek kerüljenek a tányérjára, amelyek vitamin- és ásványianyag-tartalma magas. Zöldségek, gyümölcsök, aszalványok, tejtermékek, húsok, olajos magvak, gabonafélék képezzék étkezése alapját – minél változatosabb összetételben.

Nevessen minél többször! A nevetés javítja az általános egészségi állapotot, jó közérzetet biztosít, erősíti az immunrendszert, ellenállóvá teszi a szervezetet a kórokozók támadásaival szemben, csökkenti a stressz okozta feszültséget, csillapítja a fájdalmat.

Sírjon! Ne fojtsa magába a feszültséget! Ha kikívánkozik, engedje szabadjára az érzéseket! Aki folyamatosan megpróbálja elnyomni, megbetegíti önmagát. Sírja ki a bánatát – megkönnyebbül.

Avassa be szeretteit! Azaz, mondja el mitől fél, miért aggódik folyamatosan. Nem kell a mártírt játszania, attól nem fog gyengébbnek tűnni a szemükben, ha őszintén bevallja érzéseit.

Törődjön magával! Vegyen lazító forró fürdőt, menjen el kozmetikushoz, fodrászhoz, masszőrhöz. Ne legyen lelkiismeret-furdalása: igenis megérdemel egy kis wellness-kúrát a hajtós napok után.

Alakítsa át a lakását! Soha nem árt a változatosság – tegyen fel új függönyöket, terítőket, helyezze át a bútorokat, használjon vidám kiegészítőket, vásároljon virágzó növényeket!

Használjon a közérzetet pozitívan befolyásoló színeket és illatokat! A sárga szín vidámságot biztosít, a piros energiával tölti fel, a kék nyugtatóan hat. Az illatok közül a fahéj, a menta, a citromfű, a levendula javítja a közérzetét.

Keressen új kihívásokat! Van egy régen dédelgetett álma? Vágyik valami új készség elsajátítására? Éppen itt az ideje, hogy belevágjon. Képezze magát, tanuljon meg új ismereteket, tűzzön ki új célokat!

Higgyen! Higgyen abban, hogy minden a legjobban alakul az életében, és a mostani letargia csak átmeneti zavar.

Segítsen másokon! Rendkívüli erőt ad, ha az ember félretolva saját önzését, elfeledve saját testi-lelki kínjait képes másokon segíteni.

Szeressen, és hagyja, hogy szeressék! Töltsön minél több időt a szeretteivel – hiszen minden nélkülük eltöltött pillanat pótolhatatlan és vissza nem hozható. Beszélgessenek, szervezzenek közös programokat, figyeljenek egymásra.

Járjon társaságba! Ha mindig otthon, a négy fal magányában gubbaszt, és a saját kínjain rugóznak a gondolatai, könnyen elhatalmasodhat önön a depresszió. Mozduljon ki – legyen részese az életnek, ismerősei, barátai mindennapjainak!

Legyen őszinte és becsületes! Minden egyes füllentés lelkiismeret-furdalást okoz, ami megmérgezi a mindennapokat. Ha nehezebb is az őszinteség, mégis simább utat járhat be, mint kisebb vagy nagyobb csúsztatásokkal. Arról nem is beszélve, hogy nincs megalázóbb érzés, mint amikor valakinek lelepleződik a hazugsága. Kerülje el az ilyen helyzeteket és boldogabbak lesznek a napjai!


(Illusztrációs felvétel Bereczki Gabriella fotoblogjáról)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2024.7.19.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2024.6.18.   


Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.