Érezd jól magad!


Faar Ida  2013.1.14. 4:38

Vitathatatlanul tél van – és még az is lesz egy jó darabig.

A hideg, a köd, a hó, a borongós idő, a napsütés hiánya mindenki közérzetére rányomja a bélyegét. Már ha hagyjuk, hogy elrontsa a kedvünket a zimankó, hiszen mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy megtartsuk jókedvünket, vagy helyreállítsuk megrokkant közérzetünket. Hogyan?

Íme, néhány üdítő tipp:

Kapcsolódjon ki! Legalább hetente egyszer engedje meg magának, hogy félretolva a gondokat, csak olyasmivel foglalkozzon, ami boldoggá teszi. Mozi, színház, céltalan csámborgás a városban, koncert, vagy egy könyvtár csendes olvasóterme... Mindegy, hol és mit csinál, a lényeg, hogy lépjen ki a megszokott ritmusból!

Aludjon eleget! Ez az egyetlen biztos módja annak, hogy szervezete regenerálódni tudjon. Akár (ha a körülményei megengedik) napközben is lopjon magának 20 percet egy kis szunyókálásra.

Mozogjon eleget! Főként az ülőmunkát végzőknek létfontosságú e szabály betartása, de másoknak sem árt meg. Sétáljon, biciklizzen, tornázzon a friss levegőn legalább napi fél órát (ez természetesen pluszban, a napi megszokott teendők mellett értendő). Erősödnek az izmai, ízületei, ellenállóbbá válik a fertőzésekkel szemben, javul a szervek oxigén-ellátása, oldódik a feszültség, javul a közérzet.

Étkezzen változatosan! Ilyenkor a hidegben a szervezet szinte kívánja a nehezebb, melegítő ételeket, amelyek kalóriadúsak, és magasabb energia-bevitelt biztosítanak. Aki most fog szigorú diétába – rosszul teszi, hiszen szabad utat enged a kórokozóknak, mert a fogyókúra miatt meggyengült immunrendszer védtelenebb velük szemben. Ne számolgassa megszállottan a kalóriákat, csak arra ügyeljen, hogy olyan ételek kerüljenek a tányérjára, amelyek vitamin- és ásványianyag-tartalma magas. Zöldségek, gyümölcsök, aszalványok, tejtermékek, húsok, olajos magvak, gabonafélék képezzék étkezése alapját – minél változatosabb összetételben.

Nevessen minél többször! A nevetés javítja az általános egészségi állapotot, jó közérzetet biztosít, erősíti az immunrendszert, ellenállóvá teszi a szervezetet a kórokozók támadásaival szemben, csökkenti a stressz okozta feszültséget, csillapítja a fájdalmat.

Sírjon! Ne fojtsa magába a feszültséget! Ha kikívánkozik, engedje szabadjára az érzéseket! Aki folyamatosan megpróbálja elnyomni, megbetegíti önmagát. Sírja ki a bánatát – megkönnyebbül.

Avassa be szeretteit! Azaz, mondja el mitől fél, miért aggódik folyamatosan. Nem kell a mártírt játszania, attól nem fog gyengébbnek tűnni a szemükben, ha őszintén bevallja érzéseit.

Törődjön magával! Vegyen lazító forró fürdőt, menjen el kozmetikushoz, fodrászhoz, masszőrhöz. Ne legyen lelkiismeret-furdalása: igenis megérdemel egy kis wellness-kúrát a hajtós napok után.

Alakítsa át a lakását! Soha nem árt a változatosság – tegyen fel új függönyöket, terítőket, helyezze át a bútorokat, használjon vidám kiegészítőket, vásároljon virágzó növényeket!

Használjon a közérzetet pozitívan befolyásoló színeket és illatokat! A sárga szín vidámságot biztosít, a piros energiával tölti fel, a kék nyugtatóan hat. Az illatok közül a fahéj, a menta, a citromfű, a levendula javítja a közérzetét.

Keressen új kihívásokat! Van egy régen dédelgetett álma? Vágyik valami új készség elsajátítására? Éppen itt az ideje, hogy belevágjon. Képezze magát, tanuljon meg új ismereteket, tűzzön ki új célokat!

Higgyen! Higgyen abban, hogy minden a legjobban alakul az életében, és a mostani letargia csak átmeneti zavar.

Segítsen másokon! Rendkívüli erőt ad, ha az ember félretolva saját önzését, elfeledve saját testi-lelki kínjait képes másokon segíteni.

Szeressen, és hagyja, hogy szeressék! Töltsön minél több időt a szeretteivel – hiszen minden nélkülük eltöltött pillanat pótolhatatlan és vissza nem hozható. Beszélgessenek, szervezzenek közös programokat, figyeljenek egymásra.

Járjon társaságba! Ha mindig otthon, a négy fal magányában gubbaszt, és a saját kínjain rugóznak a gondolatai, könnyen elhatalmasodhat önön a depresszió. Mozduljon ki – legyen részese az életnek, ismerősei, barátai mindennapjainak!

Legyen őszinte és becsületes! Minden egyes füllentés lelkiismeret-furdalást okoz, ami megmérgezi a mindennapokat. Ha nehezebb is az őszinteség, mégis simább utat járhat be, mint kisebb vagy nagyobb csúsztatásokkal. Arról nem is beszélve, hogy nincs megalázóbb érzés, mint amikor valakinek lelepleződik a hazugsága. Kerülje el az ilyen helyzeteket és boldogabbak lesznek a napjai!


(Illusztrációs felvétel Bereczki Gabriella fotoblogjáról)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    45


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24