Felejthetetlen lánybúcsú


Huszár Ágnes  2017.2.15. 1:02

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

Az emberi élet egyik legnagyobb fordulópontja a házasságkötés. Az esküvő és a lakodalom milyensége fokozatosan változott az évszázadok során. Hogy hol, milyen körülmények között, mekkora ünnepséggel kezdődött az ifjú pár közös élete, a régebbi időkben nagyban függött a szülők akaratától, a család anyagi helyzetétől és a helyi társadalmi szokásoktól.


A népi kultúra eltűnésével a modern korban minden a házasulandó fiatalok kívánságaitól függ. Manapság a menyasszony és vőlegény a helyi hagyományt és a családtagok kéréseit annyira veszi figyelembe, amennyire számukra az tetszetős. Az esküvői meghívók megtervezésétől kezdve, a helyszín, a zenekar, a fotós és a lakodalmi ételek kiválasztásán át, az ünneplés módjának meghatározásáig az egyediségre törekszenek. A szórakoztató ipar nagy része kínál különböző lehetőségeket az önfeledt ünneplésre és bulizásra. A legkülönfélébb esküvők és lagzik szerveződnek profi rendezvényszervezők bevonásával akár egy éven át, hogy a násznép és az ifjú pár jól érezze magát azon a bizonyos nagy napon. Ami pedig az ötletek megvalósítását illeti, határ a csillagos ég – csak rendelkezésre álljon egy extra nagy bőrönd, tele zöldhasúkkal.

A mai menyasszonyok számára kijár a lánybúcsú is, és nem a hagyományos menyasszony-búcsúztatás. (Habár a hagyományos, vőfély által vezetett lakodalomban az is jelen van, sőt létezik lánybúcsúztató gyertyástánc is.) Hanem a menyasszonyt kényeztető, bulizós, ajándékozós alkalom, amit a lány a barátnőivel élvez. A modern lánybúcsú apropója, hogy a menyasszony utoljára érezheti magát jól „szabad” nőként a barátnőivel. A szabad jelző ebben az esetben inkább szabadosságot takar. Hiszen a lánybúcsúk része lehet olyan játék vagy alkalom, amikor a menyasszony megmutathatja vagányságát az alkoholfogyasztás és pasizás terén.


Persze a lánybúcsúk nem minden esetben jelentenek őrületes bulizást. Vannak, akik inkább egy kényeztető wellness hétvégére, vagy beszélgetős, kávézós találkozóra, kulturális rendezvényen való közös részvételre vágynak. Ha pedig a menyasszony lánytestvére vagy legjobb barátnője szervezi a lánybúcsút, akkor talán nem foghat mellé a meglepetés-buli szervezésekor. Az sem általános, hogy ez az alkalom teljes mértékben meglepetés a menyasszony számára. Hiszen a szervező megkérdezheti az ünnepeltet, mire vágyik, kit szeretne meghívni, hova menjen a társaság, mi az, amihez egyáltalán nincs kedve.

A lánybúcsút az esküvő előtt pár héttel szokták megszervezni. Általában egy időben a vőlegény legénybúcsújával. A lányok és fiúk társasága külön-külön ünnepli a menyasszonyt és vőlegényt. Az is előfordulhat, hogy a két buli összefonódik az est folyamán. Az sem ritka, hogy a lány- és legénybúcsú hangulatát és képeit a násznép is megnézheti a lakodalom folyamán levetített videók segítségével. Így kapva betekintést az ifjú házasok egymás nélküli, utolsó „szabad” bulijába.

A világhálón számos partyszervező cég kínálja fel szolgálatait, de egy kis leleményességgel a menyasszony barátnői is összehozhatják önerőből ezt a programot. Miután kiderül, hogy a menyasszony mit szeretne a lánybúcsún, érdemes forgatókönyvet írni a nap menetéről, a szervezési feladatokat pedig szétosztani egymás közt, hogy minden barátnő hozzájáruljon a jó hangulat előkészítéséhez. Hasznos időben tájékozódni a szolgáltatások árairól is, hogy a legkedvezőbben tudjanak dönteni a barátnők, és ésszerű keretek között maradjon a lánybúcsú összköltsége. A kiadások jegyzetelése, a számlák megtartása pedig azért jó ötlet, mert arányosan el lehet osztani a lánybúcsú árát a szervezők között.


Mivel a meglepetés, a jókedv, az örömszerzés a cél, érdemes megbeszélni, összeírni, kik a meghívottak, akiknek örülne a menyasszony. Ki milyen vicces ajándékkal készül, ami tetszene az arának. És mi az, ami teljes mértékben elkerülendő eshetőség a bulizás során, mivel egyáltalán nem tetszene az ünnepeltnek. Az előkészületek során természetesen a megfelelő időpont, helyszín(ek) kiválasztása az alapfeladat, amiről a vendégeket (beleértve a menyasszonyt is) vicces meghívóban értesítheti a főszervező. Ezen célszerű feltüntetni a tervezett programokat is.

A lánybúcsú kezdésekor az általában vicces ajándékok átadásával megalapozható a hangulat. Ezek lehetnek a női test szépségét hangsúlyozó ruhadarabok, apró ékszerek, vicces kiegészítők, szerelmi témájú vagy receptes könyvek, a házasságra vonatkozó jótanácsok, a háziasszonyszerephez kapcsolódó tárgyak, emlékkönyv, vicces formájú és feliratú torta, bögre, póló, vagy persely, ékszertartó, az esküvői autó után köthető dobozok, Just Married rendszám, a vőlegénynél beváltható Love Zseton (pl. „Csókolj meg!” felirattal). Az ajándék egyediségét hangsúlyozza a saját készítésű tárgy: filmsztárokkal teli album, a nászútra elvihető „Ne zavarjanak!” tábla. Esküvői album a fiatal párról készült fotóknak, emlékeknek, esküvői újság, amiben minden rovat és hír a menyasszonyra és vőlegényre vonatkozik. Vicces szövegű kimaradási engedély a menyasszony számára. Az ajándékok átadását pedig saját maguk által írt, humoros verssel is kísérhetik a barátnők.


A jó hangulatot emelheti, ha az ünnepelt mivoltát egy fejdísz vagy pólófelirat mások számára is egyértelművé teszi. Ez jól jöhet akkor is, ha a barátnők vicces feladatokat végeztetnek el az arával a buli helyszínén, az utcán, a piacon vagy vásárban. Számos ötletet lehet találni a világhálón, de ebben az esetben is a legjobb a személyre szabott, egyedi feladat kitalálása. Ezt persze nem muszáj nyilvánosan véghezvinni, ha a menyasszony nem szeretné. Mivel a lánybúcsú célja az, hogy az ara jól érezze magát, minden olyan meglepetéstől tartózkodni kell, ami nem tetszene neki, illetve rossz hatással lenne az ifjú pár kapcsolatára. (Pl. ha a vőlegény féltékeny típus, akkor nem célszerű egy vetkőzős-táncos fiút rendelni a buliba.) Persze a barátnők nem dönthetnek a menyasszony helyett, de odafigyelhetnek rá, hogy az ünneplés során mértékkel fogyasszon alkoholt. Hiszen a jókedv a cél, nem a részegség. Egy rosszul sikeredett buli keserű emlékeket is szülhet, szégyenérzetet is okozhat, ha a leendő férj számára kiderülnek a lánybúcsú részletei.

A bulin készült fotókat, videókat nem szükséges azonnal megosztani a nyilvánossággal. Könnyen megbánhatja az ember, ha néhány nap múlva olyan képpel szembesül a közösségi hálón, ami nem előnyös a számára. A képen szereplő barátnők beleegyezését is jó kikérni, nehogy megsértődjenek egy-egy számukra előnytelen kép megosztása miatt. A meglepetések egyike lehet egy közös fotózkodás megszervezése. Amikor is a lánycsapat egy profi fotóstúdióban, értő szakember segítségével (akár jelmezekbe, különlegesen szép ruhákba bújva) örökíti meg a jó hangulatot.

A mai lánybúcsúk lényege a közösen, vidáman eltöltött idő. Amikor az ünnepeltet a kedvenc tárgyaival lepik meg a barátnői, és olyan programot szerveznek neki, amely során a menyasszony feltöltődik, jól érzi magát. Ha pedig igazán jól sikerül az alkalom, akkor (a lakodalom mellett) életre szóló emlék marad az ifiasszony számára.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2