Felejthetetlen lánybúcsú


Huszár Ágnes  2017.2.15. 1:02

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

Az emberi élet egyik legnagyobb fordulópontja a házasságkötés. Az esküvő és a lakodalom milyensége fokozatosan változott az évszázadok során. Hogy hol, milyen körülmények között, mekkora ünnepséggel kezdődött az ifjú pár közös élete, a régebbi időkben nagyban függött a szülők akaratától, a család anyagi helyzetétől és a helyi társadalmi szokásoktól.


A népi kultúra eltűnésével a modern korban minden a házasulandó fiatalok kívánságaitól függ. Manapság a menyasszony és vőlegény a helyi hagyományt és a családtagok kéréseit annyira veszi figyelembe, amennyire számukra az tetszetős. Az esküvői meghívók megtervezésétől kezdve, a helyszín, a zenekar, a fotós és a lakodalmi ételek kiválasztásán át, az ünneplés módjának meghatározásáig az egyediségre törekszenek. A szórakoztató ipar nagy része kínál különböző lehetőségeket az önfeledt ünneplésre és bulizásra. A legkülönfélébb esküvők és lagzik szerveződnek profi rendezvényszervezők bevonásával akár egy éven át, hogy a násznép és az ifjú pár jól érezze magát azon a bizonyos nagy napon. Ami pedig az ötletek megvalósítását illeti, határ a csillagos ég – csak rendelkezésre álljon egy extra nagy bőrönd, tele zöldhasúkkal.

A mai menyasszonyok számára kijár a lánybúcsú is, és nem a hagyományos menyasszony-búcsúztatás. (Habár a hagyományos, vőfély által vezetett lakodalomban az is jelen van, sőt létezik lánybúcsúztató gyertyástánc is.) Hanem a menyasszonyt kényeztető, bulizós, ajándékozós alkalom, amit a lány a barátnőivel élvez. A modern lánybúcsú apropója, hogy a menyasszony utoljára érezheti magát jól „szabad” nőként a barátnőivel. A szabad jelző ebben az esetben inkább szabadosságot takar. Hiszen a lánybúcsúk része lehet olyan játék vagy alkalom, amikor a menyasszony megmutathatja vagányságát az alkoholfogyasztás és pasizás terén.


Persze a lánybúcsúk nem minden esetben jelentenek őrületes bulizást. Vannak, akik inkább egy kényeztető wellness hétvégére, vagy beszélgetős, kávézós találkozóra, kulturális rendezvényen való közös részvételre vágynak. Ha pedig a menyasszony lánytestvére vagy legjobb barátnője szervezi a lánybúcsút, akkor talán nem foghat mellé a meglepetés-buli szervezésekor. Az sem általános, hogy ez az alkalom teljes mértékben meglepetés a menyasszony számára. Hiszen a szervező megkérdezheti az ünnepeltet, mire vágyik, kit szeretne meghívni, hova menjen a társaság, mi az, amihez egyáltalán nincs kedve.

A lánybúcsút az esküvő előtt pár héttel szokták megszervezni. Általában egy időben a vőlegény legénybúcsújával. A lányok és fiúk társasága külön-külön ünnepli a menyasszonyt és vőlegényt. Az is előfordulhat, hogy a két buli összefonódik az est folyamán. Az sem ritka, hogy a lány- és legénybúcsú hangulatát és képeit a násznép is megnézheti a lakodalom folyamán levetített videók segítségével. Így kapva betekintést az ifjú házasok egymás nélküli, utolsó „szabad” bulijába.

A világhálón számos partyszervező cég kínálja fel szolgálatait, de egy kis leleményességgel a menyasszony barátnői is összehozhatják önerőből ezt a programot. Miután kiderül, hogy a menyasszony mit szeretne a lánybúcsún, érdemes forgatókönyvet írni a nap menetéről, a szervezési feladatokat pedig szétosztani egymás közt, hogy minden barátnő hozzájáruljon a jó hangulat előkészítéséhez. Hasznos időben tájékozódni a szolgáltatások árairól is, hogy a legkedvezőbben tudjanak dönteni a barátnők, és ésszerű keretek között maradjon a lánybúcsú összköltsége. A kiadások jegyzetelése, a számlák megtartása pedig azért jó ötlet, mert arányosan el lehet osztani a lánybúcsú árát a szervezők között.


Mivel a meglepetés, a jókedv, az örömszerzés a cél, érdemes megbeszélni, összeírni, kik a meghívottak, akiknek örülne a menyasszony. Ki milyen vicces ajándékkal készül, ami tetszene az arának. És mi az, ami teljes mértékben elkerülendő eshetőség a bulizás során, mivel egyáltalán nem tetszene az ünnepeltnek. Az előkészületek során természetesen a megfelelő időpont, helyszín(ek) kiválasztása az alapfeladat, amiről a vendégeket (beleértve a menyasszonyt is) vicces meghívóban értesítheti a főszervező. Ezen célszerű feltüntetni a tervezett programokat is.

A lánybúcsú kezdésekor az általában vicces ajándékok átadásával megalapozható a hangulat. Ezek lehetnek a női test szépségét hangsúlyozó ruhadarabok, apró ékszerek, vicces kiegészítők, szerelmi témájú vagy receptes könyvek, a házasságra vonatkozó jótanácsok, a háziasszonyszerephez kapcsolódó tárgyak, emlékkönyv, vicces formájú és feliratú torta, bögre, póló, vagy persely, ékszertartó, az esküvői autó után köthető dobozok, Just Married rendszám, a vőlegénynél beváltható Love Zseton (pl. „Csókolj meg!” felirattal). Az ajándék egyediségét hangsúlyozza a saját készítésű tárgy: filmsztárokkal teli album, a nászútra elvihető „Ne zavarjanak!” tábla. Esküvői album a fiatal párról készült fotóknak, emlékeknek, esküvői újság, amiben minden rovat és hír a menyasszonyra és vőlegényre vonatkozik. Vicces szövegű kimaradási engedély a menyasszony számára. Az ajándékok átadását pedig saját maguk által írt, humoros verssel is kísérhetik a barátnők.


A jó hangulatot emelheti, ha az ünnepelt mivoltát egy fejdísz vagy pólófelirat mások számára is egyértelművé teszi. Ez jól jöhet akkor is, ha a barátnők vicces feladatokat végeztetnek el az arával a buli helyszínén, az utcán, a piacon vagy vásárban. Számos ötletet lehet találni a világhálón, de ebben az esetben is a legjobb a személyre szabott, egyedi feladat kitalálása. Ezt persze nem muszáj nyilvánosan véghezvinni, ha a menyasszony nem szeretné. Mivel a lánybúcsú célja az, hogy az ara jól érezze magát, minden olyan meglepetéstől tartózkodni kell, ami nem tetszene neki, illetve rossz hatással lenne az ifjú pár kapcsolatára. (Pl. ha a vőlegény féltékeny típus, akkor nem célszerű egy vetkőzős-táncos fiút rendelni a buliba.) Persze a barátnők nem dönthetnek a menyasszony helyett, de odafigyelhetnek rá, hogy az ünneplés során mértékkel fogyasszon alkoholt. Hiszen a jókedv a cél, nem a részegség. Egy rosszul sikeredett buli keserű emlékeket is szülhet, szégyenérzetet is okozhat, ha a leendő férj számára kiderülnek a lánybúcsú részletei.

A bulin készült fotókat, videókat nem szükséges azonnal megosztani a nyilvánossággal. Könnyen megbánhatja az ember, ha néhány nap múlva olyan képpel szembesül a közösségi hálón, ami nem előnyös a számára. A képen szereplő barátnők beleegyezését is jó kikérni, nehogy megsértődjenek egy-egy számukra előnytelen kép megosztása miatt. A meglepetések egyike lehet egy közös fotózkodás megszervezése. Amikor is a lánycsapat egy profi fotóstúdióban, értő szakember segítségével (akár jelmezekbe, különlegesen szép ruhákba bújva) örökíti meg a jó hangulatot.

A mai lánybúcsúk lényege a közösen, vidáman eltöltött idő. Amikor az ünnepeltet a kedvenc tárgyaival lepik meg a barátnői, és olyan programot szerveznek neki, amely során a menyasszony feltöltődik, jól érzi magát. Ha pedig igazán jól sikerül az alkalom, akkor (a lakodalom mellett) életre szóló emlék marad az ifiasszony számára.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4