Felejthetetlen lánybúcsú


Huszár Ágnes  2017.2.15. 1:02

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

Az emberi élet egyik legnagyobb fordulópontja a házasságkötés. Az esküvő és a lakodalom milyensége fokozatosan változott az évszázadok során. Hogy hol, milyen körülmények között, mekkora ünnepséggel kezdődött az ifjú pár közös élete, a régebbi időkben nagyban függött a szülők akaratától, a család anyagi helyzetétől és a helyi társadalmi szokásoktól.


A népi kultúra eltűnésével a modern korban minden a házasulandó fiatalok kívánságaitól függ. Manapság a menyasszony és vőlegény a helyi hagyományt és a családtagok kéréseit annyira veszi figyelembe, amennyire számukra az tetszetős. Az esküvői meghívók megtervezésétől kezdve, a helyszín, a zenekar, a fotós és a lakodalmi ételek kiválasztásán át, az ünneplés módjának meghatározásáig az egyediségre törekszenek. A szórakoztató ipar nagy része kínál különböző lehetőségeket az önfeledt ünneplésre és bulizásra. A legkülönfélébb esküvők és lagzik szerveződnek profi rendezvényszervezők bevonásával akár egy éven át, hogy a násznép és az ifjú pár jól érezze magát azon a bizonyos nagy napon. Ami pedig az ötletek megvalósítását illeti, határ a csillagos ég – csak rendelkezésre álljon egy extra nagy bőrönd, tele zöldhasúkkal.

A mai menyasszonyok számára kijár a lánybúcsú is, és nem a hagyományos menyasszony-búcsúztatás. (Habár a hagyományos, vőfély által vezetett lakodalomban az is jelen van, sőt létezik lánybúcsúztató gyertyástánc is.) Hanem a menyasszonyt kényeztető, bulizós, ajándékozós alkalom, amit a lány a barátnőivel élvez. A modern lánybúcsú apropója, hogy a menyasszony utoljára érezheti magát jól „szabad” nőként a barátnőivel. A szabad jelző ebben az esetben inkább szabadosságot takar. Hiszen a lánybúcsúk része lehet olyan játék vagy alkalom, amikor a menyasszony megmutathatja vagányságát az alkoholfogyasztás és pasizás terén.


Persze a lánybúcsúk nem minden esetben jelentenek őrületes bulizást. Vannak, akik inkább egy kényeztető wellness hétvégére, vagy beszélgetős, kávézós találkozóra, kulturális rendezvényen való közös részvételre vágynak. Ha pedig a menyasszony lánytestvére vagy legjobb barátnője szervezi a lánybúcsút, akkor talán nem foghat mellé a meglepetés-buli szervezésekor. Az sem általános, hogy ez az alkalom teljes mértékben meglepetés a menyasszony számára. Hiszen a szervező megkérdezheti az ünnepeltet, mire vágyik, kit szeretne meghívni, hova menjen a társaság, mi az, amihez egyáltalán nincs kedve.

A lánybúcsút az esküvő előtt pár héttel szokták megszervezni. Általában egy időben a vőlegény legénybúcsújával. A lányok és fiúk társasága külön-külön ünnepli a menyasszonyt és vőlegényt. Az is előfordulhat, hogy a két buli összefonódik az est folyamán. Az sem ritka, hogy a lány- és legénybúcsú hangulatát és képeit a násznép is megnézheti a lakodalom folyamán levetített videók segítségével. Így kapva betekintést az ifjú házasok egymás nélküli, utolsó „szabad” bulijába.

A világhálón számos partyszervező cég kínálja fel szolgálatait, de egy kis leleményességgel a menyasszony barátnői is összehozhatják önerőből ezt a programot. Miután kiderül, hogy a menyasszony mit szeretne a lánybúcsún, érdemes forgatókönyvet írni a nap menetéről, a szervezési feladatokat pedig szétosztani egymás közt, hogy minden barátnő hozzájáruljon a jó hangulat előkészítéséhez. Hasznos időben tájékozódni a szolgáltatások árairól is, hogy a legkedvezőbben tudjanak dönteni a barátnők, és ésszerű keretek között maradjon a lánybúcsú összköltsége. A kiadások jegyzetelése, a számlák megtartása pedig azért jó ötlet, mert arányosan el lehet osztani a lánybúcsú árát a szervezők között.


Mivel a meglepetés, a jókedv, az örömszerzés a cél, érdemes megbeszélni, összeírni, kik a meghívottak, akiknek örülne a menyasszony. Ki milyen vicces ajándékkal készül, ami tetszene az arának. És mi az, ami teljes mértékben elkerülendő eshetőség a bulizás során, mivel egyáltalán nem tetszene az ünnepeltnek. Az előkészületek során természetesen a megfelelő időpont, helyszín(ek) kiválasztása az alapfeladat, amiről a vendégeket (beleértve a menyasszonyt is) vicces meghívóban értesítheti a főszervező. Ezen célszerű feltüntetni a tervezett programokat is.

A lánybúcsú kezdésekor az általában vicces ajándékok átadásával megalapozható a hangulat. Ezek lehetnek a női test szépségét hangsúlyozó ruhadarabok, apró ékszerek, vicces kiegészítők, szerelmi témájú vagy receptes könyvek, a házasságra vonatkozó jótanácsok, a háziasszonyszerephez kapcsolódó tárgyak, emlékkönyv, vicces formájú és feliratú torta, bögre, póló, vagy persely, ékszertartó, az esküvői autó után köthető dobozok, Just Married rendszám, a vőlegénynél beváltható Love Zseton (pl. „Csókolj meg!” felirattal). Az ajándék egyediségét hangsúlyozza a saját készítésű tárgy: filmsztárokkal teli album, a nászútra elvihető „Ne zavarjanak!” tábla. Esküvői album a fiatal párról készült fotóknak, emlékeknek, esküvői újság, amiben minden rovat és hír a menyasszonyra és vőlegényre vonatkozik. Vicces szövegű kimaradási engedély a menyasszony számára. Az ajándékok átadását pedig saját maguk által írt, humoros verssel is kísérhetik a barátnők.


A jó hangulatot emelheti, ha az ünnepelt mivoltát egy fejdísz vagy pólófelirat mások számára is egyértelművé teszi. Ez jól jöhet akkor is, ha a barátnők vicces feladatokat végeztetnek el az arával a buli helyszínén, az utcán, a piacon vagy vásárban. Számos ötletet lehet találni a világhálón, de ebben az esetben is a legjobb a személyre szabott, egyedi feladat kitalálása. Ezt persze nem muszáj nyilvánosan véghezvinni, ha a menyasszony nem szeretné. Mivel a lánybúcsú célja az, hogy az ara jól érezze magát, minden olyan meglepetéstől tartózkodni kell, ami nem tetszene neki, illetve rossz hatással lenne az ifjú pár kapcsolatára. (Pl. ha a vőlegény féltékeny típus, akkor nem célszerű egy vetkőzős-táncos fiút rendelni a buliba.) Persze a barátnők nem dönthetnek a menyasszony helyett, de odafigyelhetnek rá, hogy az ünneplés során mértékkel fogyasszon alkoholt. Hiszen a jókedv a cél, nem a részegség. Egy rosszul sikeredett buli keserű emlékeket is szülhet, szégyenérzetet is okozhat, ha a leendő férj számára kiderülnek a lánybúcsú részletei.

A bulin készült fotókat, videókat nem szükséges azonnal megosztani a nyilvánossággal. Könnyen megbánhatja az ember, ha néhány nap múlva olyan képpel szembesül a közösségi hálón, ami nem előnyös a számára. A képen szereplő barátnők beleegyezését is jó kikérni, nehogy megsértődjenek egy-egy számukra előnytelen kép megosztása miatt. A meglepetések egyike lehet egy közös fotózkodás megszervezése. Amikor is a lánycsapat egy profi fotóstúdióban, értő szakember segítségével (akár jelmezekbe, különlegesen szép ruhákba bújva) örökíti meg a jó hangulatot.

A mai lánybúcsúk lényege a közösen, vidáman eltöltött idő. Amikor az ünnepeltet a kedvenc tárgyaival lepik meg a barátnői, és olyan programot szerveznek neki, amely során a menyasszony feltöltődik, jól érzi magát. Ha pedig igazán jól sikerül az alkalom, akkor (a lakodalom mellett) életre szóló emlék marad az ifiasszony számára.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mosogatógép – gyorsan és egyszerűen

PR-cikk

Biztos sokan érezték már, hogy szélmalomharcot vívnak nap mint nap a mosogatással.

2024.3.5.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2024.2.19.   


Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2023.7.20.   


Kreatív meglepetések

PR-cikk

Mi a legjobb ajándék a párodnak? Mozgasd meg a fantáziád!

2023.2.3.   


A tökéletes ajándék

PR-cikk

Különleges ajándékot keresel egy különleges barátnak? Megtaláltad!

2023.1.31.   


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2023.1.15.    5


Különleges üveggyöngyök

PR-cikk

Törékeny eleganciát rejtenek magukban a sokszínű üveggyöngyök. Teremtsünk belőlük szépséget!

2022.10.19.   


Krízisek után

Faar Ida

Öt tipp, hogyan mássz ki a gödörből!

2022.10.17.    16


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.