Kedves sárkány anyósom


Bernád Emese  2006.11.20. 20:56

Elismerem és elfogadom a személyre szabott biológiai óra meglétét, de nem szabadna engedni, hogy egyre hangosabb ketyegése elnyomja a józan ész szavát.

Mert az embernek szüksége van társra, családra, de talán mégsem ártana egy kis józan mérlegelés. Nehogy aztán cseberből vederbe pottyanjunk!

Melinda barátnőm, elmondása szerint, keményen megszenvedett a boldogságért. Mármint azért a valamiért, amit ő a boldogság szó alatt ért. Elvégre ízlések és pofonok…! Sok-sok magányos év után, harminc fölött végre sikerült kifognia élete párját, akit ugyan csak másodkézből tudott megkaparintani -- de ki törődik ilyen kicsiségekkel?

Minden nagyon szépen indult: rekordgyorsasággal megtörtént a szerelembe esés, pár hónapos udvarlás után Melinda a férfiú házába költözött. Festés, új bútorok és ágyak (mert kinek lenne gusztusa befeküdni a volt feleség helyére?!).

Csakhogy Melinda egy fontos dolgot kihagyott a jövő tervezéséből: second-hand pasija mellé egy second-hand anyóst is örökölt. Aki a közös családi ház földszintjén lakott.

Kezdetben minden zökkenőmentesen ment, hiszen a két nő érdekei közösek voltak. Melinda jól bevált női szokás szerint kígyót-békát kiabált elődjére, segített jövendőbeli anyósának a volt meny szidalmazásában. Aki ugyebár rossz anya, mert amikor csak teheti, a gyereket az apjához passzolja – konstatálták egyhangúlag.

Megjegyzendő, hogy a szapult fiatalasszony egy üzletben dolgozik, így amikor ráesik a hétvégi műszak, más lehetősége nem lévén, volt férjére bízta a kicsit. Gondolta, a gyereknek az apánál lesz a legjobb dolga. Aki mellesleg elfoglaltságai miatt gyakran az anyjának vagy újdonsült barátnőjének passzolta tovább a kislányt. Intő jelek, amelyekre azonban a szerelmes (vagy inkább férjhezmenési vágya miatt eltökélt) Melinda nem vett észre.

A fiatalok hetirendje egyszerű volt. Hétfőtől péntekig munka, hétvégén aztán jöhetett a kikapcsolódás. Lévén a férjjelölt mániákus horgász és motorbolond, amikor ideje engedte, megpakolta az autót vagy a motort, és kapásra fel! Melinda élvezte az állandó csavargást, saját dolgait és hobbijait félretéve teljes gőzzel vetette bele magát a férfi kedvteléseibe.

Egy darabig rendben mentek a dolgok, csakhogy a várva-várt baba megszületésével egyszeriben minden megváltozott. Az apuka nem volt hajlandó feladni megszokott kedvteléseit, meg különben is: mit csináljon egy bőgő csecsemővel? Etetni meg pelenkázni az anya dolga – vallotta.

Az újdonsült anyuka nem maradt sokáig egyedül, a „kedves” anyós hathatós segítségnek bizonyult. Felrohant, ha sírt a gyerek, mert ő, aki három gyereket felnevelt, majd megmutatja, hogyan kell egy gyereket megnyugtatni! Rohant az esti fürdetésre, mert ő, aki három gyereket felnevelt, tudja, hogyan kell egy apró-cseprő csecsemőt megfürdetni! Ha meghallotta a babasírást, még hajnalok hajnalán is képes volt felviharzani az emeletre, mert tűrhetetlen, amit ezek a mai anyák elkövetnek. Bezzeg ő három gyerekkel is megbirkózott, nála nem fordult elő, hogy estétől estére bömbölés verje fel a házat! Egy tehetetlen nőszemély miatt az ő fiacskája nem tud pihenni!

És egyre gyakrabban fordult elő, hogy Melinda az anyósával osztotta meg a hitvesi ágyat, férjecskéje meg a mama pihe-puha ágyában aluszkálta ki fáradalmait. A „kedves mama” teljespályás letámadással nyomult előre, és módszerei ellen nem igazán lehetett védekezni. Elvégre ő volt birtokon belül! És támadásait egyedül kellett kivédeni, hiszen Melinda élete párja a halak között keresett menedéket. Őt hidegen hagyta a nők közötti fegyvervillogás, szeretett volna kimaradni az otthoni dolgokból.

<,I>„-- Miért kell mindenből ekkora ügyet csinálni?” – kérdezte, ha Melinda panaszkodni kezdett. „-- Az anyám már idős, nem fog megváltozni. Próbálj kicsit a kedvében járni!” – tanácsolta. „-- Az exem is állandóan ilyenekkel idegesített” – szólta el magát egyre gyakrabban.

Aztán kibújt a szög a zsákból! Kiderült, hogy Melinda elődje azért hagyta el férjét, mert megelégelte anyósa intrikáit és férje nyámnyilaságát. Amikor megkérte férjét, hogy költözzenek külön a „kedves mamától”, az hidegen visszautasította. „-- Az anyámat nem hagyom!” – hangzott a zord válasz. A fiatalasszony pedig inkább a szoba-konyha albérlet kényelmetlenségét és a sovány kosztot választotta az emeletes családi ház és egy jól kereső férj helyett.

Melinda kénytelen volt felmérni és átértékelni helyzetét: ha nem akar a volt feleség sorsára jutni, fegyverszünetet kell kötnie a „mamával”. Hangszínt és modort váltott, férjével versengve kereste anyósa kegyeit. Képmutatása meghozta gyümölcsét: az „anyuka” újabban megszidja fiacskáját, ha hétvégén a halakat választja családja helyett.

És Melindával ilyenkor madarat lehetne fogatni. Igyekezetének gyümölcse beérett: megkapta megérdemelt anyósi dicséretét.

Hát van ennél nagyobb boldogság?!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    42


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    46


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    21


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7