Menekülés a stresszből


Csepy Enikő  2012.4.13. 5:41

Bizonyára senkinek sem mondok újat azzal, hogy mai a rohanó és stresszes világot élő embereknek szükségük van menedékre.

Egy menedékre, ahol kipihenhetik mindennapos fáradalmaikat. Különösen fontos, hogy eme „rejtekhelyen“ olyan tevékenységekkel üssük el az időt, melyek kedvelt szabadidős foglalatosságaink közé tartoznak. Mindenki másképp éli meg nyugodt perceit, óráit, hisz mindenkinek mást és mást jelent a kikapcsolódást. A következő sorokban szeretném megosztani másokkal is, mivel tudok segíteni magamon, ha már a végkimerülés és az ideg-összeroppanás kerülget.

Számomra rendkívül fontos a legnehezebb pillanatokban a magány. Biztosítanom kell magamnak, ha még csak öt percre is, egy kis helyet, ahol tér és idő nélkül létezhetek. Nem meditálok és nem is esek önkívületi állapotba, ez nem az én műfajom. Inkább élvezem a csöndet, és kizárok minden zavaró és stresszes gondolatot a fejemből. Tökéletes állapot ez arra, hogy elmerengjek, hol állok épp a világ körforgásában, s merre tartok. Ilyenkor új lendületet merítek felbukkanó gondolataimból, melyek segítenek, hogy a megpróbáltatások ellenére is véghezvigyem kitűzött terveimet.

Rendkívül akaratos, és be kell vallanom, hisztis is tudok lenni, ha stressz alatt állok. Bizonyára másnak is ismerős a helyzet, hogy ilyenkor általában azokon az embereken vezetjük le feszültségünket, akiket a legjobban szeretünk. A veszekedések elkerülése érdekében inkább olyan elfoglaltságot keresek magamnak, ami levezeti a dühömet. Tehát sportolok. Legkedvesebb módszerem a futás. Ilyenkor, mintha a szél kifújná a zavaró tényezőket a fejemből, utána kitisztult elmével tudom folytatni a munkám. Úgy képzelem, futás közben a negatív energiát használom fel, hogy a pozitívat a feladataimra fordíthassam. Viszont, ha rossz az idő, és épp futópad sincs a közelben, előkapom a kedvenc tornagyakorlatokat tartalmazó DVD-met, s addig kínzom magam felülésekkel és guggolásokkal, míg teljesen kimerülök. A végső nyújtógyakorlatok után azonban újra energiától pezsgek.

Van, amikor a filmezés jelenti számomra a lazítást. Egy remek vígjáték mindig jobb kedvre derít, és teljesen kikapcsolja az elmém. Néha jól esik csak feküdni a képernyő előtt, s nem gondolni másra, minthogy ki fog kivel összejönni a végén, ki lesz az önfeláldozó hős, vagy ép a rosszfiú.

De mikor már minden part szakad, s a fejemben túlcsordult az információtömeg, valahogy le kell csapolnom ezt a hemzsegő „méhkaptárt“. Ilyenkor nyitom fel a notebookot, és írok, és írok, és írok. Nem vagyok a naplók híve, nem tartom túl izgalmasnak a napi helyzetjelentést saját magamnak. Inkább mást szórakoztatok (vagy untatok). Így született ez a mű is, mikor már elég volt a motiváció huszadik definíciójának variációját tanulni.

Persze az, ami nekem megnyugtató és energiát adó, másnak nem biztos, hogy ugyanazt jelenti. Az embernek saját magának kell megtapasztalnia, mik is nyújtanak számára örömöt. És ha már kitapasztalta, seperc alatt legyőzi a stresszet, és zöld lámpát kap a kiváló munka eléréséhez.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40


Változtassunk!

Rajczi Viktória

Mindenki számára eljöhet a pillanat, mikor úgy érzi: lezárult életének egy szakasza.

2018.7.12.    40


Álmaink nem hazudnak

Póda Erzsébet

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás egy misztikus birodalomba vezet minket: az álmok tündéri vagy lidérces világába.

2018.6.15.    43


Hogyan éljük túl a szakítást?

Faar Ida

A szerelem olyan, mint a háború: egyszerűen, és könnyedén kezdődik, és kínok között sok áldozatot követelve ér véget.

2018.6.13.    19


9 tipp az anyagi stabilitásra

Faar Ida

Pénz. Mindennek az alfája és ómegája, a világ mozgatórugója – hiánya (állítólag a sokszoros megléte is) sok-sok gond és aggodalom forrása.

2018.4.13.    5


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    7


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8