Menekülés a stresszből


Csepy Enikő  2012.4.13. 5:41

Bizonyára senkinek sem mondok újat azzal, hogy mai a rohanó és stresszes világot élő embereknek szükségük van menedékre.

Egy menedékre, ahol kipihenhetik mindennapos fáradalmaikat. Különösen fontos, hogy eme „rejtekhelyen“ olyan tevékenységekkel üssük el az időt, melyek kedvelt szabadidős foglalatosságaink közé tartoznak. Mindenki másképp éli meg nyugodt perceit, óráit, hisz mindenkinek mást és mást jelent a kikapcsolódást. A következő sorokban szeretném megosztani másokkal is, mivel tudok segíteni magamon, ha már a végkimerülés és az ideg-összeroppanás kerülget.

Számomra rendkívül fontos a legnehezebb pillanatokban a magány. Biztosítanom kell magamnak, ha még csak öt percre is, egy kis helyet, ahol tér és idő nélkül létezhetek. Nem meditálok és nem is esek önkívületi állapotba, ez nem az én műfajom. Inkább élvezem a csöndet, és kizárok minden zavaró és stresszes gondolatot a fejemből. Tökéletes állapot ez arra, hogy elmerengjek, hol állok épp a világ körforgásában, s merre tartok. Ilyenkor új lendületet merítek felbukkanó gondolataimból, melyek segítenek, hogy a megpróbáltatások ellenére is véghezvigyem kitűzött terveimet.

Rendkívül akaratos, és be kell vallanom, hisztis is tudok lenni, ha stressz alatt állok. Bizonyára másnak is ismerős a helyzet, hogy ilyenkor általában azokon az embereken vezetjük le feszültségünket, akiket a legjobban szeretünk. A veszekedések elkerülése érdekében inkább olyan elfoglaltságot keresek magamnak, ami levezeti a dühömet. Tehát sportolok. Legkedvesebb módszerem a futás. Ilyenkor, mintha a szél kifújná a zavaró tényezőket a fejemből, utána kitisztult elmével tudom folytatni a munkám. Úgy képzelem, futás közben a negatív energiát használom fel, hogy a pozitívat a feladataimra fordíthassam. Viszont, ha rossz az idő, és épp futópad sincs a közelben, előkapom a kedvenc tornagyakorlatokat tartalmazó DVD-met, s addig kínzom magam felülésekkel és guggolásokkal, míg teljesen kimerülök. A végső nyújtógyakorlatok után azonban újra energiától pezsgek.

Van, amikor a filmezés jelenti számomra a lazítást. Egy remek vígjáték mindig jobb kedvre derít, és teljesen kikapcsolja az elmém. Néha jól esik csak feküdni a képernyő előtt, s nem gondolni másra, minthogy ki fog kivel összejönni a végén, ki lesz az önfeláldozó hős, vagy ép a rosszfiú.

De mikor már minden part szakad, s a fejemben túlcsordult az információtömeg, valahogy le kell csapolnom ezt a hemzsegő „méhkaptárt“. Ilyenkor nyitom fel a notebookot, és írok, és írok, és írok. Nem vagyok a naplók híve, nem tartom túl izgalmasnak a napi helyzetjelentést saját magamnak. Inkább mást szórakoztatok (vagy untatok). Így született ez a mű is, mikor már elég volt a motiváció huszadik definíciójának variációját tanulni.

Persze az, ami nekem megnyugtató és energiát adó, másnak nem biztos, hogy ugyanazt jelenti. Az embernek saját magának kell megtapasztalnia, mik is nyújtanak számára örömöt. És ha már kitapasztalta, seperc alatt legyőzi a stresszet, és zöld lámpát kap a kiváló munka eléréséhez.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Égető nyár

Nagy Csivre Katalin

A nyári napsugarak veszélyesek. Égetnek. Megégetnek. Perzselnek. Szerelemmel. Veszedelmes érzelmekkel.

2022.8.4.   


Próbatétel túrának álcázva

Dráfi Emese

Az élet kiszámíthatatlan, véletlenek nincsenek, megpróbáltatások viszont igen.

2022.3.28.   


A sokoldalú levendula

Póda Csenge

Vajon mi jut eszünkbe elsőként, ha a levenduláról van szó? (A cikk végén receptötlet)

2021.7.9.   


Belső vallomás

Aranyossy Judit

Ezen a világon a szerelem egyike a legszebb dolgoknak és nincs korhoz kötve.

2021.5.13.   


Kilók le, bikini fel!

PR-cikk

Nemsokára ismét érkezik a nyár! Ha a bikini viselésének már a gondolata is aggodalmat kelt benned, itt az ideje elkezdeni a felkészülést.

2021.5.12.   


Legyen rend a táskában!

PR-cikk

Köztudott, hogy a nők szeretnek úgy elindulni otthonról, akárhová mennek is, hogy szinte minden helyzetre fel legyenek készülve.

2020.9.16.   


Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.