„Szakemberek”


Kabók Zita  2012.1.30. 5:42

A tisztességes, derék mesteremberekről manapság már csak álmodozhatunk.

Bármennyi szerelővel, javítóval, szakemberrel is találkozom, mindig ugyanarra az álláspontra jutok. Udvariatlanok, beképzeltek, besározzák, bemaszatolják az egész házat, és minden nap elhasználnak egy tekercs vécépapírt. Ezenkívül mindent dupla áron számolnak, és a munkájuk eredménye sem kiváló.

Csak azt nem értem, hogy lehet mégis rengeteg kliensük?

A harc már akkor elkezdődik, amikor még csak fel szeretném velük venni a kapcsolatot. Mert ez sem egyszerű ám! Ők ugyanis a nagy munkákra hajtanak, és ha kisebb probléma megjavítására vennénk igénybe a szolgáltatásukat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó ideig ki sem jönnek hozzánk. Nem egy ígéretet kaptam már arra, hogy ekkor meg akkor érkeznek, megnézik az elromlott csapot, radiátort, stb. Hiába várakoztunk azonban otthon, soha nem jelentek meg a megbeszélt időpontban, a telefonhívásokra meg nem is válaszoltak. Vagy ha mégis felvették a telefont, azzal rukkoltak elő, hogy éppen a padláson vannak, jelenleg nem tudnak beszélni.
Hosszú hetekig tartott, mígnem valakit sikerült „megszereznünk” az elromlott zuhanyozónk megjavítására.

Cikkem megírására azonban a legutolsó gázszerelővel történtek kényszerítettek.

Történt ugyanis, hogy a gázkazánunk elromlott és sürgős megoldásra volt szükségünk. Mark nagyon rendes volt, bármikor hívtuk, jött, minden kérdésünkre rendesen válaszolt, mindent elmagyarázott. Szerződést kötöttünk hát, hogy az egész fűtési rendszerünket kicseréli. A villanyszerelői feladatokat a sógorára bízta, akit a mi általunk fizetett munkadíjból ő fizetett meg. Be is fejeződött már a munka, amikor is jött a villanyszerelő, hogy bekösse a villanykapcsolókat, amelyeket át kellett helyezni az új kazán miatt, és hogy még átnézze az elektromos dolgokat. Pár nap elteltével észrevettünk, hogy a kinti lámpánk nem ég. Hozzáteszem, a lámpa elég közel van a bojler szellőzőjéhez. Jóhiszeműen felhívtam hát a villanyszerelőt, hogy nézze át a bekötést, bizonyosan az elmozdított villanykapcsoló miatt nem működik.

Pár hétre rá aztán ki is fáradt, megpiszkált valamit és elment. Meg kellett várnunk az estét, hogy a lámpát leteszteljük, mivel napközben nem kapcsolódik be. Kiderült azonban, hogy a lámpa még mindig nem működik. Felhívtam tehát újra a villanyszerelőt, hogy megkérjem, jöjjön ki és nézze meg, mert még mindig nem működik. Ekkor következett az első nézeteltérés köztünk, hiszen kijelentette, a feladatát teljesítette, ez már nem az ő problémája. Felhívtam hát a sógorát, Markot, hogy vele megbeszéljem a dolgokat. Előrukkolt azzal az ötlettel, hogy cseréljük ki az égőt. Mi azonban tudtuk, hogy a lámpa teljesen beázott, mert az üveg megrepedt, miközben ő a szellőzőt szerelte fel mellette. Végül aztán belegyezett Mark, hogy ha jön a pénzért, mert még tartoztunk neki az utolsó részlettel, megnézi a lámpát.

Persze már több hónap is eltelt, mire ez a látogatása megvalósult. Végre mégis felvirradt a nap, amikor Markkal megbeszéltük, hogy eljön. Ebédidőben azonban hívott: mégsem ő jön a csekkért, hanem a felesége, mivel éppen a mi szomszédságunkban látogatja meg a barátnőjét, és közben neki (!) a gyerekekre kell vigyáznia. Ezzel nem is lett volna gond, hacsak nem kellett volna neki megnéznie a lámpát, amire ugye nekem kellett őt ismét figyelmeztetnem. Rákérdeztem: a lámpával mi lesz? Mire azt tanácsolta, cseréljem ki az égőt. Ekkor már kezdtük elveszíteni a türelmünket... Ismét, kissé már idegesen, felhívtuk, hogy addig nem fizetjük ki, míg a lámpa nem lesz megjavítva. Erre már ő is besokallt, és mindenféle dolgokkal fenyegetőzött. Végül újra felhívta a sógorát és megígérte, hogy megnézi, ha a belső bekötéssel van a baj, megjavítja. Mi azonban tudtuk, a lámpa kívülről repedt meg, ezért romlott el. Elküdte hát este a feleségét, aki terhesen majdnem legurult a lépcsőkről – a fény hiányában. Hétvégén aztán a villanyszerelő is megérkezett, aki megállapította: a lámpa beázott, újat kell vennünk.

Miközben rengeteg bosszankodtunk, több kérdés is felmerült bennem. Miért nem tudnak a „mesteremberek” rendesek, megbízhatóak, lelkiismeretesek lenni? Miért kell összevissza hazudozniuk, ahelyett, hogy tartanák magukat a megegyezéshez?
Köztudott, hogy nagy a hiány a jó szakemberekből, de ez még nem jelenti azt, hogy ne kellene velünk, kliensekkel tisztességesben bánni. Hiszen ha nem lennének megrendelések, rájuk sem lenne szükség.
Vagy éppen ezzel élnek vissza?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2018.2.4.    24


7 tipp a stresszmentes reggelekért

Faar Ida

Vannak napok, amikor arra ébredünk, hogy azt sem tudjuk, a hét melyik napja köszöntött ránk.

2018.1.9.    6


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2018.1.7.    16


Takarítási mánia

Faar Ida

Már két teljes órája nála ülök, de nem jutottunk semmire.

2017.11.6.  1    12


Hogyan adjuk el gyorsan lakásunkat?

Nem mindegy, hogyan látunk hozzá lakásunk eladásának, hogy az vonzó legyen az érdeklődők számára.

2017.9.22.    4


Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13


Plus size divat 2017-ben

PR-cikk

Milyen trendek várnak a teltekre a következő évben?

2016.12.21.    16


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2016.12.10.    21


Ne ossz meg minden fotót!

Palkó Emese

A közösségi oldalakon eltöltött idő, szerves részét képezi életünknek. Könnyebb kapcsolatot tartani, és az exhibicionista hajlamainkat is ki tudjuk élni, akár képfeltöltés formájában.

2016.11.24.    22