„Szakemberek”


Kabók Zita  2012.1.30. 5:42

A tisztességes, derék mesteremberekről manapság már csak álmodozhatunk.

Bármennyi szerelővel, javítóval, szakemberrel is találkozom, mindig ugyanarra az álláspontra jutok. Udvariatlanok, beképzeltek, besározzák, bemaszatolják az egész házat, és minden nap elhasználnak egy tekercs vécépapírt. Ezenkívül mindent dupla áron számolnak, és a munkájuk eredménye sem kiváló.

Csak azt nem értem, hogy lehet mégis rengeteg kliensük?

A harc már akkor elkezdődik, amikor még csak fel szeretném velük venni a kapcsolatot. Mert ez sem egyszerű ám! Ők ugyanis a nagy munkákra hajtanak, és ha kisebb probléma megjavítására vennénk igénybe a szolgáltatásukat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó ideig ki sem jönnek hozzánk. Nem egy ígéretet kaptam már arra, hogy ekkor meg akkor érkeznek, megnézik az elromlott csapot, radiátort, stb. Hiába várakoztunk azonban otthon, soha nem jelentek meg a megbeszélt időpontban, a telefonhívásokra meg nem is válaszoltak. Vagy ha mégis felvették a telefont, azzal rukkoltak elő, hogy éppen a padláson vannak, jelenleg nem tudnak beszélni.
Hosszú hetekig tartott, mígnem valakit sikerült „megszereznünk” az elromlott zuhanyozónk megjavítására.

Cikkem megírására azonban a legutolsó gázszerelővel történtek kényszerítettek.

Történt ugyanis, hogy a gázkazánunk elromlott és sürgős megoldásra volt szükségünk. Mark nagyon rendes volt, bármikor hívtuk, jött, minden kérdésünkre rendesen válaszolt, mindent elmagyarázott. Szerződést kötöttünk hát, hogy az egész fűtési rendszerünket kicseréli. A villanyszerelői feladatokat a sógorára bízta, akit a mi általunk fizetett munkadíjból ő fizetett meg. Be is fejeződött már a munka, amikor is jött a villanyszerelő, hogy bekösse a villanykapcsolókat, amelyeket át kellett helyezni az új kazán miatt, és hogy még átnézze az elektromos dolgokat. Pár nap elteltével észrevettünk, hogy a kinti lámpánk nem ég. Hozzáteszem, a lámpa elég közel van a bojler szellőzőjéhez. Jóhiszeműen felhívtam hát a villanyszerelőt, hogy nézze át a bekötést, bizonyosan az elmozdított villanykapcsoló miatt nem működik.

Pár hétre rá aztán ki is fáradt, megpiszkált valamit és elment. Meg kellett várnunk az estét, hogy a lámpát leteszteljük, mivel napközben nem kapcsolódik be. Kiderült azonban, hogy a lámpa még mindig nem működik. Felhívtam tehát újra a villanyszerelőt, hogy megkérjem, jöjjön ki és nézze meg, mert még mindig nem működik. Ekkor következett az első nézeteltérés köztünk, hiszen kijelentette, a feladatát teljesítette, ez már nem az ő problémája. Felhívtam hát a sógorát, Markot, hogy vele megbeszéljem a dolgokat. Előrukkolt azzal az ötlettel, hogy cseréljük ki az égőt. Mi azonban tudtuk, hogy a lámpa teljesen beázott, mert az üveg megrepedt, miközben ő a szellőzőt szerelte fel mellette. Végül aztán belegyezett Mark, hogy ha jön a pénzért, mert még tartoztunk neki az utolsó részlettel, megnézi a lámpát.

Persze már több hónap is eltelt, mire ez a látogatása megvalósult. Végre mégis felvirradt a nap, amikor Markkal megbeszéltük, hogy eljön. Ebédidőben azonban hívott: mégsem ő jön a csekkért, hanem a felesége, mivel éppen a mi szomszédságunkban látogatja meg a barátnőjét, és közben neki (!) a gyerekekre kell vigyáznia. Ezzel nem is lett volna gond, hacsak nem kellett volna neki megnéznie a lámpát, amire ugye nekem kellett őt ismét figyelmeztetnem. Rákérdeztem: a lámpával mi lesz? Mire azt tanácsolta, cseréljem ki az égőt. Ekkor már kezdtük elveszíteni a türelmünket... Ismét, kissé már idegesen, felhívtuk, hogy addig nem fizetjük ki, míg a lámpa nem lesz megjavítva. Erre már ő is besokallt, és mindenféle dolgokkal fenyegetőzött. Végül újra felhívta a sógorát és megígérte, hogy megnézi, ha a belső bekötéssel van a baj, megjavítja. Mi azonban tudtuk, a lámpa kívülről repedt meg, ezért romlott el. Elküdte hát este a feleségét, aki terhesen majdnem legurult a lépcsőkről – a fény hiányában. Hétvégén aztán a villanyszerelő is megérkezett, aki megállapította: a lámpa beázott, újat kell vennünk.

Miközben rengeteg bosszankodtunk, több kérdés is felmerült bennem. Miért nem tudnak a „mesteremberek” rendesek, megbízhatóak, lelkiismeretesek lenni? Miért kell összevissza hazudozniuk, ahelyett, hogy tartanák magukat a megegyezéshez?
Köztudott, hogy nagy a hiány a jó szakemberekből, de ez még nem jelenti azt, hogy ne kellene velünk, kliensekkel tisztességesben bánni. Hiszen ha nem lennének megrendelések, rájuk sem lenne szükség.
Vagy éppen ezzel élnek vissza?Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2