Szeretlek...


Karácsony Emőke  2008.12.30. 14:16

...mondja a gyermek az anyjának, barátnő a másiknak, a fiatal szerelmesek egymásnak, férj a feleségnek, az idős asszony haldokló párjának.

Tisztában van-e azonban mindenki a szó súlyával? Hányan mondják ki ezt, mint csábításra szolgáló eszközt, míg végül valaki hitét, önbizalmát teszik tönkre.

Ha szerelemről van szó, elveszítjük egónkat, és próbálunk eggyé válni a másikkal. A két „én“ aláveti magát a „mi“-nek. Azonban ha egyikünk fél, és nem tart a másikkal, a másik fog irányítani a kapcsolatban.

Szokássá válhat, hogy ha közel kerülünk valakihez, megijedünk attól, hogy szeressünk, mert mikor utoljára szerettünk, valakiben csalódtunk.

A legtöbb esetben a nők naivak, a férfiak ravaszak. A nők gyengének érezhetik magukat a férfi mellett, de miért is? Ha önbizalmunk van, önmagunkat adjuk, bizony az erősebb fél szerepébe bújhatunk, és határ akár a csillagos ég. Ha mindig vállalnánk ezt a fajta kockázatot, nem éreznék egyesek elnyomottnak magukat. Tény, hogy a férfi jól érvel, célja, hogy magunkat hibáztassuk mindenért, de meg kell tanulni felismerni ezt!

A másik végletet se felejtsük el megemlíteni, amikor is az egyik fél (akár a férfi, akár a nő), uralkodni akar a másikon. Ha szeretünk valakit, kezeljük egyenértékű társként a másikat, és ne próbáljuk őt olyanná változtatni, mint amilyenek magunk vagyunk!

Minden ember tévedhet, de mikor jön el az a pillanat, amikor már nem szabad megbocsátani?!

Nem merjük megtenni a következő lépést, és inkább tűrünk?!

A nő lelke, ha megbántották, gyenge, de tud kemény és dühös is lenni. Ilyenkor Isten óvja a férfit!

Ha csalódtunk, és tovább akarunk lépni, véleményem szerint két dolgot kell megsiratnunk: a saját választásainkat, és azt, ami ezek eredményeként történt velünk.

Mégis: az ember fél. Rájöhet, hogy minél inkább közelebb kerül valakihez, minél inkább szereti valaki, annál inkább kerüli azt. Szóval, ha valaki szereti, elfut, mikor meg nem szereti, fut utána... Mert aki a legfontosabb volt számára, az nem szerette, és retteg attól, mi lenne, ha megengedné, hogy más szeresse. Ezért rohan talán a másik irányba.

Ennyire félünk az újtól, és szeretjük megismételni a régit, még ha rossz is...

Van, hogy m ár a fiatal szerelmes tinédzser is, egy év együttlét után, a házasságot, az együttélést tervezgeti, a gyerekeket, a közös sírokat, miközben birtokolni akarja a másikat. Ez egyfajta börtön, illetve a másik fél számára is az lehet, ha az ő tervei nem hasonlítanak az így elképzelt jövőre. Hiszen (már az előző cikkemben is említettem) az élet akkor izgalmas, ha veszélyes. Ha nem tervezzük el a jövőnket csupán hagyjuk, hogy úgy történjenek a dolgok, ahogy a sors hozza, nem lesz unalmas az életünk, sőt tele lesz izgalommal.

S mi a helyzet a távkapcsolatokkal? Mennyire lehetnek tartósak, harmonikusak? Van, aki úgy gondolja, a távolság megteszi hatását, fokozza a vágyakat, mint ahogy a szólás is mondja: „A távollét a szerelmesek közt úgy hat, mint a szél a tűzre: a kis szerelmet eloltja, a nagyot tűzvésszé növeli.”

Egy vélemény szerint jobban szeretjük a párunkat, ha nincs mellettünk, mint amikor mindig ott sündörög körülöttünk, vagy éppen borsot tör az orrunk alá. Egy másik szerint, mivel rengeteg helyzet van az életben, amikor szükségünk van a társunkra és reakciójára, nem előnyös az ilyen kapcsolat. Igaz, hogy a mai technika fejlettségének köszönhetően már könnyebb a beszélgetés, de ha találkozásaink már csaknem ünneppé válnak és nem a hétköznapokon éljük meg egymást, akkor később olyan dolgokkal is szembesülhetünk, amit eddig nem tudtunk a másikról, és így rájöhetünk, hogy olyasvalakit szerettünk, akit nem is ismertünk teljesen.

De sose felejtsük el, hogy a keserű nélkül az édes sem olyan édes!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Tíz érdekesség a kézilabdáról

A kézilabda, mint labdajáték egy népszerű sport.

2020.1.2.   


Az online társkeresés előnyei

Milyen előnyei vannak az online társkeresésnek? Az ismerkedés világa igen nagyot fordult az elmúlt évtizedekben.

2019.12.19.   


Kell-e nekünk? (X)

PR-cikk

Kell-e nekünk a karácsonyi ajándékvásárlási láz?

2019.12.19.   


Hogy kellemesen teljen az ünnep

Faar Ida

Megint eltelt egy esztendő, ismét apró fények gyúlnak a sötét utcákon.

2019.12.17.   


Miként segíthet a párterápia?

Egy párkapcsolat rendkívül érzékeny dolognak számít. Elég egyetlen negatív tényező és máris kibillenhet még a legharmonikusabb kapcsolat is az egyensúlyából.

2019.9.11.   


Hüvelykujj

Póda Erzsébet

Vajon melyik a kezünk leggyakrabban használt ujja manapság?

2019.5.5.   


Művészek vagyunk

Oriskó Renáta

Egy valami közös bennünk, művészek vagyunk, az élet művészei.

2019.4.29.   


Esély a jófiúknak

Joó Fruzsina

A női szívekért versenyző pasik közül általában a rosszfiúk kerülnek ki győztesen.

2019.4.28.   


A nők közötti barátság

Póda Erzsébet

A női barátságok különleges kapcsolatok: áthatja őket a jellegzetes női gyengédség. Nem is csoda, hiszen számukra fontosak az érzelmek.

2019.3.22.    24


Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2