Ortorexia – a túlzott egészség


Kulcsár Tímea Ágnes  2012.9.19. 4:21

Az egészséges élet egyik legfőbb alappillére a táplálkozás. De mi van akkor, ha a rendszeres és egészséges táplálkozás mániává válik?

Manapság sokan küszködnek táplálkozási zavarokkal: anorexia, bulimia, túlsúly. A modern diéták, fogyókúrák, a folytonos megfelelési vágy és kényszer, valamint az egyre jobban elterjedő, lassan divattá váló egészséges életmód okozza a következő táplálkozási zavar, az ortorexia megjelenését.

De mi is az ortorexia valójában?

Az ortorexia a túlzottan „tiszta” táplálkozásból fakad. Az ortorexiások nem esznek húsféléket, zsiradékot, tartósítószereket, édességeket. Kívülről fújják az összes káros anyagot, ami a szervezetre bármilyen apró módon is negatív hatással bír, és ezeket, csakúgy mint az előbb felsorolt élelmiszertípusokat, szintén kerülik. Ez a rögeszmés válogatás maga az ortorexia.

A fogalmat először Steeven Bartman, egy amerikai pszichológus jegyezte le1997-ben. Bartman saját tapasztalatain keresztül jött rá, hogy a túlzott figyelem a „tiszta étkezésre” sokkal ártalmasabb lehet, mint gondolnánk.

A túlzott figyelem hatására az ember megtagad mindent, amit méregnek gondol, így a test fogyni kezd, az addig kedvelt ételeket már nem fogja befogadni, hiszen az ortorexiás számára elveszik az íz fogalma. A táplálkozás élvezetből pusztán testi szükségletté válik, aminek karbantartásával és folyamatos figyelésével segíthet a testnek, hogy ellenálljon a betegségeknek. A túlzottan tiszta, egyoldalú étkezés azonban pont az ellenkezőjét éri el a kívánt hatásnak, szélsőséges esetben a végső határ maga a halál lehet.

De hogyan is válhat az ember ortorexiássá? Az ortorexiások kezdetben valamilyen diétát, diéta- vagy fogyókúra-sorozatot végeznek el, hogy ezzel méregtelenítsék szervezetüket, vagy egyszerűen csak pár kilótól akarnak megszabadulni. A problémák akkor kezdődnek, mikor a rengeteg felhalmozott tudás a káros anyagokról, tartósítószerekről, zsiradékokról már olyannyira befolyásolja a gondolkodásmódot, hogy a boltban csak azután hajlandóak megvenni egy terméket, hogy tüzetesen végigolvasták a címkéket.

Önmagában ez a válogatás még nem lenne gond. A tudatosság kifejezetten jó, ha tenni akarunk az egészségünkért. Az ortorexiásoknál azonban ez mániává, kényszerré alakul át. A túlzottan megválogatott ételek nem tesznek jót a szervezetnek, hiszen annak változatosságra van szüksége. A test lesoványodik, elhalványul. A hollywoodi sztárok közül sokan büszkék arra, hogy vegetáriánus életmódot folytatnak és állandó méregtelenítő, vagy fogyókúrákat iktatnak életükbe, ám még ők is képesek túllőni a célon. Nézzünk csak meg Angelina Jolie-ról egy pár hónappal ezelőtt készült fotót, és máris a saját szemünkkel láthatjuk, mit eredményez a kóros egészségre törekedés.

De akkor hogyan táplálkozzunk egészségesen?

Az egészséges táplálkozás a válogatással kezdődik. Igen, azzal, ami a bajt okozhatja, ha elhatalmasodik felettünk. Mégis jobb figyelni arra, hogy mit eszünk! Ez azonban nem azt jelenti, hogy a károsnak, vagy hizlalónak gondolt ételeket kiiktatjuk az étrendünkből, csak a mennyiségen kell változtatni. Kordában kell tartanunk a vágyainkat, és ellen kell állni a kísértéseknek. De nem mindig! Az egészséges táplálkozásba ugyanúgy beletartozik az a hamburger, amit nagy ritkán, de akkor jóízűen elfogyasztunk egy gyorsétteremben. Sőt az a mignon vagy csokitorta is, amit a cukrászdában egy kis bűntudattal, de még nagyobb élvezettel falatozunk. Egyszer-kétszer egy hónapban!

A megfelelően megválasztott és elosztott ételek alapvetően egészséges életet tesznek lehetővé. Legyen az étrendünkben sok zöldség, gyümölcs, de vigyünk be zsiradékot és húst is, hiszen nem véletlenül kívánjuk ezeket a termékeket. A szervezet többnyire tudja, hogy mi a jó neki! Már csak egy kis mozgás kell, és máris könnyebb elérni akár az álomalakot is. Egyetlen igazán fontos szabály van, a mértéktartás!

Figyeljük meg testünk reakcióját a különböző ételekre, hiszen mindenki más. Van, aki bármit megehet, sosem hízik, másoknak állandóan oda kell figyelniük a táplálkozásra. Ha nem hagyjuk elhatalmasodni a válogatást, akkor testünk hálásan fog reagálni a különböző ételtípusokra.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Bárki lefogyhat!

Halász Kata

Dr Pierre Dukan, a híres-hírhedt Dukan-diéta atyja saját módszerének két lábon járó bizonyítéka.

2012.10.31.    5


Nasi, a közellenség

Csepy Enikő

Törtető kollégák, áskálódó kotnyelesek, pletykálkodó szomszédok? Mind semmik ahhoz képest, amit a nasik hoznak a fejünkre.

2012.10.29.   


Édességcsapdában

Faar Ida

Régen a kövérség a jólét, a bőség jelképe volt. Ma már az egészségtelen életmódé.

2012.10.24.   


„Súlyos" problémák

Kovács Márta

A téma kapcsán számba vettem az ismerőseimet, hányan túlsúlyosak közülük.

2012.10.19.   


Tükröm, tükröm

Nagy Csivre Katalin

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: milyen is az én énképem?!

2012.10.17.    10


Viselősen

Madarász Ildikó

A blúzom alatt diszkréten bújik meg. Alig látható, csak picit dudorodik előre, a mellem alatt pont egy arasszal: a pocakom.

2012.10.15.    30

A rovat további cikkei

Pluszméret

Jády Mónika

Hány kiló plusztól mondhatjuk valakiről, hogy túlsúlyos?

2012.10.12.   


Minden a fejben dől el

Csepy Enikő

Korunk legnagyobb „betegsége“, hogy a külső követelményeknek megfeleljünk – csak épp magunknak ne.

2012.10.11.    7


Fogyjunk egészségesen!

Huszár Ágnes

Kovács Csaba étkezési tanácsadó egy személyre szabott étrendet állít össze a hozzá forduló, fogyni vágyó nőknek és férfiaknak.

2012.10.8.   


Répadilemma

Puha Andrea

Emlékszem, volt egy nap, mikor belenéztem a tükörbe, és eldöntöttem, hogy kövér vagyok.

2012.10.4.    17


Párnácska

Nagy Erika

Sokszor mondják, hogy a kövér ember jobb kedvű, hatalmasakat tud kacagni.

2012.10.1.    4


Súlytalan trendre várva

Szilvási Krisztián

Nem mondom el többször, de legalább egyszer belekezdek. Húsbavágóan.

2012.9.26.    28