Ez is London (1)


Orbán Viktória  2009.11.9. 11:31

Buckingham Palota, Big Ben, Tower Bridge, csakhogy a három legjellemzőbb épületet említsem.

De, ha azt mondom, Hyde Park, Trafalgar Square vagy Soho, biztos vagyok benne, hogy akkor is mindenki tudni fogja, hogy melyik városról beszélek. Hát, persze, hogy Londonról!

Aki soha nem járt Londonban, az is felismeri a hallottak alapján a várost. Hiszen, ezekkel az épületekkel, és látnivalókkal reklámozzák a legtöbbet az utazási irodák, turistamagazinok és weboldalak Londont. Ami, nem is csoda, hiszen mind, egytől-egyig a város egy-egy meghatározó eleme.

Ezeken kívül azonban, még rengeteg olyan emlékmű, szobor, múzeum található itt, melyek szintén szót érdemelnek, de kevésbé ismertek a külföldi turisták számára.

Ilyen például a Buckingham Palota közelében álló emlékmű Erzsébet anyakirálynéról és férjéről, VI. Györgyről. Az emlékművet, mely egy-egy háromméteres bronzszobor a királyi párról, idén február 24-én avatták fel a királyi család jelenlétében. Elizabeth Angela Marguerite Bowes Lyon, vagyis az anyakirálynő, 1900. augusztus 4-én született, és 101 éves korában, 2002. március 30-án halt meg.

Érdekes látnivaló, amely tulajdonképpen nem is angol, a Victoria Embankment-en található, „Kleopátra tűje” nevű obeliszk, mely Egyiptomból származik. Az obeliszk i.e. 1500 táján, III. Thutmózisz fáraó uralkodása alatt (tehát jóval Kleopátra uralkodása előtt) készült. A hieroglifák később, II. Ramszesz idején kerültek rá, emléket állítva harci sikereinek. Az oszlop először Alexandriába „vándorolt”, ahol a rómaiak i.e. 12-ben, Augustus uralkodása idején a Caesariumban (a Kleopátra által Antonius tiszteletére emelt templomban) helyezték el. Később ledöntötték, homokba temették, és ezzel szerencsésen megmenekült attól, hogy a hieroglifáit az időjárás viszontagságai tönkre tegyék. 1819-ben Mehemet Ali, az albán születésű egyiptomi alkirály ajándékozta a briteknek, Lord Nelsonnak, a nílusi csatában, és Sir Ralph Abercromby-nek az alexandriai csatában 1801-ben aratott győzelme emlékére.

Érdemes megnézni, az ugyancsak az Embankmenten (utca) található II. Világháborús Emlékművet is. 2005. szeptember 18-án avatta fel a Walesi Herceg, többek között néhány túlélő jelenlétében. A faburkolatú gránit dombormű, a háborút eleveníti fel egy-egy pillanatkép segítségével.

Ha Londonnak a kevésbé vonzó oldalát szeretnénk megismerni, akkor érdemes ellátogatnunk a Camden Town városrészbe. Camden várost az első Camden Grófról, Charles Pratt-ről nevezték el, aki 1791-ben kezdte a város fejlesztését. Ez a városrész, London talán legsokoldalúbb, legszínesebb városrésze. Egyedülálló piaca, 500 éves pubjai, történelmi és építészeti látnivalói teszik vonzóvá. Emellett azonban tudni kell, hogy itt a punk még nem ment ki a divatból, és ne lepődjön meg senki a bőrszerkós, piros hajú, agyontetovált, piercinggel teliaggatott emberek láttán sem. Ha valaki olcsón szeretne jót enni, akkor mindenképpen ide kell jönnie! Van itt kínai, indiai, thai, japán, mexikói, olasz, angol stb. étterem, egymás hegyén-hátán. Az étel, amit kínálnak friss, finom és nem utolsó sorban olcsó. Négy fontért jóllakhat az ember, ami itt nagyon olcsónak számít. Camden Townt minden Londonba látogatónak látnia kell. Kivéve, ha nem bírjuk a tömeget.

Mint tudjuk, Londonban rengeteg múzeum található, melyek nagy része ingyen látogatható. Ha valaki itt jár, és az ideje engedi, biztos meglátogatja a híres British Museumot. Ezen kívül azonban vannak még kevésbé ismert, de mégis nagyon érdekes múzeumok. Ilyen lehet a Sherlock Holmes Museum, a Baker Streeten, abban a házban, ahol a híres nyomozó élt és dolgozott.

A Canary Wharf London nagy üzleti negyede, amely az Isle of Dogs-on van. Itt található Anglia három legmagasabb épülete: a One Canada Square (235.1 m magas, amely egyben az EU 6. legmagasabb épülete), a HSBC Tower, és a Citigroup Centre (mindkettő 199,5 m magas). A területen 1802-től 1980-ig a világ egyik legforgalmasabb kikötője működött, a nevét is a Kanári-szigetekkel történő tengeri kereskedésről kapta. A kikötő azonban megszűnt, és mára egy hatalmas üzleti negyedben öltött testet. Ma, több mint 90 ezer ember dolgozik itt, de a várakozások szerint ez 2010-re meghaladja a 100 ezret, míg 2025-re a 200 ezret. A felhőkarcolókon, és az irodaházakon kívül, a Canary Wharf otthona számos remek étteremnek, pubnak, és koktélbárnak.

A Hyde Park Speakers' Cornerjéhez (a park egyik sarka a szónokok részére) közel, az Oxford Street nyugati részén található London fehérmárványból készült diadalíve, a Marble Arch. 1828-ban John Nahs tervezte, egy római diadalív mintájára. Eredetileg a Buckingham Palotához vezető úton (The Mall) állt, de 1851-ben, a Buckingham Palota keleti szárnyának építésekor, jelenlegi helyére költöztették A diadalívben három kis szoba is található, melyek közül az egyikben 1950-ig rendőrőrs működött.

Persze, ezen kívül is még számos szép és érdekes látnivaló várja az idelátogatókat. Az interneten mindenki könnyedén megtalálhatja azt, ami igazán érdekli.

London mindenki számára tartogat valamit!

A szerző felvételeiHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ez is London (2)

Orbán Viktória

Az előző cikk születése óta, számos újabb helyet fedeztem fel Londonban, amelyek kevésbé ismertek a turisták számára…

2010.2.9.  2    1

A rovat további cikkei

Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4


Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    8


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11