Hogyan éljük meg a világjárványt 5.


  2020.4.7. 22:00

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)


Pfliegel Dóra író, Magyaroroszág, Üröm

Hogy miként éli valaki az életét Magyarországon, amikor kijárási korlátozást vezettek be? Valahogy így: este kilenc után és reggel nyolckor 15-15 percet engedélyezek magamnak a pánikra. Ilyenkor pörgetem át a híreket, ilyenkor engedem meg magamnak, hogy görcsbe szoruljon a gyomrom, hogy aggódjak a szüleimért, vagy a már nem szoptatott babámért. A nap további részében erős, laza anyu igyekszem lenni, hogy a gyerekeimnek támasz lehessek, és ők ezt az egészet inkább kalandnak éljék meg, mint nyomasztó börtönnek. Mára kialakult a napirendünk is, a lányok délelőtt tanulnak, ebédet főzök, délután a kertben játszanak, a férjem itthonról dolgozik. Ráálltam a kenyérsütésre, terápiás élmény most nekem. Sokat gondolok a nagymamáimra, próbálom az ő hozzáállásukat magamévá tenni; megbecsülni az ételt, az időt, okosan gazdálkodni mindezekkel. A nagyszülők kincsek voltak mindig is az életünkben, most is velünk vannak, segítjük egymást, ahogy lehet. Nehéz, hogy nincsenek ölelések, naponta azonban több órát is együtt vagyunk online. A nagypapa matekozik a harmadikos nagylányommal, a mama az elsőssel, a másik nagyi is besegít, vele társasoznak is és meseolvasás is van. Nélkülük nem menne, mert az iskolánkban a digitális oktatás abban merül ki, hogy a tanító nénik átküldik az órai leckét és a házifeladatokat, nekünk szülőknek meg le kell az egészet vezényelnünk. Este hétkor az egész család, a testvéreimmel és a szüleimmel is találkozik az online térben. A vacsora előtt még megnézzük David Attenborough Hét világ, egy bolygó című dokumentumfilmjét, mert csodás tájakra utazhatunk általa, és ez is segít a bezártságélmény oldásán. Elalvás előtt összebújunk mindannyian, és egyenként összegyűjtjük öt olyan pillanatát a napnak, amiért hálásak lehetünk. És mindig rácsodálkozunk, hogy bár a négy fal közé ragadtunk már jó ideje, mégis játszi könnyedséggel soroljuk a sok jót. Ma például hálás vagyok a csodás répatortáért, amit a lányokkal együtt süthettem, a délutáni alvásért a kisfiammal, aminek köszönhetően lesz erőm a férjemmel este még beszélgetni és megnézni valamit. Hálás vagyok, a lányaimnak, amiért lefürdették az öccsüket, a férjemnek a vacsoráért, és ezért az esti csendért is hálás vagyok, mert így lehetőségem van most mindezt megírni.Žilinsky Betty nagypakai származású vendéglátós, családanya, Olaszország, Valbrenta (VI), Veneto

2008 óta az ország északi részén élek, a Valsugana-völgyben, a Brenta folyó folyásánál, a Padova–Trento főútvonalon. A vendéglátóiparban dolgoztam Szlovákiában, ebben az ágazatban találtam munkát Olaszországban. Szülés után otthon maradtam. Itt a nők általában 3-9 hónap elteltével állnak újra munkába, a gyerekeket bölcsődébe adják, vagy az idős szülők vigyáznak rájuk. A korlátozás és a tilalom időszakában az itteni élet jelentősen megváltozott. Az olaszok a nyüzsgéshez szoktak, mindig mozgásban vannak. Munka után az emberek megálltak a bárban beszélgetésre, kávéra vagy fröccsre. A hétvégén az emberek többnyire utaztak, kirándultak. Ez már csak halvány emlék. A közös cél érdekében sokan elfogadták az új életmódot, sajnos sokan akadtak, akik nem. Megszegték a tilalmakat, végül a bírságot sem kerülték el. Vannak, akik a tilalom ellenére elmennek fodrászhoz, kozmetikushoz, hiszen, ha meghalunk is, trendinek kell lenniük…Veneto volt az egyik első régió, amely bezárta az iskolákat, és február 23. óta minden eseményt töröltek. Március 25. óta minden gyárat és munkahelyet bezártak, amelyek nem termelnek életfontosságú dolgokat. Részleges kijárási tilalom van, csak szükséges élelmiszerek, gyógyszerek beszerzése miatt hagyhatjuk el az otthonunkat. A nagyon forgalmas Padova–Trento útvonalat már csak a teherforgalom használja. Az új szabályok elfogadása számomra nem volt nagy probléma, korábban sem jártunk rendszeresen étterembe, vagy kirándulni. Szerencsére nem lakótelepi lakásban lakunk, hanem kertes házban, aminek a végében erdő kezdődik, ha ki akarunk menni, senkivel nem találkozunk. A tanítás nem szünetel, a tanárok internetes alkalmazásokon keresztül küldik a feladatokat, csetelhetünk, és hetente egyszer videóórákat tartanak a gyerekeknek. Idősebb lányom harmadikos, a kisebbik óvodába jár. Amikor a koronavírus őrület kitört, sokan vonatra szálltak, és megragadva az utolsó alkalmat, hazautaztak még a részleges kijárási tilalom kihirdetése előtt. Jellemzően az ország déli részéből származó az ország középső vagy északi részében dolgozó emberekről van szó. Így a vírus olyan helyekre is eljutott, ahol korábban még nem jelent meg. Jómagam nem fontolgattam, hogy visszatérjek Szlovákiába. Egyrész ezzel elősegíteném a fertőzés terjedését, másrészt, a családom, az otthonom már itt van. Bízom a helyi egészségügyi rendszerben, biztonságban érzem magam. Olyan környéken élünk, amely nem a fertőzés központja, ennek ellenére a falunkban is vannak pozitív teszteredményekkel. Házi gondozásba, karanténba kerültek, az önkormányzati ellenőrzésével, és kapcsolatban állnak a kórházi személyzettel.

(Folytatjuk)

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.