A fülzúgásról hangosan


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2021.2.15. 11:34

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

...a hangok, amelyeket csak a beteg hall az őt körülvevő tökéletes csendben. Ez a leggyakoribb fajtája a fülzúgásnak. Kevesebb beteg szenved az objektív formájában. Ilyenkor az orvos is észleli, hallhatja a zajokat. Általában a háttérben az izmok ritmusos összehúzódása vagy a véráramlás áll.


A fülzúgás oka izomeredetű, éreredetű, vagy idegi alapú is lehet. Az izomeredetű okoknál okozhatja a fülközépizmok rángása, amit a betegek rendszerint zümmögésnek, lepkeszárnyverdesésnek írnak le. Az érrendszer okozta fülzúgásnál a hanghatás párhuzamosan észlelt a szívdobbanásokkal. Okozhatja valamelyik nagyobb ér kitágulása, amikor a tágulatban keletkező örvényeket hallja a beteg, és okozhatja a gyulladt középfül nyálkahártyájában kitáguló erek fokozott véráramlása is. Egyéb okai lehetnek pszichiátriai eredetűek, a hallópályákat érintő daganatos megbetegedések, vérszegénység, alacsony vagy magas vérnyomás, a pajzsmirigy alulműködése, vagy szifilisz. A fejet érő traumák (agyrázkódás, egyéb sérülések) is a lehetséges okok között szerepelnek. Tehát a fülzúgás nem betegség, hanem tünet, és nem kell, hogy hallásromlással járjon együtt.

Minden esetben orvoshoz kell fordulni! Fontos, hogy meg legyen állapítva a fülzúgás oka. Ajánlott, hogy a beteg először fül-orr-gégészeti kivizsgáláson vegyen részt. Sok esetben már a fülzsír eltávolítása megszünteti a panaszt. Amennyiben az orr-fül-gégészeti eredmény negatív, további szakorvosi vizsgálatok javasoltak, amit a beteg általános orvosa menedzsel. Amint diagnosztizálva van a betegség, ami kiváltja ezt a kellemetlen tünetet, akkor a kiváltó betegség kezelésével általában megszűnik a panasz.


Sok esetben a fülzúgás megszűnéséhez hozzájárulhat a különböző étrendkiegészítők szedése, mint például a C-, E- és B-vitaminok, a kalcium, a kálium, a magnézium. A zsírszegény diéta és az esszenciális zsírsavak fokozott bevitele javítja a belső fül vérkeringést. A gingko biloba fogyasztása az agyi keringést serkenti. Ajánlott a rendszeres mozgás, ami szintén javít a vérkeringésen.

Mit tehetünk, azért, hogy minél kevesebb ember szenvedjen a fülzúgástól? Kíméljük magunkat a zajos környezettől, és ne használjuk az oly divatos füldugókat! Gyakori használatuk rontja a hallást és szennyezi a külső hallójáratokat. A zajos munkahelyeken megfelelő zajvédelmi eszközöket használjunk. A mindennapos fültisztítás semmiképp sem ajánlott, rendszerint elegendő, ha a fülkagylót vízzel tisztítjuk ki és csak szárítjuk. A koffein és a nikotin érszűkítő hatású, ezért jobb kerülni a kávé, az energiaitalok, a kóla túlzott fogyasztását és a dohányzást. A halk, relaxációs, zene nyugtató hatással van, és elvonhatja az agy figyelmét a belső zajokról.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az elektromos hatékonyabb

Ma már számos tanulmány és vizsgálat bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb, mint mechanikus társa.

2021.7.26.   


Bőrgyógyászati magánrendelés

PR-cikk

A legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőrünk, legfontosabb feladata szervezetünk külső behatásoktól való védelme.

2021.7.6.   


A visszér eltüntetése

PR-cikk

A visszerek eltüntetése a csalán és a mustármag erejével.

2021.6.22.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.