A fülzúgásról hangosan


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2019.12.10. 11:34

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

...a hangok, amelyeket csak a beteg hall az őt körülvevő tökéletes csendben. Ez a leggyakoribb fajtája a fülzúgásnak. Kevesebb beteg szenved az objektív formájában. Ilyenkor az orvos is észleli, hallhatja a zajokat. Általában a háttérben az izmok ritmusos összehúzódása vagy a véráramlás áll.


A fülzúgás oka izomeredetű, éreredetű, vagy idegi alapú is lehet. Az izomeredetű okoknál okozhatja a fülközépizmok rángása, amit a betegek rendszerint zümmögésnek, lepkeszárnyverdesésnek írnak le. Az érrendszer okozta fülzúgásnál a hanghatás párhuzamosan észlelt a szívdobbanásokkal. Okozhatja valamelyik nagyobb ér kitágulása, amikor a tágulatban keletkező örvényeket hallja a beteg, és okozhatja a gyulladt középfül nyálkahártyájában kitáguló erek fokozott véráramlása is. Egyéb okai lehetnek pszichiátriai eredetűek, a hallópályákat érintő daganatos megbetegedések, vérszegénység, alacsony vagy magas vérnyomás, a pajzsmirigy alulműködése, vagy szifilisz. A fejet érő traumák (agyrázkódás, egyéb sérülések) is a lehetséges okok között szerepelnek. Tehát a fülzúgás nem betegség, hanem tünet, és nem kell, hogy hallásromlással járjon együtt.

Minden esetben orvoshoz kell fordulni! Fontos, hogy meg legyen állapítva a fülzúgás oka. Ajánlott, hogy a beteg először fül-orr-gégészeti kivizsgáláson vegyen részt. Sok esetben már a fülzsír eltávolítása megszünteti a panaszt. Amennyiben az orr-fül-gégészeti eredmény negatív, további szakorvosi vizsgálatok javasoltak, amit a beteg általános orvosa menedzsel. Amint diagnosztizálva van a betegség, ami kiváltja ezt a kellemetlen tünetet, akkor a kiváltó betegség kezelésével általában megszűnik a panasz.


Sok esetben a fülzúgás megszűnéséhez hozzájárulhat a különböző étrendkiegészítők szedése, mint például a C-, E- és B-vitaminok, a kalcium, a kálium, a magnézium. A zsírszegény diéta és az esszenciális zsírsavak fokozott bevitele javítja a belső fül vérkeringést. A gingko biloba fogyasztása az agyi keringést serkenti. Ajánlott a rendszeres mozgás, ami szintén javít a vérkeringésen.

Mit tehetünk, azért, hogy minél kevesebb ember szenvedjen a fülzúgástól? Kíméljük magunkat a zajos környezettől, és ne használjuk az oly divatos füldugókat! Gyakori használatuk rontja a hallást és szennyezi a külső hallójáratokat. A zajos munkahelyeken megfelelő zajvédelmi eszközöket használjunk. A mindennapos fültisztítás semmiképp sem ajánlott, rendszerint elegendő, ha a fülkagylót vízzel tisztítjuk ki és csak szárítjuk. A koffein és a nikotin érszűkítő hatású, ezért jobb kerülni a kávé, az energiaitalok, a kóla túlzott fogyasztását és a dohányzást. A halk, relaxációs, zene nyugtató hatással van, és elvonhatja az agy figyelmét a belső zajokról.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.   


Lányoknak, kismamáknak

Szabó Kata

Kis tájékoztató a fogamzásgátló használatáról és a terhesség alatt fellépő változásokról.

2020.6.4.   


Miben segít a parókabolt?

PR-cikk

Hajhullás nehezíti meg mindennapjait? Betegség folytán szembesül a problémával?

2020.5.26.   


Online-gerinctorna

Online is találhatunk gerinc-gyógytorna gyakorlatokat, például derékfájásra is.

2020.4.13.   


Zsírégetés körültekintéssel

PR-cikk

A modern ember elég komoly problémákkal küzd, többek között az egészséget illetően is. Körültekintéssel elérhető a hatékony zsírégetés.

2020.3.25.   


A koronavírusról dióhéjban

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kialakult járványügyi helyzet miatt röviden, korrekt módon tájékoztatni kívánjuk kedves olvasóinkat a koronavírusról...

2020.3.18.   


Így válasszon porcerősítőt!

PR-cikk

A mozgás szabadsága kortól és nemtől függetlenül mindenkinek jár.

2020.3.10.   


Fogápolási tippek

Alapvető, egyszerű és hasznos fogápolási tanácsok. A baj mindig megelőzhető.

2020.3.5.   


A kolosztómiáról őszintén

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A sztóma, vagy, ahogy gyakran nevezik, vendégnyílás, nem más, mint egy bizonyos szerv kivezetése.

2020.2.17.   


Hatékony testedzés otthon

PR-cikk

Napjaink rohanó világában és az egyre stresszesebb mindennapokban a mozgás és ezen belül is az otthoni edzések fontossága felértékelődött.

2020.2.9.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2020.1.25.