Nők, siker, csillogás?


Póda Erzsébet  2006.1.28. 20:53

A köztudattal ellentétben a nők nem csak az emancipáció óta dolgoznak.

Amióta világ a világ, a nők mindig sokkal többet dolgoztak, mint a férfiak – csak láthatatlanul. Nem kezelte őket méltóképpen a társadalom. A történelem kezdetén a nők látástól vakulásig robotoltak, átlagosan ötféle munkát végeztek. A férfiak csak egyet: elmentek vadászni, a földet művelték (a nők segítségével), szakmájukban dolgoztak, esetleg egymás közt háborúztak. A többműszakos munka ellenére sem a nők kapták a legjobb falatokat. Azok bekebelezése kizárólag férfikiváltság volt.

A Föld lakosságának fele nő, s az összes ledolgozott munkaidő kétharmadát ők végzik el. Bevételük ennek ellenére csupán az összjövedelem tíz százaléka! Tehát sem megfelelően elismerve, sem díjazva nincsenek. A családon belüli munkáról nem is szólva: a háztartásvezetést és gyereknevelést egyetlen társadalomban sem ismerik el – az nem is számít „igazi” munkának!

Mára persze fordult a világ, de a nők még mindig kétszer vagy háromszor annyit dolgoznak, mint a férfiak. Háztartást vezetnek, gyerekeket nevelnek, emellett még a saját munkájukat is becsületesen elvégzik a munkahelyükön. (Számoljuk csak ki, mennyit kell fizetni a mosásért, mennyit kap a szakács vagy a bejárónő, a bébiszitter, a pedagógus, a pszichológus, az ápolónő – hiszen mindezeket a munkákat a családban a nő végzi.) Na és ott a szépítkezés és öltözködés, ami külön műszaknak számít. Korunk alapvető követelménye, hogy csinos, ápolt, nett és fitt legyen minden nő, s ez – valljuk csak be! – nem kevés időt (és pénzt) vesz igénybe.

Mert míg a férj a munka után megérdemelt söröcskéjét iszogatja a tévé előtt heverészve, vagy másképp piheni ki fáradalmait, a feleség – szintén a munka után -- vacsorát készít, gyereket nevel, takarít, vasal, mosogat, s mindezek után szépítkezik. Ha erre már nem jut ideje, várható, hogy kedves férje (anyja, lánya vagy anyósa) előbb-utóbb epésen megjegyzi: milyen lompos, ápolatlan és ráncos, tehát koránál sokkal idősebbnek néz ki. Sőt, lehet, hogy a férje éppen emiatt – a felesége túlterheltsége – néz szerető után…ugyebár…

Egy közvélemény-kutatás felmérése szerint a nők nagyon nehezen tudnak kikapcsolódni és ellazulni. Még hétvégéken is csak minden második nőnek sikerül kipihennie magát. Ez azzal magyarázható, hogy a nők folyamatosan a teendőikről gondolkodnak, terveznek, és a rájuk váró feladatokat veszik számba. Arról nem is beszélve, hogy a hétvége számukra minden másról szól, csak épp a pihenésről nem. Hiszen mosnak, főznek, vasalnak, takarítanak, elvégzik azokat a teendőiket, amelyekre hétközben nem jutott idejük. (Ez is oka lehet annak, hogy növekszik a gyógyszerfüggő és az alkoholista nők száma. A lélekismerők azt mondják, mindez megelőzhető lenne, ha a nők megtanulnának lazítani, ha nem akarnák állandóan maximalisták lenni, mindig mindenben a tőlük telhető legtöbbet nyújtani.) Tanulnunk kellene a férfiaktól – ők pontosan tudják, hogyan kell pihenni, kikapcsolódni, lustálkodni!

A nők egy évszázaddal ezelőtt úgy döntöttek, a saját kezükbe veszik életük irányítását. Sikerült bizonyos jogokat kiharcolniuk, ennek ellenére a rájuk nehezedő terhek még ma is többszörösei a férfiakénak. A társadalom még mindig megkülönbözteti a nőket: kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak, s a politikában sincsenek megfelelő számban képviselve. Pedig, mint említettük: a világ lakosságának fele nő. A kimondottan nőket érintő kérdésekre és problémákra is férfipolitikusok kínálnak megoldásokat (lásd egyes országok abortusz- és családtörvényei stb.). És sok esetben a nők asszisztálnak nekik ebben a leginkább.

Család, gyerek, karrier – összeegyeztethető ez a három dolog egy nő életében vagy sem? Egyes felmérések szerint igen, mások szerint nem. Igazi recept nem is létezik arra, megoldható-e és hogyan. A felmérések szerint csak minden tizedik férfi mutat hajlandóságot arra, hogy engedje feleségét érvényesülni a szakmájában. A megkérdezett vezető pozíciókban lévő nők ötven százaléka véli úgy, inkább anyának érzi magát, mint sikeres, jó pozíciót betöltő nőnek. Ugyanezek a nők munka után egyáltalán nem pihennek, mert vár rájuk a család, az otthoni teendők elvégzése. Míg az ugyanilyen pozícióban dolgozó férfiak a munkaidő után teljesen szabadok, kipihenhetik magukat.

Amennyiben a nő előmenetelre vágyik és gyereket is akar, alaposan át kell gondolnia és meg kell szerveznie az életét. Minél magasabb a képzettsége, annál hamarabb kell a szülés után visszatérnie a munkába. Mert minél több időre esik ki a „reflektorfényből”, annál nehezebb visszatérnie a munkahelyi életbe.

Azokra a nőkre, akik többre vágynak -- érdekes szakmára, munkára, karrierre, sikerekre --, a férfivilág szabályai vonatkoznak. Hiszen a sikeresség mértéke ma is eszerint van megállapítva és értékelve. Amennyiben a nők ez utóbbi utat választják, rájuk sütik a bélyeget: nem jó anyák, nem nőiesek, nem „rendes” asszonyok.
Tehát nem felelnek meg a férfitörvények szerint uralkodó világ elvárásainak, melyben csak az lehet igazán, minden vád és gúnyos megjegyzés nélkül sikeres és elismert -- aki férfi. Az önmegvalósítás lehetősége – ismerjük csak el! – még mindig inkább az ő kiváltságuk.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Női kategóriáink

Póda Erzsébet

Nők: férjezettek, elváltak, szinglik, újraházasodtak, gyermektelenek, sokgyermekesek.

2021.2.26.    26


Viperafészkek

Póda Erzsébet

Nők – ezerfélék. A közvélemény nincs túl jó véleménnyel róluk, és ők sem egymásról.

2015.2.4.    25


Nők kalitkában?

Póda Erzsébet

Sok nő számára az esküvővel véget ért a szabadsága.

2013.6.14.    20


Nőnek lenni

Póda Erzsébet

Az úgy kezdődik, hogy megszületünk -- és nőnek születünk. Az ember sorsa ebben a pillanatban megpecsételődik.

2005.4.10.   


Nők helyzete

Póda Erzsébet

Az emberek több mint a fele nő. Mégis patriarchális társadalmi rendszerekben élünk mindannyian mind a mai napig...

2004.5.26.   


Egyenlőség és harmónia

Bolemant Lilla

A nemek közötti egyenlőség kérdése szinte kimeríthetetlen téma, és ez nem csak az utóbbi néhány évben van így.

2003.11.12.  1    6

A rovat további cikkei

Egyedül

Póda Erzsébet

Nemrég egy idézet indult körútjára a közösségi oldalon: „Ha összebarátkozol saját magaddal, sosem leszel egyedül.”

2020.10.17.    17


Független

Tilajcsík Dóra

A „függetlenség” kifejezést hallva az utóbbi években valahogy mindenki elborzad.

2020.6.27.   


És mivel folytatódik? (2)

Póda Erzsébet

A lélekbúvárok szerint az egész nagyon egyszerű: az ember papírt és ceruzát vesz a kezébe, és feljegyzi a házasság mellett szóló érveket.

2020.5.8.    9


Az esküvővel kezdődik (1)

Póda Erzsébet

A házasság arról szól, hogy a kezdeti eufórikus, érzelmekben gazdag időszakot felváltják a szürke hétköznapok.

2020.4.26.    10


Nőnap – a miénk!

Póda Erzsébet

Ünnepeljük-e a nőnapot vagy sem? Egy ideje nagy dilemma.

2020.3.8.    31


Eltévedt feminizmus

Póda Erzsébet

Egy ideje mélyen hallgatnak a feminista mozgalmak képviselői. Ma már nem feszülnek olyan vehemensen egy-egy női témának. (Egy régebbi írásunk a nőnap alkalmából...)

2020.3.7.  16    14