Tudatos döntés


Nagy Erika  2007.10.5. 21:08

Áldott állapot, mondták hajdan nagyanyáink. De valóban áldott-e az az állapot, amikor egy nem kívánt gyermek fogan meg az anya méhében?

S hogy kinek a joga eldönteni azt, hogy a megfogant élet megszülessen-e, vagy sem? Elsősorban az anyának, mert saját testével ő rendelkezik, és azért is, mert milyen élet vár egy olyan gyermekre, aki úgy jön a világra, hogy senki sem várta, senki sem akarta az érkezését?

Sokan azt mondják, hogy inkább egy abortusz, mint egy nem kívánt gyermek, még akkor is, ha testi szövődményeken kívül számolni kell a lelki következményekkel is. A nők millióinak többsége nem azért dönt az abortusz mellett, mert önző, hanem azért, mert tudja, nem képes az elvárásoknak megfelelően eleget tenni anyai kötelezettségének. Vagy azért, mert túl fiatal, vagy azért, mert már abban a korban van, hogy érzi, nem volna türelme, energiája egy csecsemő körüli teendők ellátására. Kinek lenne jó az, ha ezek a gyermekek megszületnének? A nagyszülőknek, a gyermekotthonoknak? Egy nagyszülő szereti az unokáját, rajong érte, de felelősséget vállalni érte a nap huszonnégy órájában, nem könnyű feladat. Igaz, sokan bevállalják, de jó-e az a gyermeknek, ha tudja, érzi, tapasztalja, hogy a szülőanyja nem akar az élete részévé válni? Vagy jó-e az, ha a zsúfolásig megtelt otthonok rideg falai között nő fel? Milyen felnőtt lesz az ilyen gyermekből? Számtalan megválaszolatlan kérdés…

Nagyon sokan elítélik azt a nőt, aki vállalja az abortuszt. Vajon van hozzá jogunk? Szerintem nincs, mert könnyű úgy ítélkezni, hogy nem ismerjük a döntés hátterét. Hogy melyik a legjobb megoldás, azt a kívülálló nem tudja eldönteni. Mint ahogy azt sem, hogy ha már határozott, jól vagy rosszul döntött-e, ugyanis senkit nem lehet kényszeríteni sem az abortuszra, sem a gyermek kihordására.

Sok nő nagyon fiatalon, vagy éppen túl egy bizonyos koron válik szülővé, s ezzel nemcsak saját sorsát rombolhatja szét, hanem születendő gyermeke életét is tönkreteheti. A fiatal lányok manapság túl korán kezdik a nemi életet, és legtöbbször minden előzetes felkészülés nélkül. Az idősebb nők pedig sokszor abban a tudatban élnek, hogy már nem eshetnek teherbe, ezért kevésbé óvatosak, és egyszer csak sokkhatásként éri őket a tudat, hogy megfogant az új élet. De nem csak ők vannak így ezzel, hanem azok is, akik már a meglévő gyermekeiket is nehezen tartják el, s egy újabb gyermek születése csak rontana a család sanyarú anyagi helyzetén. Ilyenkor születnek meg a nehéz döntések. Igaz, hogy a nem kívánt terhességet meg lehet előzni, ennek ellenére mióta világ a világ gyakran megtörténik a nem kívánt fogantatás.

Felelőtlenség vagy tudatlanság?

Mindenki döntse el saját maga, de ne ítéljen elhamarkodottan!

Foto: Mihály KrisztiánHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Mi szülünk, nem a férfiak!

Puha Andrea

Egy trafik közelében álltunk páran, lányok. Beszélgettünk erről-arról…

2007.10.27.  5   


(Meg)szakítás

Zázvorská Stanka

Mintha nem is a 21. században élnék, az emberiség legnagyobb előrelépésének és vívmányainak évszázadában.

2007.10.23.   


Az anya élethez való joga

Maceková Johanka

Az elmúlt hetekben Szlovákiában parázs vita folyt a terhesség-megszakítással kapcsolatban...

2007.10.22.  1   


Felszított érzelmek

Póda Erzsébet

A tiltás nem megoldás – már a Paradicsomban sem működött.

2007.10.20.   


A döntés joga a nőké!!!

Bernád Emese

Nem illik ilyen húsbavágó témával viccelni, de egyszerűen képtelen vagyok kihagyni Hofit

2007.10.17.   


Pro Life versus Pro Choice

Molnár Miriam

Kevés dolog van az amerikai politikai életben, amely oly mértékben és oly intenzitással osztaná meg a társadalmat, mint az abortusz.

2007.10.10.   

A rovat további cikkei

Miért?!

Debnárová Eva

A művi vetélést majdnem mindenhol főleg a katolikusok és a hatalomra éhes fafejek szeretnék betiltani.

2007.10.4.   


Az abortuszról -- felelősséggel!

Vég Erzsébet

Nem hiszem, hogy lehet úgy jó döntést hozni, ha nem ismerjük a körülményeket.

2007.10.2.