A harmónia áramlata


Póda Erzsébet  2005.11.13. 20:41

Sokan állítják, hogy a fengshui képes megváltoztatni az ember életét. Szilárd Judit fengshui tanácsadóval erről beszélgettem.

-- Vajon milyen változásokat okoz az ember életében, ha a fengshui szerint rendezzük be lakásunkat? Magával vonz egyfajta „más” szellemiséget is?

--A fengshui szerint élve az ember gondolkodásmódja teljesen megváltozik. Sokkal jobban szereti a többi embert, nem tud csúnyákat mondani, az ember lelkében – ezáltal a lakásában is – rend van. Nagyon fontos a pozitív gondolkodásmód, a meditálás, az összpontosítás. Időnként tartsunk gondolat-nagytakarítást! Ez az egyik legnehezebb feladat, mert a negatív töltésű gondolatokat csak nagy erőfeszítések árán tudjuk elűzni magunktól. Ha egy rossz gondolat kitartóan újra és újra az eszünkbe jut, próbáljuk megnézni, mi a jó változata, mi a jó benne, és arra összpontosítsunk. Soha ne adjuk fel, és nagyon fontos, hogy mindig bízzunk önmagunkban! Tudatosítsuk, hogy semmi sem örökös. Életünkben bizonyos dolgok azért érnek véget, mert új feladatot kaptunk. Meg kell tanulnunk elfogadni ezt. Persze, rosszul érezzük magunkat, de csak azért, hogy le tudjuk zárni. Utána mindig egy jobb fejezet kezdődik. Erről szól a fengshui is: az új áramlatokról és a bennünk lévő éltető erőkről.

--Mi a fengshui tanácsadó teendője, ha megkérik, segítsen a lakás átrendezésében vagy a probléma megoldásában? Mindenkinek szükséges átrendezkednie a fengshui szerint?

--Találkoztam a klienssel, elkészítem a jellemrajzát, majd elbeszélgetek vele. Mindig megkérdezem, miért szeretné alkalmazni a fengshuit. Mert akinek minden rendben van az életében, annak nincs szüksége változtatásra. Elmondom, hogy ne tegye ezt csak azért, mert divatos, vagy a szomszéd is átrendezte a lakását. Ha megváltoztatná a dolgokat maga körül, csak magához vonzaná a bajt. Inkább azok számára ajánlatos, akik egészségügyi problémával küszködnek, sikertelenek, boldogtalanok, kudarcot kudarcra halmoznak. Először lelki fengshuit ajánlok: kazettahallgatást, könyvet, elmélyülést. Változtatáskor fontos, hogy a régi kapcsolatokat, ügyeket lezárjuk magunkban. Amíg ez nem történik meg, addig nem lehet új életet kezdeni. Ki kell bírni az átmeneti, talán egy kicsit keserű időszakot. Ilyenkor csendesedjünk le, rakjunk rendet a lelkünkben, ismerjük meg önmagunkat, bízzunk önmagunkban, és vágyakozzunk az iránt, amit el akarunk érni. Legyünk türelmesek, meglátjuk: megkapjuk, amit kérünk.

--Sokan közülünk türelmetlenek, nem nagyon tudnak „lenyugvó állapotban’ maradni. Meg aztán rohanó világban élünk, amelyben mindenkinek itt és most kell minden.

--Pedig nagyon fontos az időnkénti lecsendesedés, elmélyülés önmagunkban. Ha mindent rögtön akarunk, és nem hagyjuk a dolgokat a saját medrükben folyni, azzal csak magunkhoz vonzzuk azokat a dolgokat, eseményeket, amiket nem kívánunk. Minden dolognak, kapcsolatnak van kezdete, közepe és vége. Nagyon fontos, hogy kérjünk, és a kérésünket pontosan tudjuk megfogalmazni. Ha azt mondjuk magunkban: nem akarom ezt a rossz helyzetet, az agyunk azt érti: „ezt a rossz helyzetet”. Fogalmazzuk át, pontosítsuk a kérést: ezt akarom, így szeretném. Például: „csinos akarok lenni” és nem azt, hogy „nem akarok kövér lenni”.

--Sokan úgy vélik, a fengshuit nem lehet teljes mértékben és sikeresen alkalmazni a mi kultúránkban.

--A fengshui valóban a keleti, kínai szimbólumokat használja. Ezeket a szimbólumokat nem fogadja el mindenki, sokak számára semmit sem jelent, viszont helyettesíteni lehet a megfelelő európai szimbólumokkal: a Buddha szobrocska Jézus képével, vagy a pénzfüzér a malacpersellyel. Ha az európai szimbólumokat tesszük a lakás megfelelő részébe, hogy a gazdagságot, pénzt, jólétet magunkhoz vonzzuk, a változás ezek segítségével is garantáltan bekövetkezik.

-- Milyen sikerélményeket nyújtott önnek a fengshuival való foglalkozás?

--Mióta megismertem és alkalmazom a fengshuit, az életemben valóban sok változást történt. Sikeresebb lettem a munkámban, a párkapcsolatomban sokkal kiegyensúlyozottabbá vált, a gyermekeim nem küszködnek tanulási nehézségekkel, sok jó barátom van, boldog és elégedett vagyok. Munkám során visszajelzéseket is kapok, és ennek nagyon örülök, mert jó érzéssel tölt el, hogy segíthettem. Egy házaspárnak például sokáig nem született gyermeke. Mikor náluk jártam, észrevettem a lakás központi részén egy hatalmas kaktuszszerű növényt. A növényt a férj a szüleitől kapta és ragaszkodott hozzá. A feleség viszont, mivel nem volt jó viszonya az férje szüleivel, nem kedvelte a növényt sem. (A férfi szülei ugyanis nem vették jó néven a házasságot.) A házaspár mindezek ellenére nagyon szerette egymást. Többször is javasoltam nekik, szabaduljanak meg a növénytől, de éveken át nem hallgattak rám. Később aztán felhívtak, hogy -- tíz év után – kisbabájuk született. Természetesen a boldog eseményhez sok minden hozzájárult, többek között az is, hogy a növényt végül eltávolították arról a helyről. Egy másik esetben egy hölgy párkapcsolati problémákkal küszködött. Csalódott: a férfi, akit szeretett, becsapta, ő mégsem tudott szakítani. Teljesen átrendeztük a lakását, de nem történt változás. Az okot keresve vizsgálatot tartottunk, végül rájöttünk, hogy a hölgy még mindig ott őrizte a fiókjában a férfi szerelmes leveleit. Talán mondanom sem kell, hogy a levelektől megszabadult. Azóta boldog kapcsolatban él egy másik férfival, és az élete is rendeződött.

--Nagyon sok nőnek problémája van a saját nőiségével, ezáltal a párkapcsolatokkal is. Vajon hogyan lehet a nőiséget „fengshuizni” önmagunkban?

--Első lépésben meg kell tudnunk, milyen elemek vagyunk a fengshui horoszkóp szerint. Ezután csak azokat a színeket és formákat hordjuk és alkalmazzuk, amelyek az elemünket erősítik. Kis idő elteltével máris jobban fogjuk érezni magunkat. Alkalmazzuk a belső fengshuit, és higgyünk abban, hogy szépek, csinosak vagyunk, hiszen minden nő szép, varázslatos és egyedülálló a maga módján. A lakásunkban olyan dolgokat rakjunk magunk köré, olyan képeket akasszunk a falra, amelyek erősítik a nőiséget, illetve az elemünket. Ha egyedülállóak vagyunk, rendezkedjünk be úgy, mintha mindig várnánk még valakire – aki el is fog jönni hozzánk. A fengshui szabályainak alkalmazásával egész biztosan visszatér életünkbe a harmónia.

--Köszönöm a beszélgetést!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Család, munka és színház

Zana Anita

Interjú a Vakok és Gyengénlátók Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Egyesületének egyik tagjával, Zajcsek Zsiga Szilviával.

2021.4.7.   


Mit rejt Vidu ötlettára?

Noszek Barbara

Bepillantunk az érsekújvári Vidu, azaz Szalma Nikoletta kreatív műhelyébe.

2021.3.16.   


Látássérültként, emberként

Zana Anita

Beszélgetés a látássérült Vargáné Décsei Eszter Judittal.

2021.3.10.   


„Hiszek a természet erejében”

Póda Erzsébet

A vásárúti Kovács Máriával beszélgettünk boltalapításról, egészségről, életmódról.

2020.11.22.   


Kortalanul élni

Póda Erzsébet

A kor csak egy szám: mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát. Közhelynek tűnő megállapítás, de igaz. Beszélgetés Bazsó Rozáliával.

2020.10.26.   


Lángot adok, add tovább!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosnőjével, a mindig aktív Vojtek Mártával.

2020.6.25.   


Kézművesek karanténban

Tilajcsík Dóra

Milyen most kézművesként tevékenykedni? Erről kérdeztük az érintetteket. (Megszólal Petro Veronika, Fekete Dóra, Nagy Tímea és Sántha Patasi Gabriella.)

2020.5.8.   


Türelemből jeles

Tilajcsík Dóra

Mayer Ingrid szappanjai nem csupán a külsőnket szépítik meg, de a belsőnk is kivirágzik.

2020.3.14.   


A házasságtörés a házassággal egyidős

Tilajcsík Dóra

"Lehet, hogy jobban tudunk róla harsányan, vulgárisan vagy csipkelődve diskurálni, de komolyan még mindig nem." Beszélgetés Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.

2020.2.21.   


Csodák is léteznek

Póda Erzsébet

Beszélgetés Nagy Gáborral, aki "nővérként" dolgozik a dunaszerdahelyi kórházban.

2020.1.20.   


Ősi ritmusok felsőfokon

Kovács Márta

Ősi ritmusok, archaikus dallamok, impulzív előadásmód – ezek jellemzik a leginkább a 2019 februárjában alakult felvidéki Varkocs együttest.

2019.12.16.   


A babasuttogó

Tilajcsík Dóra

Hogy mi munka, türelem és szeretet áll a babafotózás mögött, arról a fotós tud igazán mesélni. A pódatejedi Csóka Csillát méltán nevezik babasuttogónak.

2019.11.12.