A magam útját járom


Kovács Andrea  2012.10.3. 4:58

Beszélgetés Kajdacsy Dórával, aki a tetoválás rajongója.

A tetoválás művelése és viselése a régi időkbe nyúlik vissza, viselését elsősorban bennszülött harcosoknak, később tengerészeknek tulajdonították.
A történelem folyamán és a különböző kultúrákban nők, férfiak egyaránt viseltek különböző tetoválásokat. Napjainkban az önkifejezés ezen módja újra a virágkorát éli mindkét nem körében.
Szeretnék bemutatni az olvasóknak egy sokoldalú, Dunaszerdahelyen élő, fiatal lányt, Kajdacsy Dórát, aki iskolába jár, modellkedik, rajzol, tervez és mindemellett tetoválóművésznek tanul.

– Jelenleg mivel foglalkozol?

– Másodikos vagyok egy magán-szakközépiskolában, grafikus szakon, és modellként is dolgozom.

– Egy ilyen intézményben mennyire engednek kibontakozni? Hogyan tudod fejleszteni a saját stílusodat?

– A témát mindig megkapjuk, de hogy milyen stílusban és milyen eszközökkel teljesítjük a feladatot, rajtunk múlik. A tanárok bármiben tudnak segíteni, de csak a kiszabott tananyag mellett. Szerencsére jó oktatóim vannak, a kötelező fegyelem és rendtartás mellett engednek szárnyalni is. Az ihlet mindig spontán jön: van úgy, hogy főzés vagy épp dolgozatírás közben. Ilyenkor hirtelen elárasztanak az új ötletek. Sokszor azt sem tudom, hogyan fogjak hozzá. Mikor elkezdek rajzolni és ráérzek, hogy ez az új kreáció csak az enyém, szabadjára engedem a fantáziámat – ez a legjobb érzés a világon!

– Hogy tetszik a modellkedés? Mi az, ami megfogott a pózolásban?

– Imádok fotókon szerepelni. Már egész kicsi koromban elkapott a szereplési vágy. Mikor megkérdezték, mi akarok lenni, kijelentettem, hogy tetoválással és modellkedéssel akarok foglalkozni – a szüleim nem kis meglepődésére. Az első sorozatomat tizenhat éves koromban készítettük egy stúdióban. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ezt majd újabbak és újabbak követik.

– Hogyan látod a tetovált, extrém külsejű lányok helyzetét a divat világában?

– Meg kell választani, kivel dolgozik együtt az ember. Átlagos, sötét hajú, vékony lányokat foglalkoztató ügynökséghez sosem szeretnék bekerülni. Ott nagyon sok az elvárás a modellekkel szemben. Aláíratnának velem egy olyan szerződést, ami alapján nem valósíthatnám meg sem magamat, sem az elképzeléseimet. Sajnos, itthon még nincs érdeklődés az ilyen stílusú képek iránt. Magyarországon némileg jobb a helyzet, ott tetoválással foglalkozó magazinokban van lehetőség szerepelni. Hívtak már oda is fotózásra, de még nem volt időm eleget tenni a felkérésnek.

– Az átlagostól eltérő külső bevállalása komoly bátorságról árulkodik. Mennyire vagy merész az életben?

– A nagy problémákkal mindig szembenézek, és hiszem, hogy meg is tudom őket oldani. A tetoválások viselése miatt gyakran kritizálnak, mintha emiatt rosszabb ember lennék. Például beülök egy kávézóba, és hallom, amint összesúgnak a hátam mögött: Nézd csak, hogy néz ki! Biztos parókája van! Az utcán is megállítottak már, hogy meggyőződjenek róla, valódi-e a színes hajam. Ez szinte mindennapos dolog.

– Hogy viseled mások véleményét?

– Eleinte nagyon bántottak a negatív visszajelzések. De amióta elkezdtem a modellkedést, több az elismerés, és ezzel együtt megtanultam elnyomni a rossz érzéseket magamban.

– Mesélnél a tetoválás iránti szeretetedről?

– Tudatosan haladok ezen az úton, a saját tetoválásaimat gondosan megválasztom. Mindkét vádlimon egy-egy X található – ez az absztinens életmódot követő straight edge mozgalom szimbóluma. Ezt jelenleg is folytatom, nem fogyasztok semmit, ami káros. Ezek voltak az első minták rajtam, tizenöt éves koromban kerültek fel rám. A felkaromon Szűz Mária képe van, mert vallásos vagyok. Egy rózsám is van Apa felirattal, mert sokat jelent az az időszak, mikor vele éltem. Anyu is kap majd helyet rajtam, akivel az utóbbi időben nagyon jó a kapcsolatunk. Soha nem lázadtam ellene, csak nem tudtuk egymást megérteni. Nehezen fogadta el, hogy más vagyok, mint a többi tizenéves lány.

– A tetoválást a közvélemény férfias dolognak tartja. Mennyire fontos számodra, hogy nőies legyél?

– Nem hiszem, hogy egy nő férfias lenne attól, hogy tetoválást visel. Az igazi nő nem is a sminktől lesz szép, ezért azt sem viszem túlzásba hétköznapokon. Persze a fotózáson más a helyzet, olyankor erősebb színekkel is kísérletezünk. Az önbizalmam az aktuális hangulatomtól függ, de alaphelyzetben elégedett vagyok magammal. Marilyn Monroe a nőiesség megtestesítője számomra, az ő megjelenése, kisugárzása inspirál. A tetoválók közül Kat Von D, akit kiemelnék, az ő kitartása és tudatossága példaértékű számomra.

– Mi jelenti számodra a tökéletes kikapcsolódást a szabadidődben?

– A szabadidőmben programokat szervezek magamnak, vagy kialszom magam. De leginkább az tölt fel, ha rajzolhatok, és új terveket vethetek papírra.

– Mik a távlati terveid?

– Tele vagyok ötletekkel, ám sokszor belegondolok, hogy lehet nem is lesz mindenre időm. Szeretnék egy modellcéget, saját ruhakollekciót, tetováló stúdiót, külföldi sikereket. Nem tudom, mikorra fognak ezek az álmok teljesülni, de én mindent beleadok!


Kovács Balázs (1.) és Tóth Enci (2.) fotóiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Lángot adok, add tovább!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosnőjével, a mindig aktív Vojtek Mártával.

2020.6.25.   


Kézművesek karanténban

Tilajcsík Dóra

Milyen most kézművesként tevékenykedni? Erről kérdeztük az érintetteket. (Megszólal Petro Veronika, Fekete Dóra, Nagy Tímea és Sántha Patasi Gabriella.)

2020.5.8.   


Türelemből jeles

Tilajcsík Dóra

Mayer Ingrid szappanjai nem csupán a külsőnket szépítik meg, de a belsőnk is kivirágzik.

2020.3.14.   


A házasságtörés a házassággal egyidős

Tilajcsík Dóra

"Lehet, hogy jobban tudunk róla harsányan, vulgárisan vagy csipkelődve diskurálni, de komolyan még mindig nem." Beszélgetés Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal.

2020.2.21.   


Csodák is léteznek

Póda Erzsébet

Beszélgetés Nagy Gáborral, aki "nővérként" dolgozik a dunaszerdahelyi kórházban.

2020.1.20.   


Ősi ritmusok felsőfokon

Kovács Márta

Ősi ritmusok, archaikus dallamok, impulzív előadásmód – ezek jellemzik a leginkább a 2019 februárjában alakult felvidéki Varkocs együttest.

2019.12.16.   


A babasuttogó

Tilajcsík Dóra

Hogy mi munka, türelem és szeretet áll a babafotózás mögött, arról a fotós tud igazán mesélni. A pódatejedi Csóka Csillát méltán nevezik babasuttogónak.

2019.11.12.   


Fűben-fában orvosság

Tilajcsík Dóra

Bizonyára egyikünk számára sem ismeretlen az a helyzet, amikor kisgyermekként egy újabb megfázással küszködve elcipeltek minket a doktorhoz...

2019.10.12.   


Az utolsó patkolókovács

Póda Erzsébet

Huber László patkolókovácsot, a Csallóközben, Erdőhátkarcsán kerestük fel. Aprócska műhelye pontosan úgy néz ki, mint amilyeneket már csak a falumúzeumokban láthatunk.

2018.4.5.    11


A függöny mögött

Tompa Orsolya

Az önvaló kifejezése mindenki számára mást jelent. Beszélgetés Zoltai Bea festőművésszel.

2017.10.7.    5


Pillanatnyi impressziók

Tompa Orsolya

„A fényképezőgép képeket örökít meg, de valójában a puszta képnél jóval többet rögzít.” Beszélgetés Szalay Mona fotográfussal.

2017.7.23.    64


Teológia és feminizmus

Tompa Orsolya

A teológia sokrétű és megosztja az embereket. A feminizmus is. Beszélgetés dr. Perintfalvi Ritával.

2017.4.21.    9