A zumba az élete


Kucsora Zsolt  2022.5.13. 11:27

Beszélgetés a lakszakállasi Öllős Karesszal, a legfiatalabb zumba-tehetséggel.

Öllős Karesz a legfiatalabb tehetség, akivel találkoztam életem során. A Csallóközben, Lakszakállason élő fiatalember még beszélni sem tudott, amikor táncolni kezdett. A mozgásában volt valami egészen csodálatos, amitől az ember nemcsak jobb kedvűvé vált, de ott mélyen el is csodálkozott. Nagy tehetség, nem kérdés, ezt nem lehet tanulni. A most tizenöt éves Karesz azóta bejárta a fél világot.


Mit is takar a zumba kifejezés?

Ez egy többféle latin táncon, életérzésen alapuló fitnesz-program. Egyesíti a latin és a nemzetközi táncmozdulat-sorokat, a táncon keresztül dinamikussá, izgalmas élménnyé teszi az edzést. Egyaránt hatékony kardio és izomerősítő. A lépések egyszerűek, könnyen elsajátíthatók, táncos tapasztalatra nincs szükség: a zumba mindenkinek szól.

Amikor először láttalak a színpadon még óvodába jártál. Az rögtön feltűnt, igazi tehetség rejtőzik benned. Már akkor úgy mozogtál, mintha a csontozatod gumiból lenne. Mennyire megterhelő vagy fárasztó ez a mozgás egy ilyen fiatal fiúnak?

Egyáltalán nem megterhelő! Egész nap tudnám csinálni.


Kivel és hol edzel?

Kezdetben a koreográfiákat a youtube-csatornáról sajátítottam el, később már magam találtam ki a kedvenc zenéimre.

Folyamatosan utazol, szinte így nősz fel. Mennyire nehezíti ez meg a tanulást?

Nagyon jól megfér egymás mellett a zumba és a tanulás. Vannak terveim a jövőt illetően, de mindenképpen első az iskola. Azt azért elárulom, hogy a zumba midnig fontos szerepet fog játszani az életemben.


Mi volt az eddigi legnagyobb sikerélményed?

Mindegyik fellépésem nagy élmény. A legkiemelkedőbb 2016-ban Amerikában (Orlando, Miami) volt. Most is libabőrös leszek, ha erre gondolok. Beto Perez, a zumba alapítója az egész világból csupán öt gyermeket hívott meg, köztük engem is. Három hétig készültünk a tízéves jubileumát ünneplő zumba-showra. Számtalan élménnyel gazdagodtam, rengeteget tanultam a „nagyoktól”, fejlődött az angol nyelvtudásom, komoly ismeretségekre tettem szert, új barátokat ismertem meg, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot. Ez egy életre szóló, felejthetetlen élmény volt. Szavakkal nem is lehet kifejezni. Rendkívül hálás vagyok ezért Istennek, hogy mindig velünk volt és vigyázott ránk, a szüleimnek, családomnak, hogy mindent félretéve teljesülhetett az álmom és támogattak, támogatnak mind a mai napig. Hálás vagyok még Fejszés Bernadettnek és párjának, akik az ottlétünk alatt lesték minden kívánságunkat.

Mennyi volt a legtöbb, illetve mi volt a legnagyobb létszám mit megmozgattál/megizzasztottál a színpad előtt?

ZINCON - Orlandóban. Minden évben itt találkoznak a Zumba oktatói a világ minden tájáról. Ott tizenkétezer ember előtt táncoltam. Hockenheimben nyolcezer embert mozgattam meg 2014-ben.

Milyen országokban szerepeltél eddig?

Romániában, Görögországban, Olaszországban, Prágában, számtalanszor Magyarországon. Amerikában háromszor voltam. Orlandóban minden évben találkoznak a zumbaoktatók, akik a világ minden tájáról érkeznek. Ott tizenkétezer ember előtt táncoltam. Hockenheimben nyolcezer embert mozgattam meg 2014-ben.


A zumba kimondottan oktató jellegű sport, vagy néha meg is mérettetitek magatokat valamilyen versenyen?

Nincs versenyzés. Hogy Beto Perez szavait idézzem: „A zumba nem verseny. Mi mindannyian egyenlőek vagyunk.”

Fotó: archívHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.   


Kezemben az ecset

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Benyó Orsolyával, aki egy nap gondolt egy merészet, és ecsetet vett a kezébe.

2022.9.5.   


„Mi történt a lányommal?”

Póda Erzsébet

Nehéz elképzelni annál borzalmasabb helyzetet, mint amikor egy anya – bármely okból – elveszíti a gyermekét. Beszélgetés az ekecsi Fél Dórával.

2022.8.29.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2022.7.27.  9   


Kotta nélkül

Zana Anita

Interjú a szolnoki Erős Laurával, aki látáskárosultsága ellenére csodaszépen zenél, és sok minden mással is foglalkozik.

2022.7.25.   


Míg az élet engedi

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a Szilason élő Pálffy László ceremóniamesterrel.

2022.7.22.   


Élni kell!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a budapesti Brjeska Dórával, aki megküzdött és küzd a rákkal, közben egy pillanatra sem veszítette el az életkedvét.

2022.7.10.   


A cél a legjobb helyezés

Kucsora Zsolt

Beszélgetés az érsekújvári Nagy Mária társastáncossal, aki egyre eredményesebb ebben a műfajban.

2022.7.3.