Ahova jó iskolába járni


Nagy Erika  2013.6.12. 3:16

Beszélgetés a nyárasdi iskola igazganőjével, Takács Zsuzsannával

„Iskola, iskola, ki a csoda jár oda? A takács a kovács, a kőműves meg az ács…?” – kezdi kedves versikéjét Gyurkovics Tibor. Valószínű, hogy e mesterségek leendő képviselői a nyárasdi alapiskola jelenlegi növendékei is. Az igazgatónő viszont Takács Zsuzsanna, pedig ha rajta múlott volna, két éve már a nyugdíjasok „gondtalan” életét élvezné. Közkívánatra azonban helyén maradt, és fiatalos lendülettel igazgatja azóta is a tanintézetet, ahol mindent megtesznek annak érdekében, hogy formálják a diákok értékrendjét, erősítik nemzeti azonosságtudatukat.

Mióta tanítanak Nyárasdon az új oktatási reform szerint?

Ötödik éve tart az új oktatási reform szerinti tanítás, melynek leglátványosabb eleme az idegen nyelvek oktatása, illetve az erre fordított óraszámok növelése, és a szabadon választott órák lehetősége. Az alsó tagozaton bevezettük a drámajátékokat, illetve a szövegértést. Felsőtagozaton pedig megerősítettük a biológiát, geográfiát és a történelmet, de tanítunk egészségtant, idegenforgalmat, életvitelt és esztétikai nevelést is. Egyedül a kilencedikesek haladnak a régi tanterv szerint.

Az iskola folyosóján lévő polcok roskadoznak a trófeák súlya alatt. Látszik, hogy hagyományai vannak a sportnak, egészséges életmódra nevelésnek, vagy akár a humán jellegű versenyeknek az iskolában. Jól gondolom?

Szerencsére olyan testnevelő tanárunk van, aki elhivatottja a szakmának, és utánpótlásedzőként is beírta nevét a helyi sporttörténelembe. A humán jellegű versenyek közül az egyik legigényesebb megmérettetés tanulóink számára a tavalyi Szép Magyar Beszéd verseny volt, ahol kiemelkedő teljesítést nyújtottak. A Simonyi Zsigmond helyesírási versenyen az egyik tanulónk olyan jól szerepelt, hogy meghívást kapott Budapestre, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre, a Kárpát-medencei helyesírási verseny helyszínére, ahol negyedik lett. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny országos döntőjében, tanulóink szereplésére, díjazására is nagyon büszkék vagyunk, az első helyezést is iskolánk tanulója kapta a harmadik kategóriában, prózában, s ezért mindenképpen dicséret illeti a felkészítő tanáraikat is. Diákjaink részt vesznek rendszeresen, és díjakat hoznak a rajzversenyekről, matematikai-, földrajzi-, történelmi-, civilvédelmi versenyekről, vannak Tegergők, Tekergőcök nevet viselő színjátszó csoportjaink, akik hírnevet szereztek az iskolánknak.

A gyerekek örülnek annak, hogy korszerű iskola szolgálja második otthonként a kényelmüket?

Örülnek, hiszen a nyolcadik éve felújított iskolánk minden téren próbál megfelelni a kor elvárásainak, nem csak a nevelési és pedagógiai programunk célirányos, hanem a tanintézet is jól felszerelt, számos szaktantermet alakítottunk ki. A tornatermünk viszont felújításra szorul, bár kisebb-nagyobb munkálatokat folyamatosan végzünk rajta, ami azért is fontos, mert a leginkább igénybe vett szaktanteremről van szó, és szinte naponta folyik köztevékenység a frekventált helyiség falai között. Korszerű iskolánk híre eljutott a határainkon túlra is. Tavaly a budapesti Németvölgyi Általános Iskola vette fel velünk a kapcsolatot, mivel náluk olyan hagyomány alakult ki, hogy minden évben, a 7. évfolyam tanulói ellátogatnak Szlovákia magyarlakta településeire, ahol a történelmi nevezetességek és a természeti szépségek megismerésén túl betekinthetnek az itt élő gyerekek életébe. Azért választottak minket, mert már a fővárosba is eljutott a jó hírünk, s bár mi egy pici kisebbségi érzéssel látogattunk el Budapestre, azt tapasztaltuk, hogy egyenrangú társként kezelnek minket. Tavaly június elsején a nyárasdi iskola, karöltve az önkormányzattal, étellel, itallal, kultúrműsorral kedveskedve fogadta a magyarországi vendégeket, a 35 tanulót és kísérőiket. A budapestieket nem kis meglepetés érte, álmukban sem gondolták, hogy egy olyan vidéki iskolába jönnek, amelyik sokkal modernebb, felszereltebb, mint a legtöbb fővárosi iskola. S amikor azt hittük, hogy a tornaterem miatt szégyenkezni valónk van, akkor rádöbbentettek minket arra, hogy a legtöbb budapesti tanintézet boldog lenne, ha a magáénak tudhatná.


Summa summarum, ha van az iskolának olyan vezetője és tanári kara, amelyik nyitott az újra, amelyik időt, fáradságot nem kímélve foglalkozik a gyerekekkel, annak van jövője. Takács Zsuzsannában még most is lobog a láng, s bár nem mondta, de látni rajta, kiérezni beszédéből, hogy hálás a sorsnak, hogy azon a pályán indult el, ami a levegőt szolgáltatja számára. Becsülettel helytállt, minden idegszálával védelmezte tanítványai érdekeit, hiszen annak idején arra esküdött fel.

A felvételen az igazgatónőHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Aktívan tevékenykedni

Zana Anita

Beszélgetés Víg Zsuzsannával, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének jászsági területfelelősével.

2022.6.22.   


Merjünk újat alkotni!

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Bajcsi Barnabással, aki matematika tanár, fociedző és egy különleges hobbija is van: a lepkegyűjtés.

2022.6.17.   


Ketten a ketrecben

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a csilizradványi Vörös Alex ketrecharcossal küzdősportról, sikerekről, elszántságról, kitartásról.

2022.6.13.   


Az álmok nem várhatnak

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Fekete Szilviával, aki a sport területéről váltott az éneklésre.

2022.6.1.   


Csak egy kattintás az emlék

Bott Noémi

Beszélgetés a tehetséges dunaszerdahelyi Kovács Richárddal. fotózásról, emlékekről.

2022.5.25.   


Koncentráció és fegyelem

Petrik Orsolya

Beszélgetés a komáromi Chytrá Zsanettel, aki a capoeira szerelmese.

2022.5.17.   


A zumba az élete

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Öllős Karesszal, a legfiatalabb zumba-tehetséggel.

2022.5.13.   


Véghezvinni az álmaimat

Kucsora Zsolt

Villáminterjú az ETO focicsapatának csallóközi futballistájával, Kovács Krisztiánnal.

2022.5.1.   


Mentsük meg a földet!

Petrik Orsolya

Beszélgetés a komáromi Pálinkás Eszterrel a "save the soil" mozgalomról.

2022.4.29.   


A többszörös újrakezdő

Zana Anita

Beszélgetés Görömbei Ágnessel.

2022.4.29.   


Szenvedély és életstílus

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a szilasi Nagy Tímeával, akit kacskaringós út vezetett el a fitneszmodellségig.

2022.3.20.   


Jól összeadódtak az energiáink

Virág Csenge

A Margaret Island akusztikus alapokra épülő folk-pop zenekar. Tagjaival beszélgettünk.

2022.1.30.