Csak kreatívan


Kiss Adrienn Éva  2012.10.26. 4:45

Beszélgetés Tari Anita leendő divattervezővel.

Minden nő szereti a ruhákat és a divatot. Vannak olyanok is, akik az átlagosnál sokkal jobban. Tari Anitával beszélgettem, aki az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának hallgatója, Ipari termék- és formatervező szakirányon. Ha „nagy” lesz, divattervező lesz.

Ipari formatervezőnek tanulsz. Mit takar ez pontosan?

Ha egy szóban kéne megfogalmazni, hogy mit tanulok, azt mondanám, divattervezést. Ez persze nem fedi pontosan, amit csinálok, hiszen ez nagyon összetett dolog. Az iskolában csak az elméleti hátteret tudják biztosítani, és némi gyakorlatot, de a kreativitásnak és a fantáziának belülről kell jönnie.

Gondolom nem vagy híján egyiknek sem.

Túlzás lenne azt állítani, hogy mindenem megvan már ehhez a szakmához, hiszen akkor minek is tanulnék még. Mivel mindig is érdekeltek a ruhák, a divat, az öltözködés, így nem volt kérdés, milyen szakmát választok. Kreatívnak tartom magam, és a fantáziámmal sincs gond, viszont ezek is fejleszthetőek. Az egyetem ebben ugyancsak segít. Most tanulunk varrni, ami elég sok türelmet, kitartást és kreativitást igényel.

A divatszakma nagyon szerteágazó. Téged melyik része érdekel leginkább?

A ruhák tervezése és készítése egyaránt. Ha valamit elkezdek, azt szeretem befejezni. Ha az én fejemből pattan ki egy minta, egy forma, akkor azt én is szeretném megvalósítani. Ezért is örültem, amikor nyáron lehetőségem nyílt kipróbálni magam S. Hegyi Lúcia divattervezőnél, egy hathetes szakmai gyakorlat keretein belül.

Milyen érzés volt egy már befutott, sikeres művésztől tanulni?

Szerencsére még jelen időben beszélhetek, hiszen a nyári gyakorlat végén kiválasztottak közülünk öt embert, akiket további egy éven keresztül szívesen látnak a cégnél, heti egy alkalommal. Ez fantasztikus lehetőség, hiszen a szakma legjobbjaitól kapunk első kézből tanácsokat, kritikákat, és leshetünk el fortélyokat. Mostanában főleg selyemmel dolgozunk. Terveztem és varrtam már kislány szoknyákat, varrtam függönyt, szabásmintákat készítettem, tehát nagyon sok mindenben kipróbálhattam már magam.

Azt mondtad, öt embert választottak ki. Ez mi alapján történt?

A gyakorlat kezdetekor kaptunk egy tesztet: egy oldalnyi tulajdonságból nyolc olyat kellett kiválasztani, amelyek rám illenek. Majd feleletválasztós kérdések következtek. A teszt alapján kategorizáltak minket különböző személyiség-csoportokba, és eszerint kaptunk feladatokat. Amikor letelt a hat hét, és kiértékeltek minket és a gyakorlat során készített munkáinkat, úgy gondolták, alkalmas vagyok a feladatra, mivel alkalmazkodó, türelmes, precíz és kitartó vagyok. Kiemelték, hogy ügyesen használom a színeket.

Ki a példaképed?

Alexander McQueen, angol divattervező. Főleg, mert egyedi anyagokat használ, és a természetből merít ihletet. Lady Gaga Atlantis kollekcióját is ő tervezte.

Mi a legrosszabb és a legjobb dolog ebben a szakmában?

A legrosszabb, hogy a sikerért bizony nagyon keményen meg kell dolgozni, ami sokszor azzal járhat, hogy át kell gázolni másokon. A legjobb, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, és kiélhetem a kreativitásomat. Mindig új és új feladatokkal találom szemben magam. Megunhatatlan!

Hogyan képzeled el a jövődet?

Mivel csak a divattervezésből nem lehet megélni, először alapítanék egy márkát. Ehhez kezdetben csak ruhákat terveznék, majd később kozmetikumokat, kiegészítőket is.

Ezek szerint számíthatunk rá, hogy hamarosan a te neveddel fémjelzett divatcikkek is kaphatóak lesznek?

Bízom benne, hogy így lesz!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.   


Kezemben az ecset

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Benyó Orsolyával, aki egy nap gondolt egy merészet, és ecsetet vett a kezébe.

2022.9.5.   


„Mi történt a lányommal?”

Póda Erzsébet

Nehéz elképzelni annál borzalmasabb helyzetet, mint amikor egy anya – bármely okból – elveszíti a gyermekét. Beszélgetés az ekecsi Fél Dórával.

2022.8.29.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2022.7.27.  9   


Kotta nélkül

Zana Anita

Interjú a szolnoki Erős Laurával, aki látáskárosultsága ellenére csodaszépen zenél, és sok minden mással is foglalkozik.

2022.7.25.   


Míg az élet engedi

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a Szilason élő Pálffy László ceremóniamesterrel.

2022.7.22.   


Élni kell!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a budapesti Brjeska Dórával, aki megküzdött és küzd a rákkal, közben egy pillanatra sem veszítette el az életkedvét.

2022.7.10.   


A cél a legjobb helyezés

Kucsora Zsolt

Beszélgetés az érsekújvári Nagy Mária társastáncossal, aki egyre eredményesebb ebben a műfajban.

2022.7.3.