Csak kreatívan


Kiss Adrienn Éva  2012.10.26. 4:45

Beszélgetés Tari Anita leendő divattervezővel.

Minden nő szereti a ruhákat és a divatot. Vannak olyanok is, akik az átlagosnál sokkal jobban. Tari Anitával beszélgettem, aki az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának hallgatója, Ipari termék- és formatervező szakirányon. Ha „nagy” lesz, divattervező lesz.

Ipari formatervezőnek tanulsz. Mit takar ez pontosan?

Ha egy szóban kéne megfogalmazni, hogy mit tanulok, azt mondanám, divattervezést. Ez persze nem fedi pontosan, amit csinálok, hiszen ez nagyon összetett dolog. Az iskolában csak az elméleti hátteret tudják biztosítani, és némi gyakorlatot, de a kreativitásnak és a fantáziának belülről kell jönnie.

Gondolom nem vagy híján egyiknek sem.

Túlzás lenne azt állítani, hogy mindenem megvan már ehhez a szakmához, hiszen akkor minek is tanulnék még. Mivel mindig is érdekeltek a ruhák, a divat, az öltözködés, így nem volt kérdés, milyen szakmát választok. Kreatívnak tartom magam, és a fantáziámmal sincs gond, viszont ezek is fejleszthetőek. Az egyetem ebben ugyancsak segít. Most tanulunk varrni, ami elég sok türelmet, kitartást és kreativitást igényel.

A divatszakma nagyon szerteágazó. Téged melyik része érdekel leginkább?

A ruhák tervezése és készítése egyaránt. Ha valamit elkezdek, azt szeretem befejezni. Ha az én fejemből pattan ki egy minta, egy forma, akkor azt én is szeretném megvalósítani. Ezért is örültem, amikor nyáron lehetőségem nyílt kipróbálni magam S. Hegyi Lúcia divattervezőnél, egy hathetes szakmai gyakorlat keretein belül.

Milyen érzés volt egy már befutott, sikeres művésztől tanulni?

Szerencsére még jelen időben beszélhetek, hiszen a nyári gyakorlat végén kiválasztottak közülünk öt embert, akiket további egy éven keresztül szívesen látnak a cégnél, heti egy alkalommal. Ez fantasztikus lehetőség, hiszen a szakma legjobbjaitól kapunk első kézből tanácsokat, kritikákat, és leshetünk el fortélyokat. Mostanában főleg selyemmel dolgozunk. Terveztem és varrtam már kislány szoknyákat, varrtam függönyt, szabásmintákat készítettem, tehát nagyon sok mindenben kipróbálhattam már magam.

Azt mondtad, öt embert választottak ki. Ez mi alapján történt?

A gyakorlat kezdetekor kaptunk egy tesztet: egy oldalnyi tulajdonságból nyolc olyat kellett kiválasztani, amelyek rám illenek. Majd feleletválasztós kérdések következtek. A teszt alapján kategorizáltak minket különböző személyiség-csoportokba, és eszerint kaptunk feladatokat. Amikor letelt a hat hét, és kiértékeltek minket és a gyakorlat során készített munkáinkat, úgy gondolták, alkalmas vagyok a feladatra, mivel alkalmazkodó, türelmes, precíz és kitartó vagyok. Kiemelték, hogy ügyesen használom a színeket.

Ki a példaképed?

Alexander McQueen, angol divattervező. Főleg, mert egyedi anyagokat használ, és a természetből merít ihletet. Lady Gaga Atlantis kollekcióját is ő tervezte.

Mi a legrosszabb és a legjobb dolog ebben a szakmában?

A legrosszabb, hogy a sikerért bizony nagyon keményen meg kell dolgozni, ami sokszor azzal járhat, hogy át kell gázolni másokon. A legjobb, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, és kiélhetem a kreativitásomat. Mindig új és új feladatokkal találom szemben magam. Megunhatatlan!

Hogyan képzeled el a jövődet?

Mivel csak a divattervezésből nem lehet megélni, először alapítanék egy márkát. Ehhez kezdetben csak ruhákat terveznék, majd később kozmetikumokat, kiegészítőket is.

Ezek szerint számíthatunk rá, hogy hamarosan a te neveddel fémjelzett divatcikkek is kaphatóak lesznek?

Bízom benne, hogy így lesz!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Középpontban a közösség

Zana Anita

Beszélgetés Musitzné Pál Renátával, aki korábban látássérülten is önkéntes munkát végzett.

2024.3.4.   


Lassan minden a helyére kerül

Zana Anita

Beszélgetés Horenka Erika látássérült írónővel.

2024.2.25.  1   


„A világ változik, a vers örök”

Zana Anita

Riportalanyunk, Zajcsek Norbert, a látássérültekből álló amatőr színtársulat, a Varázsszínpad, tagja volt hét éven át. Az Egyesület rendezvényein általában szavalni szokott.

2024.2.8.   


„A helyemen vagyok”

Zana Anita

Interjú Kovácsné Mendler Annamáriával, aki klienskoordinátorként dolgozik, s mindezt fehérbottal teszi.

2024.2.2.   


Én ilyen vagyok

Póda Erzsébet

Az tegnap.ma irodalmi díj egyikét az idén Nagy Erika, a Szlovákiai Magyar Írók Társaság titkára kapta. Ez alkalommal készítettünk vele egy villáminterjút.

2023.12.6.   


Soha nem szabad feladni!

Póda Erzsébet

Villáminterjú a világhírű magyar vadásszal, vadászíróval, természetvédővel, Hídvégi Bélával, aki több rangos díjat elnyert már tevékenysége elismeréseként.

2023.9.28.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2023.7.27.  9   


Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.