Csak kreatívan


Kiss Adrienn Éva  2012.10.26. 4:45

Beszélgetés Tari Anita leendő divattervezővel.

Minden nő szereti a ruhákat és a divatot. Vannak olyanok is, akik az átlagosnál sokkal jobban. Tari Anitával beszélgettem, aki az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának hallgatója, Ipari termék- és formatervező szakirányon. Ha „nagy” lesz, divattervező lesz.

Ipari formatervezőnek tanulsz. Mit takar ez pontosan?

Ha egy szóban kéne megfogalmazni, hogy mit tanulok, azt mondanám, divattervezést. Ez persze nem fedi pontosan, amit csinálok, hiszen ez nagyon összetett dolog. Az iskolában csak az elméleti hátteret tudják biztosítani, és némi gyakorlatot, de a kreativitásnak és a fantáziának belülről kell jönnie.

Gondolom nem vagy híján egyiknek sem.

Túlzás lenne azt állítani, hogy mindenem megvan már ehhez a szakmához, hiszen akkor minek is tanulnék még. Mivel mindig is érdekeltek a ruhák, a divat, az öltözködés, így nem volt kérdés, milyen szakmát választok. Kreatívnak tartom magam, és a fantáziámmal sincs gond, viszont ezek is fejleszthetőek. Az egyetem ebben ugyancsak segít. Most tanulunk varrni, ami elég sok türelmet, kitartást és kreativitást igényel.

A divatszakma nagyon szerteágazó. Téged melyik része érdekel leginkább?

A ruhák tervezése és készítése egyaránt. Ha valamit elkezdek, azt szeretem befejezni. Ha az én fejemből pattan ki egy minta, egy forma, akkor azt én is szeretném megvalósítani. Ezért is örültem, amikor nyáron lehetőségem nyílt kipróbálni magam S. Hegyi Lúcia divattervezőnél, egy hathetes szakmai gyakorlat keretein belül.

Milyen érzés volt egy már befutott, sikeres művésztől tanulni?

Szerencsére még jelen időben beszélhetek, hiszen a nyári gyakorlat végén kiválasztottak közülünk öt embert, akiket további egy éven keresztül szívesen látnak a cégnél, heti egy alkalommal. Ez fantasztikus lehetőség, hiszen a szakma legjobbjaitól kapunk első kézből tanácsokat, kritikákat, és leshetünk el fortélyokat. Mostanában főleg selyemmel dolgozunk. Terveztem és varrtam már kislány szoknyákat, varrtam függönyt, szabásmintákat készítettem, tehát nagyon sok mindenben kipróbálhattam már magam.

Azt mondtad, öt embert választottak ki. Ez mi alapján történt?

A gyakorlat kezdetekor kaptunk egy tesztet: egy oldalnyi tulajdonságból nyolc olyat kellett kiválasztani, amelyek rám illenek. Majd feleletválasztós kérdések következtek. A teszt alapján kategorizáltak minket különböző személyiség-csoportokba, és eszerint kaptunk feladatokat. Amikor letelt a hat hét, és kiértékeltek minket és a gyakorlat során készített munkáinkat, úgy gondolták, alkalmas vagyok a feladatra, mivel alkalmazkodó, türelmes, precíz és kitartó vagyok. Kiemelték, hogy ügyesen használom a színeket.

Ki a példaképed?

Alexander McQueen, angol divattervező. Főleg, mert egyedi anyagokat használ, és a természetből merít ihletet. Lady Gaga Atlantis kollekcióját is ő tervezte.

Mi a legrosszabb és a legjobb dolog ebben a szakmában?

A legrosszabb, hogy a sikerért bizony nagyon keményen meg kell dolgozni, ami sokszor azzal járhat, hogy át kell gázolni másokon. A legjobb, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, és kiélhetem a kreativitásomat. Mindig új és új feladatokkal találom szemben magam. Megunhatatlan!

Hogyan képzeled el a jövődet?

Mivel csak a divattervezésből nem lehet megélni, először alapítanék egy márkát. Ehhez kezdetben csak ruhákat terveznék, majd később kozmetikumokat, kiegészítőket is.

Ezek szerint számíthatunk rá, hogy hamarosan a te neveddel fémjelzett divatcikkek is kaphatóak lesznek?

Bízom benne, hogy így lesz!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az utolsó patkolókovács

Póda Erzsébet

Huber László patkolókovácsot, a Csallóközben, Erdőhátkarcsán kerestük fel. Aprócska műhelye pontosan úgy néz ki, mint amilyeneket már csak a falumúzeumokban láthatunk.

2018.4.5.    11


A függöny mögött

Tompa Orsolya

Az önvaló kifejezése mindenki számára mást jelent. Beszélgetés Zoltai Bea festőművésszel.

2017.10.7.    5


Pillanatnyi impressziók

Tompa Orsolya

„A fényképezőgép képeket örökít meg, de valójában a puszta képnél jóval többet rögzít.” Beszélgetés Szalay Mona fotográfussal.

2017.7.23.    64


Teológia és feminizmus

Tompa Orsolya

A teológia sokrétű és megosztja az embereket. A feminizmus is. Beszélgetés dr. Perintfalvi Ritával.

2017.4.21.    9


Örülni minden apróságnak

Póda Erzsébet

"Megtanultam, hogy nem szabad siránkozni. Megtanultam kimondani, ha valami bánt, vagy nem értek egyet valamivel." Beszélgetés Fabó Máriával, a Komáromi Jókai Színház marketingvezetőjével, a Szakképző és Felnőttképzési Intézet igazgatójával.

2016.8.8.    88


Katonaélet nőként

Tompa Orsolya

Hogyan éli mindennapjait és hogyan áll helyt a mindennapokban egy nő katonaként? Riportunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ maguktól a katonanőktől.

2016.6.27.    95


Bőrnek, léleknek

Póda Erzsébet

Nem elég szempillát, szemöldököt festeni, a kozmetikusnak szépíteni kell a vendég bőrét, ápolni a lelkét, mondja Both Tímea kozmetikus.

2016.5.30.    14


Minden ország más

Tompa Orsolya

Beszélgetés Harmincz Ritával, a sárga ruhás utazóval.

2016.4.28.    8


A pillanat varázsa

Póda Erzsébet

Szeretem megmutatni, hogy ezernyi szépség és csoda ölel körül minket: beszélgetés Virágh Mária fotóssal.

2016.2.5.   


Szex, érettség és más kérdések

Tompa Orsolya

Beszélgetés Győri Szilvia szexuálpszichológussal.

2016.1.21.    29


A tehetségen túl

Póda Erzsébet

Beszélgetés Bakonyi Orsolya előadó- és képzőművésszel.

2015.12.28.    80


Azt alkotom, amit szeretek

Tompa Orsolya

Beszélgetés Wéber Andreával azaz Mandy Candyvel.

2015.12.10.    139