Egyedi gyantaékszerek


Szekeres Angéla  2021.11.2. 23:47

A Dunaszerdahelyen élő Brunczvik Mónika egy éve kezdett el gyantából készült ékszerekkel foglalkozni...

...és ez a tevékenység mára a hobbija lett. Megkérdeztük, miképp készülnek a termékei, továbbá bepillantást engedett az alkotói folyamatokba és néhány elkészült munkáját is megmutatta.


Mesélj egy kicsit magadról! Mióta készítesz gyantából ékszereket? Hogyan tanultad meg ezt a technikát?

Már több mint egy éve foglalkozom ezzel. Amikor a járványhelyzet elkezdődött, akkor döntöttem úgy, hogy belevágok és kipróbálom. Az epoxi asztalokkal már régebb óta szemezgettem, de időm igazából csak a bezártság alatt lett arra, hogy ki is próbáljam a technikát. Megrendeltem a szükséges anyagokat, és elkezdtem kísérletezgetni. Kezdetben Szlovákiából szereztem be a gyantát, majd megtapasztaltam, hogy a Németországból származó sokkal jobb minőségű. Megtanultam, hogy a virágokat miképp szárítsam tökéletesre, amelyek száradási ideje akár egy hónapig is eltart. Ma már szárítok sóban, macskaalomban, silica-gélben vagy papír között. A technikát magam tanultam meg az internet segítségével. Számos közösségi csoportban benne vagyok, ahol megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, véleményeinket, és ez ugyancsak nagy segítség, hiszen mindig tanulunk valami újat egymástól. Nagyon sok videót nézek, nap mint nap kísérletezek, tökéletesítem a technikámat.Hogyan készülnek ezek a csodaszép ékszerek, mi a munkafolyamat?

Az alapanyag egy kétkomponensű epoxi-gyanta. Ezt keverem ki 2:1 arányban, amelynek 24 órás megkötési ideje van. Dolgozom emellett UV-gyantával is, ezt szintén Németországból rendelem meg. Az ékszereket szilikonformába öntöm ki, több rétegben. Ilyenkor rakom bele a virágokat, de dolgozom még alkoholos tintával, színező porokkal, flitterekkel és csillámokkal is. Ezután csiszolom, polírozom, átfúrom, végül szerelőkarikát teszek rájuk. Már a láncokat is magam készítem, így ezeket is lehet méretre rendelni, de általában 42-43 centiméter a hosszúságuk. Rengeteg színű szaténmadzagom van, így ez is szabadon választható. Emellett vannak bizsu és orvosi acél láncaim, a későbbiekben pedig szeretnék ezüstöket is készíteni. Végezetül lefényképezem a termékeket, becsomagolom és beárazom. Egy ékszer elkészítése összességében egy hétig tart.


Milyen virágokkal dolgozol, és hol szerzed be?

Előfordul, hogy csak egy séta alkalmával gyűjtögetem össze, de virágüzletben is szoktam venni vagy interneten rendelek. Dolgozom többek közt margarétával, rózsával, rezgőcskével, nefelejccsel, búzavirággal, hortenziával, pipaccsal. Ezalatt az egy év alatt sikerült körülbelül kétszáz fajta virágot összegyűjtögetnem.

Hogyan találod ki a mintákat és a díszítést?

Gyakran rábízom a kreativitásomra, megálmodok egy-egy ékszert, de van, hogy a neten nézegetem, milyenek vannak, majd összeáll a fejemben a következő néhány kreáció. Volt például egy teljesen nyárias kollekcióm, gazdag színvilággal és rengetegféle virággal ötvözve. Azt tapasztaltam, hogy a vidámabb színeket az emberek is jobban kedvelik.


Hol lehet ezeket az ékszereket megvenni?

Van egy facebook oldalam, Moncsi’s Wonder néven, ide töltöm fel az elkészült termékekről a képeket, emellett több ismerősöm is segít az árusításban. Ha az időm engedi, akkor egy-egy piacon is részt veszek, hogy minél több emberhez eljusson a munkám.

Ugróczky István felvételei

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Sosem unatkozom

Zana Anita

Beszélgetés Vígh Erikával, Vígh Éva lányával, aki a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének egyik meghatározó alakja volt.

2023.3.5.   


Krónikus bőrbetegség és a stressz

Vona Ildikó

Beszélgetés dr. Szalai Zsuzsanna gyermekbőrgyógyásszal a különböző bőrbetegségek gyógyításáról.

2023.2.21.   


Az önkéntességtől az elnöki székig

Zana Anita

Villáminterjú a Pro Caritate díjas Pestiné Pető Máriával.

2023.1.31.   


Az iskolán túl

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a tardoskeddi Benkő Timea pedagógus-íróval.

2022.10.19.   


Kapcsolatok hálójában

Zana Anita

Beszélgetés a Szolnokon élő Baranyi Miks Máriával, aki látássérültként dolgozik a könyvtáros szakmában.

2022.10.2.   


Kezemben az ecset

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Benyó Orsolyával, aki egy nap gondolt egy merészet, és ecsetet vett a kezébe.

2022.9.5.   


„Mi történt a lányommal?”

Póda Erzsébet

Nehéz elképzelni annál borzalmasabb helyzetet, mint amikor egy anya – bármely okból – elveszíti a gyermekét. Beszélgetés az ekecsi Fél Dórával.

2022.8.29.   


Katona vagyok!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a francia idegenlégióban szolgált Maquet Ludovic-kal, akinek nemsokára megjelenik a légiós éveiről szóló könyve.

2022.7.27.  9   


Kotta nélkül

Zana Anita

Interjú a szolnoki Erős Laurával, aki látáskárosultsága ellenére csodaszépen zenél, és sok minden mással is foglalkozik.

2022.7.25.   


Míg az élet engedi

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a Szilason élő Pálffy László ceremóniamesterrel.

2022.7.22.   


Élni kell!

Póda Erzsébet

Beszélgetés a budapesti Brjeska Dórával, aki megküzdött és küzd a rákkal, közben egy pillanatra sem veszítette el az életkedvét.

2022.7.10.