Egyedi gyantaékszerek


Szekeres Angéla  2021.11.2. 23:47

A Dunaszerdahelyen élő Brunczvik Mónika egy éve kezdett el gyantából készült ékszerekkel foglalkozni...

...és ez a tevékenység mára a hobbija lett. Megkérdeztük, miképp készülnek a termékei, továbbá bepillantást engedett az alkotói folyamatokba és néhány elkészült munkáját is megmutatta.


Mesélj egy kicsit magadról! Mióta készítesz gyantából ékszereket? Hogyan tanultad meg ezt a technikát?

Már több mint egy éve foglalkozom ezzel. Amikor a járványhelyzet elkezdődött, akkor döntöttem úgy, hogy belevágok és kipróbálom. Az epoxi asztalokkal már régebb óta szemezgettem, de időm igazából csak a bezártság alatt lett arra, hogy ki is próbáljam a technikát. Megrendeltem a szükséges anyagokat, és elkezdtem kísérletezgetni. Kezdetben Szlovákiából szereztem be a gyantát, majd megtapasztaltam, hogy a Németországból származó sokkal jobb minőségű. Megtanultam, hogy a virágokat miképp szárítsam tökéletesre, amelyek száradási ideje akár egy hónapig is eltart. Ma már szárítok sóban, macskaalomban, silica-gélben vagy papír között. A technikát magam tanultam meg az internet segítségével. Számos közösségi csoportban benne vagyok, ahol megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, véleményeinket, és ez ugyancsak nagy segítség, hiszen mindig tanulunk valami újat egymástól. Nagyon sok videót nézek, nap mint nap kísérletezek, tökéletesítem a technikámat.Hogyan készülnek ezek a csodaszép ékszerek, mi a munkafolyamat?

Az alapanyag egy kétkomponensű epoxi-gyanta. Ezt keverem ki 2:1 arányban, amelynek 24 órás megkötési ideje van. Dolgozom emellett UV-gyantával is, ezt szintén Németországból rendelem meg. Az ékszereket szilikonformába öntöm ki, több rétegben. Ilyenkor rakom bele a virágokat, de dolgozom még alkoholos tintával, színező porokkal, flitterekkel és csillámokkal is. Ezután csiszolom, polírozom, átfúrom, végül szerelőkarikát teszek rájuk. Már a láncokat is magam készítem, így ezeket is lehet méretre rendelni, de általában 42-43 centiméter a hosszúságuk. Rengeteg színű szaténmadzagom van, így ez is szabadon választható. Emellett vannak bizsu és orvosi acél láncaim, a későbbiekben pedig szeretnék ezüstöket is készíteni. Végezetül lefényképezem a termékeket, becsomagolom és beárazom. Egy ékszer elkészítése összességében egy hétig tart.


Milyen virágokkal dolgozol, és hol szerzed be?

Előfordul, hogy csak egy séta alkalmával gyűjtögetem össze, de virágüzletben is szoktam venni vagy interneten rendelek. Dolgozom többek közt margarétával, rózsával, rezgőcskével, nefelejccsel, búzavirággal, hortenziával, pipaccsal. Ezalatt az egy év alatt sikerült körülbelül kétszáz fajta virágot összegyűjtögetnem.

Hogyan találod ki a mintákat és a díszítést?

Gyakran rábízom a kreativitásomra, megálmodok egy-egy ékszert, de van, hogy a neten nézegetem, milyenek vannak, majd összeáll a fejemben a következő néhány kreáció. Volt például egy teljesen nyárias kollekcióm, gazdag színvilággal és rengetegféle virággal ötvözve. Azt tapasztaltam, hogy a vidámabb színeket az emberek is jobban kedvelik.


Hol lehet ezeket az ékszereket megvenni?

Van egy facebook oldalam, Moncsi’s Wonder néven, ide töltöm fel az elkészült termékekről a képeket, emellett több ismerősöm is segít az árusításban. Ha az időm engedi, akkor egy-egy piacon is részt veszek, hogy minél több emberhez eljusson a munkám.

Ugróczky István felvételei

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Koncentráció és fegyelem

Petrik Orsolya

Beszélgetés a komáromi Chytrá Zsanettel, aki a capoeira szerelmese.

2022.5.17.   


A zumba az élete

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a lakszakállasi Öllős Karesszal, a legfiatalabb zumba-tehetséggel.

2022.5.13.   


Véghezvinni az álmaimat

Kucsora Zsolt

Villáminterjú az ETO focicsapatának csallóközi futballistájával, Kovács Krisztiánnal.

2022.5.1.   


Mentsük meg a földet!

Petrik Orsolya

Beszélgetés a komáromi Pálinkás Eszterrel a "save the soil" mozgalomról.

2022.4.29.   


A többszörös újrakezdő

Zana Anita

Beszélgetés Görömbei Ágnessel.

2022.4.29.   


Szenvedély és életstílus

Kucsora Zsolt

Beszélgetés a szilasi Nagy Tímeával, akit kacskaringós út vezetett el a fitneszmodellségig.

2022.3.20.   


Jól összeadódtak az energiáink

Virág Csenge

A Margaret Island akusztikus alapokra épülő folk-pop zenekar. Tagjaival beszélgettünk.

2022.1.30.   


A válaszkeresés útján

Póda Erzsébet

Nagy Csivre Katalin fest, rajzol, verset ír, időnként pedig gondolatfelforgató írásokkal jelentkezik, életútja nemhogy érdekes, de különleges történésekkel teli.

2022.1.16.   


Értékmentő műhely

Póda Erzsébet

Vakegér Műhely egy pedagógus-házaspár tevékenységét takarja. Rakoncza Gabriella és Varjú Árpád csodálatos fabútorokat készítenek.

2021.12.2.   


Mindig az igazat

Póda Erzsébet

Beszélgetés Szöllősi Ildikóval, a „Feltárulnak a titkok" című videósorozat alkotójával.

2021.11.25.   


Fegyelmezett művészet

Póda Erzsébet

Beszélgetés a Csallóközben élő Lipcsey György szobrászművésszel.

2021.11.11.   


Őszintén játszani

Póda Erzsébet

Beszélgetés Kálloy Molnár Péter színművésszel, költővel, fordítóval és zenésszel.

2021.11.7.