Egyedi gyantaékszerek


Szekeres Angéla  2021.11.2. 23:47

A Dunaszerdahelyen élő Brunczvik Mónika egy éve kezdett el gyantából készült ékszerekkel foglalkozni...

...és ez a tevékenység mára a hobbija lett. Megkérdeztük, miképp készülnek a termékei, továbbá bepillantást engedett az alkotói folyamatokba és néhány elkészült munkáját is megmutatta.


Mesélj egy kicsit magadról! Mióta készítesz gyantából ékszereket? Hogyan tanultad meg ezt a technikát?

Már több mint egy éve foglalkozom ezzel. Amikor a járványhelyzet elkezdődött, akkor döntöttem úgy, hogy belevágok és kipróbálom. Az epoxi asztalokkal már régebb óta szemezgettem, de időm igazából csak a bezártság alatt lett arra, hogy ki is próbáljam a technikát. Megrendeltem a szükséges anyagokat, és elkezdtem kísérletezgetni. Kezdetben Szlovákiából szereztem be a gyantát, majd megtapasztaltam, hogy a Németországból származó sokkal jobb minőségű. Megtanultam, hogy a virágokat miképp szárítsam tökéletesre, amelyek száradási ideje akár egy hónapig is eltart. Ma már szárítok sóban, macskaalomban, silica-gélben vagy papír között. A technikát magam tanultam meg az internet segítségével. Számos közösségi csoportban benne vagyok, ahol megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, véleményeinket, és ez ugyancsak nagy segítség, hiszen mindig tanulunk valami újat egymástól. Nagyon sok videót nézek, nap mint nap kísérletezek, tökéletesítem a technikámat.Hogyan készülnek ezek a csodaszép ékszerek, mi a munkafolyamat?

Az alapanyag egy kétkomponensű epoxi-gyanta. Ezt keverem ki 2:1 arányban, amelynek 24 órás megkötési ideje van. Dolgozom emellett UV-gyantával is, ezt szintén Németországból rendelem meg. Az ékszereket szilikonformába öntöm ki, több rétegben. Ilyenkor rakom bele a virágokat, de dolgozom még alkoholos tintával, színező porokkal, flitterekkel és csillámokkal is. Ezután csiszolom, polírozom, átfúrom, végül szerelőkarikát teszek rájuk. Már a láncokat is magam készítem, így ezeket is lehet méretre rendelni, de általában 42-43 centiméter a hosszúságuk. Rengeteg színű szaténmadzagom van, így ez is szabadon választható. Emellett vannak bizsu és orvosi acél láncaim, a későbbiekben pedig szeretnék ezüstöket is készíteni. Végezetül lefényképezem a termékeket, becsomagolom és beárazom. Egy ékszer elkészítése összességében egy hétig tart.


Milyen virágokkal dolgozol, és hol szerzed be?

Előfordul, hogy csak egy séta alkalmával gyűjtögetem össze, de virágüzletben is szoktam venni vagy interneten rendelek. Dolgozom többek közt margarétával, rózsával, rezgőcskével, nefelejccsel, búzavirággal, hortenziával, pipaccsal. Ezalatt az egy év alatt sikerült körülbelül kétszáz fajta virágot összegyűjtögetnem.

Hogyan találod ki a mintákat és a díszítést?

Gyakran rábízom a kreativitásomra, megálmodok egy-egy ékszert, de van, hogy a neten nézegetem, milyenek vannak, majd összeáll a fejemben a következő néhány kreáció. Volt például egy teljesen nyárias kollekcióm, gazdag színvilággal és rengetegféle virággal ötvözve. Azt tapasztaltam, hogy a vidámabb színeket az emberek is jobban kedvelik.


Hol lehet ezeket az ékszereket megvenni?

Van egy facebook oldalam, Moncsi’s Wonder néven, ide töltöm fel az elkészült termékekről a képeket, emellett több ismerősöm is segít az árusításban. Ha az időm engedi, akkor egy-egy piacon is részt veszek, hogy minél több emberhez eljusson a munkám.

Ugróczky István felvételei

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Mindig az igazat

Póda Erzsébet

Beszélgetés Szöllősi Ildikóval, a „Feltárulnak a titkok" című videósorozat alkotójával.

2021.11.25.   


Fegyelmezett művészet

Póda Erzsébet

Beszélgetés a Csallóközben élő Lipcsey György szobrászművésszel.

2021.11.11.   


Őszintén játszani

Póda Erzsébet

Beszélgetés Kálloy Molnár Péter színművésszel, költővel, fordítóval és zenésszel.

2021.11.7.   


Az Egyesület önkéntese

Zana Anita

Beszélgetés Tóth-Szabó Annával, a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok megye Egyesületnének mindenes-önkéntesével.

2021.10.28.   


Kulcsszó: elfogadás

Zana Anita

Beszélgetés a különleges történetű látássérült Lukács Ágotával.

2021.9.28.   


Élvezek minden zenei stílust

Virág Csenge

Tarján Zsófi szereti a kihívásokat, hiszen már többféle zenei műfajban is kipróbálta magát.

2021.9.2.   


A sokoldalú jogtanácsos

Zana Anita

Interjú dr. Simon Gergellyel, aki látássérültként is teljes életet él.

2021.8.16.   


Ausztrál szemmel magyarul

Póda Erzsébet

Azokat a külföldieket szeretném megszólítani, akik talán jobban is ismerik a magyar nyelvet, mint néhányan közülünk. Ezúttal Ausztrál Tom, azaz Tom Champion az interjúalanyom.

2021.8.10.   


Indiai szemmel magyarul

Póda Erzsébet

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy magyar anyanyelvünket, ezt az őseinktől kapott, felbecsülhetetlen értékű élő kincset, helytelenül használjuk. Interjú az indiai Manish Tanwarral.

2021.7.17.   


A sport rendben tart

Zana Anita

Beszélgetés a látássérült Nemes Andrással.

2021.6.29.   


Énekkel egy életen át

Zana Anita

Beszélgetés a látássérült D. Nagy Erikával.

2021.6.15.   


Mindenkinek más a stílusa

Virág Csenge

Beszélgetés a bogyaréti Ilcsik Henriettával (21), aki tolmács-fordító szakon tanul, mellette pedig tetovál.

2021.5.17.